REKLAMI GEÇ

PAMUKKALE NASIL ZAM ŞAMPİYONU OLDU?

PAMUKKALE NASIL ZAM ŞAMPİYONU OLDU?

Pamukkale gişelerine yine zam yapıldı. Yine diyorum, 2013 yılından beri yaklaşık %150 civarında bir zamdan söz ediyoruz. Geçen beş yıl içinde 20 TL’den şimdiki zamla birlikte 50 TL’ye varan bir artış söz konusu. Bu artışın tasarruf edeni Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı DÖSİMM (Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü) gibi görünüyor. Ancak bu ne kadar doğru olabilir? Kuşkulanmak için muhtelif belirtiler var. İşletmeci firmanın birkaç ay öncesi 10 yıllığına kiraladığı, birkaç milyarı bulan örenyerleri gişe gelirlerinden pay taahhüdü gibi! 2016 Eylül’ünden beri bir türlü kiracı bulamayan Bakanlık, sonunda on yıllık bir taahhüt alırken, kendisi ne tür taahhütler vermiş olabilir dersiniz? Mesela yılsonunu beklemeye tahammülü olmayan zamlar bu taahhütlerin ilk işareti sayılabilir mi?

Yaşar TOK / DENİZLİHABER / 12 Eylül 2018 Çarşamba, 12:45

İştah kabartan Pamukkale
2006 yılında yapılan bir protokolle Pamukkale işletmeleri 10 yıllığına Denizli İl Özel İdaresine bırakıldı. Ancak anlaşma 2016 yılını bekleyemedi. On yılı doldurmadan, 2013 yılında ‘özelleştirildi.’

O yıl Pamukkale’nin geliyorum diyen elden çıkışı, finale doğru beklenmeyen bir hızla gelişti. 2012 yılından itibaren dönemin Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in dostluğuyla kente tebelleş olan TÜRSAB’ın (Türkiye Turizm İşletmecileri Birliği) uzatmalı Başkanı Başaran Ulusoy, altından girip, üstüne çıktı ve Pamukkale’yi ‘kaptı.’

Daha net hatırlayalım:

Olan biten şu; TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy daha önce (2009 olmalı, yanılabilirim) Bakanlıktan neredeyse ihalesiz biçimde 49 örenyerinin gişe ve büfe işletmelerini almıştı. Ne var ki, Türkiye örenyerleri içindeki en önemli pastalar, Topkapı, Efes ve Pamukkale olarak sıralanıyordu. Efes’i almıştı yanılmıyorsam. Ama Pamukkale göz kamaştırıp iştah açamaya devam ediyordu.

TÜRSAB ile Bakanlık ilişkileri 2013 yılı içinde giderek iç içe geçti. O yılın Ekim ayında “105 müze ve örenyerinin modernizasyonu ihalesi” TÜRSAB’a verildi. Artık sıra Pamukkale ve bazı başka örenyerlerine gelmişti.

Pamukkale böyle devredildi
Bir gün Vali Abdülkadir Demir, yanında dönemin Kültür Müdürü Mehmet Korkmaz’la birlikte (başka birileri de olabilir, bilmiyorum ve çok önemli değil) Ankara’ya alelacele yolculuğa çıktılar. Tarih 2013 yılı Kasım ayının son haftası olmalı. (itirazı olan ilgili açıklama göndersin, yayımlayalım) Döndüklerinde Pamukkale artık Denizli’nin değildi. Devir protokolü 31 Aralık 2013 gecesi, yeni yılın ilk saatlerinde yapılmak üzere imza altına alınmıştı.

Devir işlemine karşı yapıldığı söylenen hiçbir girişimden sonuç alınamadı ve yeni yılın ilk saatlerinde devir işlemleri için TÜRSAB kapıyı çaldı. Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, İl Kültür Müdürü Mehmet Korkmaz, İl Genel Meclisi Başkanı ve şimdiki Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ile daha alt rütbeli memurlar devir için valilikçe toplandı.

Sonuçta onlarca yıldan beri Denizli İl Özel İdaresi tarafından işletilen Pamukkale, TÜRSAB’a paşa paşa devredildi. Bu devir işleminde yapılan tutanak veya adı her neyse; kimler tarafından imzalandı bilmiyorum. Ancak çok önemli değil. Örneğin Hüseyin Gürlesin ile birkaç yıl önce yaptığım röportajda, ‘ben imza atmadım’ dediğini hatırlıyorum. Vali Abdülkadir Demir, ilden ayrıldıktan sonra yaptığımız tele röportajda bu devri savunuyordu. Keza Mehmet Korkmaz, duruma göre pozisyon alıyor, yerine göre savunuyor, yerine göre ‘emir kulu’ mazeretine sığınıyordu.

Burada bir suç işleniyor
Buraya bir ara not: tüm bunları önemsiyorum, çünkü kamusal bir alan olarak Pamukkale’nin geliri, gideri, karı-zararı kamusaldır. İşletmesi de kamu yararını önsel olarak görev edinen tüzel kişilikli devlet kurumlarının uhdesinde olmalıdır. Özel sektöre adeta peşkeş çekercesine, üstelik kapalı kapılar ardında usulen yapılan ihalelerle verilmemelidir. Verilirse bu ilgili yasaya göre suç teşkil eder.

2013 yılı Kasım ayının son haftalarında, onlarca yıldan beri savaşı devam eden rant mücadelesinde rantçılar kazandı, kurumlar kaybetti. Kentin, kent insanının kendinden hissettiği Pamukkale, artık yıldızlarda bir yere konuşlandı, ulaşımı neredeyse aynı kent insanına yasaklandı. Ve kentin mülki amirliği dahil ilgili kurumlar bu devir işleminde en iyi ihtimalle usul hatasıyla suç işledi.

Vatandaşın hayatını işgal etmiyor
Şimdi yapılan zamlar karşısında kamuoyunun ilgisizliği, aslında Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü’nün Dolar savunmasına benziyor: “Gündelik hayatımda hiç yer işgal etmiyor!” Pamukkale’de öyle. Yaklaşık 5 yıldan beri yapılan %150 zamdan sonra nasıl işgal etsin ki?

2013 yılı Eylül ayında-yani tam beş yıl önce bu günlerde-Pamukkale örenyeri giriş ücreti 20.00 TL’ydi. İki ay içinde TÜRSAB’a devri söz konusu oldu, giriş ücreti 25 TL’ye yükseldi.

2016 yılı Aralık ayına kadar işletmeci olarak kalan TÜRSAB, 2015 yılının son ayında, yani işletme protokolünün bitimine bir yıl kala DÖSİMM’e bastırdı, fiyatları 35 TL’ye yükseltti.

Bu yükseltme işlemi elbette tüm örenyeri giriş büfelerini kapsıyor. Ama buradaki fark şu, Pamukkale en pahalı 3. Örenyeri olarak listeye giriyordu. Topkapı, Efes, ardından Pamukkale…

TÜRSAB’dan sonra olanlar
2016 yılı sonbaharı yeni işletmeci arayışıyla geçti. İlk iki ihaleden sonuç alınamadı. Üçüncüsüne ite kaka bir yıllığına verilebildi. Bu yıl iki ayrı işletme değişikliği oldu, bu değişiklikte örenyerleri ihalesinin açılış rakamının üç küsur milyarı buluyor olmasının rolü büyük. Haliyle işletmeci şirketin ilk aklına gelen zam olacaktı. Üstelik seçim hay huyu, sonrasında Dolar kurundaki yükselişin yarattığı kaos, yurtdışı turist akışında yaşanan düzelme… tümü fiyat artırımı için kollanan fırsatı sağlıyordu. Bayram itibariyle hazırlanan liste, Eylül başında Kültür Bakanlığı DÖSİMM sitesinden ilan ediliverdi.

Şimdi orası 50 TL. 35 civarı antik havuz, etti 85 TL. D’andria’nın tavsiyesine uyup Plutonium tapınağını paralı yaparlarsa 10 lira da orası, 95 TL oldu. 6 lira da müze girişi, buldun mu 101.00 TL’yi?

Yani dört kişilik bir grup veya aile için gidiş geliş, suyu sabunu derken hilafsız 500 TL. Diğer deyişle bir aylık asgari ücretin neredeyse üçte biri. Bu da sadece kent içinde yaşayanlar için yapılmış hesaplama. Civar illerden, hatta ilçelerden gelenlerin haline acırım doğrusu.

Ne kadar kolay!
Bunların tümü sadece giriş için.
Diyorlar ki “canım siz de Müze Kart alın. 50 liralık kart ile bir yıl boyunca girer çıkarsınız.”
Ne kadar kolay!
Yurttaş örenyerlerini her pazar ayine gider gibi düzenli ziyaret ediyor ya!

Müzeleri her fırsatta tavaf ediyor ya!

Çoluk çocuk bilinçlensin, bizim de kültür dimağımız tazelensin diye her şeyinden tasarruf edip örenyeri-müze ziyaret kültürünü atadan beri sürdürüyor ya!

İlahi komiklik yapmayın!

Varın gidin Pamukkale’nizden kıracağınız rantı hesaplamaya devam edin.

Çünkü orası artık “haramilerin saltanat sürdüğü” ürkütücü bir kent.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

PamukkaleSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Mart 2024 Cuma 11 25Parçalı Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Parçalı Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 14 30Az Bulutlu
2 Nisan 2024 Salı 15 31Açık