REKLAMI GEÇ

Kıblesi yanlış olan cami yıkılıyor

Kıblesi yanlış olan cami yıkılıyor

Sarayköy’de 112 yıl önce yapılan Ağalar Camisi’nin kıblesinin yanlış olduğu ortaya çıktı. Bir asırdan fazla süre cemaatin yanlış yönde namaz kılmasına yol açan hata fark edildi, kendi içinde çözümler üretilmeye çalışıldı. Cemaat bir süre kıbleye dönerek namaz kıldı, son bir yıldır da ip çekildi. Kalıcı çözüm üretilemeyince 112 yıllık Ağalar Camisi’nin yıkımına başlandı. Aynı yere yeniden cami yapılacak. Bu kez kıbleyle ilgili aynı hata yapılmayacak.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 10 Kasım 2016 Perşembe, 14:57

Sarayköy’ün Efeler Meydanı’nda 1904 yılında yapılan Ağalar Camisi, 1966 yılında ise tadilattan geçirildi. Ancak, 100 yılı aşkın bir süredir Ağalar Camisi’nin kıblesinin yanlış yöne baktığını kimse fark edemedi.

denizli-saraykoy-agalar-cami-yikiliyor-2

HATA 100 YIL SONRA FARK EDİLDİ
Ağalar Camisi’nin kıblesinin yanlış olduğu yapımının üzerinden yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra fark edilebildi. Caminin kıblesinin doğru olmadığı anlaşılınca da farklı çözümler üretilmeye başlandı.

İlk zamanlar imam ve cemaat caminin mevcut kıblesi yerine kendilerinin tahmini olarak bulduğu kıbleye dönerek namaz kıldı, bir yıl önce de İlçe Müftüsü Ahmet Dilek, doğru kıbleyi gösteren ip çekti, cemaat de bu ipin arkasında namaz kıldı.

YENİSİNİ YAPALIM ÇAĞRISI
Ağalar Camisi’nin kıblesinin yanlış olması cemaati de ikiye böldü. Yüz yılı aşkın süredir yanlış kıbleye dönülerek namaz kılınmasının ardından cemaatin bir kısmı caminin yeniden yapılmasını istedi, bir kısmı da ilçe Müftüsü’nün bulduğu ipli yöntemin sorunu çözdüğünü ifade etti.

CAMİNİN YIKIMI BAŞLADI
Ancak, caminin yıkılarak yeniden yapılmasını isteyenler ağırlıklı olunca karar alındı ve yıkım başladı. Efeler Meydanı’ndaki caminin yıkımının kısa süre içinde tamamlanacağı ve yeni caminin de aynı yere ve doğru kıbleye bakar şekilde yeniden yapılacağı ifade edildi.

denizli-saraykoy-agalar-cami-yikiliyor-1

MÜFTÜ MEHMET AŞIK’TAN AÇIKLAMA
Sarayköy Ağalar Camisi’ndeki kıble sorunu ile ilgili değerlendirme yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, kıblesinde biraz sapmanın olduğunu, ancak bunun dinen bir sorun yaratmadığını söyledi.

Müftü Aşık, “Sarayköy’deki Ağalar Cami kıblesinde biraz sapma varmış. 45 dereceye kadar olan sapmalarda bir mahsur yok. İlçe Müftüsü Ahmet Dilek sapmayı bir şerit ile düzeltmiş. Ancak, cemaat yeni bir cami yapılmasını talep etmiş” dedi.

“CEMAATİN İÇİ RAHAT OLSUN”
Cemaatin içinin rahat olmasını isteyen Müftü Aşık, kıbledeki sapmanın 45 dereceyi geçmediği için geçmişte kılınan namazların hiçbir mahsuru olmadığını belirterek, kılınan tüm namazların geçerli olduğunu söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı