REKLAMI GEÇ

GÜVERCİN BESLEME CEZASINI İPTAL ETTİRDİ

GÜVERCİN BESLEME CEZASINI İPTAL ETTİRDİ

Karaman Mahallesi’nde, Bağ-Kur emeklisi 59 yaşındaki Abdullah Yaya, evinin çatısında güvercin beslediği için belediye zabıta ekipleri tarafından kesilen Kabahatlar Kanunu’na göre 189 liralık para cezasını Denizli 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurup, iptal ettirdi. Cezanın iptal edilmesine sevindiğini belirten Yaya, “Ancak, evimizin çatısında güvercin beslemek yasak olmamalı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Aralık 2014 Salı, 11:37

Ferah IŞIK / DENİZLİ, (DHA)
Dört yıl önce emekli olan Abdullah Yaya, Karaman Mahallesi’ndeki dubleks evinin çatısına yaptırdığı kümeste güvercin beslemeye başladı. 30 kadar güvercini olan Yaya’nın evine geçen Ekim ayı başında, bir komşusunun şikayeti üzerine önce Maliyeciler geldi. Yaya, Maliyecilerin, “Güvercinleri satıp, kayıt dışı gelir elde ediyormuşsun” diyerek, ceza kesmek istemesi üzerine şoke oldu. Şaşkınlığını üzerinden atan Yaya, güvercinleri satmayıp, hobi olarak beslediğini söylemesi üzerine Maliyeciler, ceza kesmeden evden ayrıldı.

Ardından Merkezefendi Belediyesi’nin zabıtaları ve sağlık ekipleri gelip, güvercinlerinin halkı rahatsız ettiğini belirtip Yaya’dan kümesini 10 gün içinde kaldırması istedi. Ancak, Yaya belirtilen süre içinde kümesi kaldırmayınca, 5326 sayılı Kabahatler Kanun’un 32’nci maddesine göre kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun hareket etmediği gerekçesiyle 189 lira para cezası verildi. Kahvehane alışkanlığı olmadığını, bu nedenle vaktinin büyük bölümünü güvercin besleyerek geçirdiğini belirten Yaya, belediyenin kestiği para cezasının iptali için Denizli 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Hakim Mehmet Ökmen, Yaya’ya verilen cezanın iptaline karar verdi. Hakim Ökmen, kararında, “Cezaya itiraz eden Abdullah Yaya, yönetmeliğe aykırı, yasak yerde güvercin besliyor. Ancak, idari yaptırım cezası belediye encümenince uygulanmaktadır. Oysa, idari yaptırım kararı zabıta tarafından uygulanmış. Bu hukuka uygun değildir. Bu nedenle cezanın kesin olarak iptaline karar verilmiştir” dedi.

anons

Cezanın iptal edilmesine sevindiğini belirten Yaya, “Türk adaletine güvendiğim için yargıya başvurmuştum. Bu ülkede güvercin seviyoruz diye ceza yememeliyiz. Mahkeme, 189 TL para cezasını iptal etti ama benim de yasaklanan yerde güvercin beslediğimi belirtmiş. Evimizin çatısında güvercin beslemek yasak olmamalı” dedi.

Yorumlar

nusret tütüncü   -  Bağlantı 30 Aralık 2014, 20:49

deniz bey veya hanfendı eger kı hobının bı sayısı varsa soleyın bızde bılelım havada ucan hayvanın kıme ne zararı olmus gıdın bakın guvercın besleyenlere hepsı kendı halınde ınsanlardır kımseye zararı olmaz kahveye cıkmaz bız bu ıse gonul verioruz

deniz   -  Bağlantı 30 Aralık 2014, 14:57

Emekli: Çatıda 30 güvercin ‘hobi’ tanımını biraz aşıyor. Biraz makul olmak lazım. Daha az olsa muhtemelen şikayet edilmezdi.
Hakim: Doğru karar, aklın yolu bir.
Belediye: İş bilmez, usulsüz tavırlar mahkemece onaylanmış. Ders çıkarsın.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 18
21 Nisan 2024 Pazar 9 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 12 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu