REKLAMI GEÇ

Yol şeritleri ve yaya geçitleri ne anlama geliyor?

Yol şeritleri ve yaya geçitleri ne anlama geliyor?

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şube Başkanı Tevfik Karataş, karayolu üzerinde bulunan yol şeritleri, yol kenar çizgileri ve yaya geçitlerinin ne anlama geldiğini DENİZLİHABER okuyucuları için kaleme aldı

/ DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2012 Çarşamba, 15:50

Karayollarında bulunan trafik işaretlemeleri ile, sürücü ve yayaların yönlendirilmesi ve trafik güvenleğinin artırılması amaçlanıyor . Bunların dışında sağa, sola dönüş okları, hız sınırlamasına yönelik rakamlar, araç girişinin yasaklandığı yerler, duraklama ve park yasağının bulunduğu bölgeler ile kavşaklarda ayrılma ve katılma bölgelerindeki tarama çizgileri ile hız azaltma kasisleri ve ilgili çizgiler de yatay işaretleme kapsamında sürücü ve yayaların trafik güvenliğini sağlamak amacını taşıyor.

Örneğin şerit çizgileri sürücülerin takip edecekleri yörüngeyi belirler. Böylece, sürücülerin birden fazla şeridi kullanmaları önlenmiş, ayrıca kurallara uygun sağa ve sola dönüşlerde sürücüleri yönlendirmek suretiyle trafik güvenliğinin ve yolun kapasitesinin yani geçirebileceği araç sayısının artmasına yardımcı olurlar

Kenar Çizgiler
Seyir halinde olan trafiğin kullanabileceği yol bölgesinin dış kenarını gösteren kenar çizgileri trafik güvenliği yönünden son derecede önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Kenar çizgilerinin daralan yol kesimlerinin belirtilmesinde ayrıca rol oynadığını da unutmamak lazım.

Yaya geçitleri
Yayalara yolun karşı tarafına geçişleri sırasında kullanabilecekleri alanları gösterirler.Yerleşme bölgeleri içinde tesis edilecek olan yaya geçitleri yaya güvenliği bakımından son derecede önemli. İyi bir inceleme ile belirlenmesi gerekir. Ayrıca bulundukları yerlerin trafik levhalarıyla belirtilmesi zorunluldur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı