REKLAMI GEÇ

Beyaz Cennet susuzluktan kararıyor mu?

Beyaz Cennet susuzluktan kararıyor mu?

Bayram nedeniyle artan turizm akışı Pamukkale ziyaretinde yoğunlaştı. Tatil fırsatını değerlendirenlerin görmek istediği ilk yerlerden birisi olan Pamukkale, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Ancak bu kez, Pamukkale travertenleri ziyaretçilerini beyaz travertenler üzerinde akan suyla değil, kararmaya yüz tutmuş kuru zeminiyle karşılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Eylül 2017 Cuma, 13:21

Pamukkale turizminin canlandığı bayram arifesinde Pamukkale susuzluk çekiyor. Çeşitli kentlerden gelenlerin yanı sıra, bölge yurttaşlarının da ilgisinin arttığı turizm cenneti, yetersiz verilen su nedeniyle kuru bir görüntü sergiliyor.

Travertenlere verilen suyun azlığı nedeniyle sadece aşağıdan yukarıya yürüyüş yolunun üzerindeki havuzlara su veriliyor. Kalan bölgelerin tamamı susuz bırakılmış durumda.

Turist akınına rağmen susuz bırakılan gezi güzergahı üzerindeki travertenler ve havuzlar gezilemiyor. Gezi, turistlerin ve yerli ziyaretçilerin, yürüyüş yolu üzerindeki dar alanda iniş çıkışlarına dönüşmüş durumda.

Bu durumun sebebi olarak antik havuzdan çıkıp travertenlere salınan suyun yetersiz olduğu gözleniyor. Müze bahçesi altından gelen kanalın az bir suyla aktığı, yer yer kalın kireç tabakaları nedeniyle oluşturduğu çıplak gözle görülebiliyor.

Kuzey batı yönünden bağlanan kanal ise gür bir su olarak akıyor ancak, yürüyüş yolu boyundaki kanalın dışına taşmadan Kocaçukur’a ulaşıyor.

Görsel olarak Pamukkale travertenlerin en dikkat çeken yeri ve gün batımlarında ziyaretçilerin fotoğraf merakı için en ideal grup zamanının izlendiği bölge tamamen susuz bırakılmış durumda.

Bayram tatilinin uzaması nedeniyle Kültür Müdürlüğü ilgililerine ulaşılamıyor. Dolayısıyla haber alınamıyor.

Kayseri’den gelen bir tatilciye görüşlerini sorduğumuzda en fazla susuzluktan şikayet ettiği gözlendi. Böyle bir durumla karşılaşmayı beklemediklerini, susuzluğun hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Yıllar önce Pamukkale’ye geldiğini ve gün batımında traverten havuzları içinde çektirdiği fotoğrafı hala sakladığını, aynı manzara için eşi ve çocuklarıyla tatil yolunda Pamukkale’ye uğradıklarını söyledi.

Travertenlerdeki susuzluğun yeni olmadığı dikkat çekiyor. Zemin de kararmalar başlamış durumda. Beyaz renk yerini yer yer gri toprak rengine bırakmış. Susuzluktan ve sıcaktan çatlayan beyaz traverten oluşumu, belirli bölgelerde alttaki toprağın yüzeyden görülmesiyle sonuçlanıyor.

Telefonla görüşünü aldığımız uzmanlar, bayram boyunca yoğun gezi akışına sahne olacak olan Pamukkale’nin susuz bırakılmasının bu yoğunlukta hem hızla kararmaya yol açacağı, hem de suda yaşayan mikro organizmaların yok olmasıyla sonuçlanabileceğini belirtiyorlar.

Yorumlar

EK   -  Bağlantı 1 Eylül 2017, 18:28

Bu işi en iyi bilen ve takip eden pamukkale mahallesi esnafıdır.günlük gelen misafirlerin şikayetlerini hep biz dinlemekteyiz.insanlardan 35 tl alınıyor ama hizmet sıfır.

EK   -  Bağlantı 1 Eylül 2017, 18:25

Bizim pamukkalemizdeki su bi bu kadar daha travertenlere yeter ama burayı kiralayan şirketler tepedeki antik havuzu extra para kazanmak amaçlı sattıkları için travertenlere su verdirmemektedirler.sayın yetkililerin acilen bu konuya el atması gerekli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 9 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 13 34Parçalı Bulutlu