REKLAMI GEÇ

Dokuzkavaklar’daki yeşil alan ile ilgili karar çıktı

Dokuzkavaklar’daki yeşil alan ile ilgili karar çıktı

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 Kasım 2018 tarihinde açık arttırma ile ihale edilen Dokuzkavaklar’daki yeşil alan arsalarının satış işlemi ile ilgili olarak eski hak sahipleri tarafından açılan davada karar çıktı. Denizli İdare Mahkemesi dava konusu satış işleminin iptaline karar verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ekim 2019 Perşembe, 14:23

Denizlihaber.com’un yakından takip ettiği dava konusu taşınmazların Büyükşehir Belediyesi tarafından satış iptali ile ilgili süreç, geçtiğimiz yıl kasım ayında başladı.

Denizli İmar planında, Büyükşehir Meclisi’nce yapılan değişiklikle 18. madde uygulaması sonucu, Dokuzkavaklar Semt Polikliniği önündeki yeşil alan olarak ayrılan arsa, 4 ayrı parsele bölünerek 7 Kasım 2018 tarihinde satışa çıkarıldı.

Toplamda yaklaşık 4 milyon lira değerinde muammen bedelle satışa çıkan arsalar Mimarlar Odası ile TMMOB Denizli İKK’nın tepkisine neden olmuştu. Alanın yeşil alan olarak kamulaştırıldığı gerekçesiyle semt sakini eski sahipleri tarafından dava açıldı. Davaya TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi davacıların yanında müdahil oldu.

Davalı Büyükşehir Belediyesi, dava konusu olan satış işlemini durdurarak, mahkeme sonucunu beklemeye karar verdi. 2018/1330 sayı ile devam eden davada, bilirkişi incelemesi tamamlandıktan sonra karar açıklandı. Bilirkişi davalı Büyükşehir Belediyesinin satış amaçlı arsa üretmesini kamu yararı açısından haksız bulan bir rapor hazırlayarak Denizli İdare Mahkemesine sundu.

Mahkeme Kararında, 3194 sayılı imar Kanunu’na göre, “Ortaklık Payı kesintilerinden oluşan Park Alanının plan değişikliği ile bir kısmının Ticari Alana dönüştürülmesinin “Bu suretle mal edilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerli konur,” hükmüne aykırı olduğu… dava konusu imar uygulaması ile dayanağı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği işlemlerinin, hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır… Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemlerin iptaline… oy birliği ile karar verilmiştir.” açıklamasına yer verildi.

ALAYONT SONUCU BASIN TOPLANTISIYLA DUYURDU
Davanın sonuçlanmasıyla açıklanan karar, davaya başından beri davacılarla birlikte müdahil olan Mimarlar Odası Denizli Şubesinin basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont düzenlediği basın toplantısında, dava boyunca kamu yararını dikkate alan bir itiraz süreci izlediklerini ve elde edilen kazancın kamuya ait olduğunu belirtti.

Sürecin başlamasının ardından Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne kamu yararına ayrılmış bir alanın kısmen de olsa ticari alana dönüştürülmesinin hukuku aykırı olduğunu ifade ettiklerini belirten Alayont, bundan bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

Alayont, “Başvurumuzdan olumsuz yanıt almamızın ardından, Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim kurulumuzun aldığı karar ve genel merkezimizin yetkilendirmesiyle parsellerin yakınında mülkiyeti bulunan kişilerin Denizli İdare Mahkemesi’nde açmış olduğu satış ihalesinin ve imar plan değişikliklerinin iptaline yönelik davaya müdahil olduk. Dava devam ederken söz konusu parsellerin 2 tanesinin satış ihalesinin yapılmış olmasına rağmen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından ihalenin iptaline karar verilmiş ve satış işlemleri durdurulmuştur. Dava sürecinin ardından Denizli İdare Mahkemesi 11 Eylül 2019 tarihinde ‘Dava konusu imar planı değişikliği işlemlerinin hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı’ sonucuna varmış ve bu nedenlerle dava konusu olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerinin iptaline karar vermiştir” dedi.

Bu kararın ardından ilgili parsellerin tapu tescillerinin iptal edileceğini dile getiren Alayont, “Söz konusu alan tekrar park alanı olarak kullanılmaya devam edecektir” diye konuştu.

KARAHAYIT BÖLGESİNDEKİ YIKIM İÇİN TEŞEKKÜR
Pamukkale Karahayıt bölgesinde yer alan ve 1990 yılında 2. Derece Doğal Sit Alano olarak tescil edilen “Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri” alanında yapılan kaçak yapıların yıkılması ile ilgili değerlendirmeler de yapan Alayont, ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını ve yapıları yapanlar hakkında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Alayont, “Geçtiğimiz günlerde Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre izinsiz olarak inşa edilen bu yapıların 24 Eylül 2019 tarihinde kaldırılarak alanın eski görünüme kavuştuğu kamuoyuna bildirilmiştir. Pamukkale Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri olarak bilinen doğal sit alanı ile ilgili gerekli hassasiyeti gösteren ve başvurularımızı dikkate alarak konu ile ilgili hukuki işlemleri yapan Denizli Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Denizli İl Müdürlüğü başta olmak üzere tüm kurumlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

KENTE KARŞI İŞLENEN SUÇLARA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Her iki konuda da, şehircilik ilkelerine aykırı olan imar planı değişiklikleri ve kaçak yapılaşma gibi haksız ve düzensiz uygulamaların elbet bir gün hukuk duvarına çarpacağını, adaletin yerini bulacağını anlatan Alayont, “Netice itibariyle kentimizin ve halkımızın ekonomik olarak zarara uğramış olmasının üzüntüsünü taşımamıza rağmen, sonuçların yine kentimizin ve halkımızın menfaatine olmasından memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isteriz.

Mimarlar Odası olarak kamu yararının savunulması, kültürel ve doğal mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılabilecek bir dünya bırakabilmek gayesiyle canla başla mücadele etmeye devam ediyoruz. Kente karşı işlenen suçlara karşı verdiğimiz ve neredeyse tek başımıza yürütmüş olduğumuz bu mücadelemizde daima insan odaklı politikaları desteklemeyi ve rant düzeninin şehrimizi sömürmesine engel olmayı da sürdüreceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Nisan 2024 Çarşamba 13 29Çok Bulutlu
18 Nisan 2024 Perşembe 11 29Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 9 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 7 26Parçalı Bulutlu