REKLAMI GEÇ

Yeşil alan değil ticari alanmış

Yeşil alan değil ticari alanmış

Adalet Mahallesi’nde, 2009 yerel seçimiyle tüzel kişiliği sona eren Bereketli Belediyesi’nce hazırlanan imar planında yeşil alan olarak gösterilen 2 bin 806 metrekarelik parselin, Denizli büyükşehir olmadan belediye meclisi kararıyla ticari alana çevrildiği ortaya çıktı.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 24 Ağustos 2014 Pazar, 11:05

Denizli’de bir dönem çok sayıda belde belediyesi kuruldu. Bunlardan birisi de Bereketli Belediyesi’ydi. Ancak, Denizli’nin çevresindeki bu belediyeler, “Bütünşehir uygulaması” olarak bilinen ve 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle tüzel kişiliklerini yitirdi.

KAPANAN BELDE BELEDİYELERİ
12 Ağustos 2006 tarih ve 26257 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bu değişiklikle, 2009 yerel seçimleri sonrası Akkale, Bekeretli, Gümüşler, Kayhan, Kınıklı, Servergazi, Hallaçlar, Üçler, Korucuk, Bağbaşı, Başkarcı, Gökpınar ve Göveçlik belediyeleri ile Bozburun, Eskihisar, Goncalı, Hisar, Kadılar, Karakurt, Saruhan, Şirinköy, Güzelköy ve Karakova köyleri, Denizli Belediyesi mücavir sahasında yer alan mahallelere dönüştü.

ADALET MAHALLESİ OLDU
Bu arada, Denizli Belediyesi’nin sınırları yeniden belirlendi, bazı mahalleler birleştirilerek isim değişikliğine gidildi. Bereketli Belediye Meclisi’nin aldığı kararla imar planına yeşil alan olarak işlenen ve çam fidanları dikilerek ağaçlandırılan 2 bin 806 metrekarelik parsel de Adalet Mahallesi sınırları içinde kaldı. Denizli Belediye Meclisi’nin 9 Temmuz 2013 tarihli kararıyla söz konusu parsel, yeşil alandan çıkarılıp “ticari alana” dönüştürüldü. Denizli’nin büyükşehir olmasıyla da bu mahalle yeni kurulan Merkezefendi Belediyesi sınırları içinde kaldı.

ic

AĞAÇ SÖKME GİRİŞİMİ FİTİLİ ATEŞLEDİ
Söz konusu parsellerde hak sahibi olanların, “yeşil alan ilan edildi ve ağaçlandırıldı ama bize bir ödeme yapılmadı” diyerek, yargıya başvurması arsa konusuna yeni bir boyut kazandırdı. Haksız yere işgal nedeniyle hak sahiplerine ödeme yapmak durumuyla karşı karşıya kalan Merkezefendi Belediyesi, bu yükten kurtulmak için “ağaçları sökme” girişiminde bulundu. Yetişmekte olan 200 dolayındaki çam ağacını korumak için ayağa kalkan mahalle sakinleri, Merkezefendi ve Denizli Büyükşehir belediyelerine giderek, tepkilerini dile getirdi.

NASIL TİCARİ ALAN OLDU?
Çok sayıda kişinin hak sahibi göründüğü 2 bin 806 metrekarelik alan içerisinde 2 bin metrekareyle en fazla payı bulunan Yahya Kaya, burayı 2000 yılında satın aldığını, imar planı değişiklikleri üzerine belediyeden hak talebinde bulunduğunu, ancak bu gerçekleşmeyince hukuki yollara başvurduğunu söyledi.

Hakkını alabilmek için 2010’da dava açtığını anlatan Kaya, “Davayı açmadan önce Denizli Belediyesi ile uzlaşmak için çok uğraştım. Belediye, bana metrekaresi 100 liradan satın alabileceğini söyledi. Bu bölgede arsaların metrekaresi 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında alıcı buluyor. O nedenle dava açtım. Mahkeme bilirkişisi, metrekare fiyatını 450 lira olarak tespit etti. Ancak, belediye bunu bile ödemek istemiyor. Denizli Belediyesi, 2013 yılında meclis kararı ile imar planında değişiklik yaptı. Burayı ticari alana dönüştürüp, yüzde 10 kat payı vererek arsanın değerini düşürmeye çalıştı. Ben deitiraz ettim ve kat artırımı için yeniden dava açtım” dedi.

“AĞAÇLARLA SORUNUMUZ YOK”
Burasının yeşil alan olarak kalmasını istediğini ifade eden Kaya, “Ben yalnızca hakkımı almak istiyorum. Belediye yeşil alan veya okul yapılacak arsaların hibe edilmesini istiyor. Ama burada benim emeğim var, hibe etmem mümkün değil. Değerini almak isterim. Belediye, aynı bölgeden metrekaresi 3 bin liradan arsa sattı. Ama ‘bizim arsamızı alın’ dediğimizde 100 lira veriyor, olmaz ki. Hakkımı alabilmek için konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşımaya hazırım” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 13 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 13 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 15 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 16 31Açık