REKLAMI GEÇ

Sarayköy’ün Milli Mücadeleye katılışının 104’ncü yıldönümü kutlanıyor

Sarayköy’ün Milli Mücadeleye katılışının 104’ncü yıldönümü kutlanıyor

Ankara hedefiyle yola çıkan Yunan ordularının işgaline karşı direnişe geçen ilçelerden biri de Sarayköy… 15 Mayıs’ta İzmir’den başlayan işgale direnen Sarayköylüler, düşmanı Menderes nehrinin bu yakasına geçirmedi. Sarayköylüler 104 yıllık bu destanı kutladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mayıs 2023 Çarşamba, 15:55

15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgal ederek Aydın, Nazilli ve Sarayköy’e doğru ilerlemeleri karşısında Sarayköy Heyet-i Milliyesi zaman kaybetmeden 24 Mayıs 1919’da harekete geçti. Müftü Ahmet Şükrü Yavuzyılmaz’ın öncülüğünde başlatılan mücadele ile Sarayköy ve civarında eli silah tutabilen herkesin toplanmasıyla oluşan gönüllü kuvvet, düşmanın Denizli’ye girmesini engelledi.

Tarihin altın sayfalarına eklenen Sarayköy’ün kahramanlık destanının üzerinden bugün, tam 104 yıl geçti. Sarayköy, gurur ve onur günü olan 24 Mayıs’ta Milli Mücadele’ye katılışının yıl dönümünü törenlerle kutlandı.

Atatürk Parkı’nda düzenlenen törene CHP Denizli Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca, Şeref Arpacı, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Sarayköy Kaymakamı Celalettin Cantürk, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, eşi Esin Özbaş,  İlçe Jandarma Komutanı Uğur Bekir Bakırcı, İlçe Emniyet Müdür Vekili Tugay Temel, siyasi parti ve kurum temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Yağmur altında kahramanlık coşkusunun kutlandığı tören, Sarayköy Belediyesi Tiyatro Kulübü öğrencilerinin Milli Mücadele kahramanları Müftü Ahmet Şükrü Efendi, Emin Aslan Tokat, Adöv Ayşe, Galek Fatma’nın düşmana karşı söylediği sözleri canlandırmasıyla başladı.

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Özbaş’ın, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

İstiklal Savaşı gazisi torunu Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Sarayköy’ün Milli Mücadele’ye katılışının 104. yıldönümünü şu sözlerle kutladı:

“Kahraman Sarayköylüler, bugün hepimizin gurur günü olan 24 Mayıs 1919’un 104. yılı. Sarayköylülerin ‘Ölmek var, dönmek yok. Ya İstiklal, ya ölüm’ dedikleri o kutlu günün yıl dönümü. Ne kadar gurur duysak, övünsek azdır. Biz hamuru millet, devlet, vatan, bayrak, ezan sevgisiyle yoğrulmuş milletin torunlarıyız. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki milli mücadele ateşi bin yıldır bize vatan olan bu toprakların her yerinde olduğu gibi Sarayköy’de de 24 Mayıs 1919’da bağımsızlık ateşi yakılmıştır. Kahraman Sarayköylülerin düşmanı topraklarımıza adım attırmadığı gurur günümüzün 104. yılını Cumhuriyetimizin 100. yılında kutlamanın onurunu yaşıyoruz. 104 yıl önce olduğu gibi bugün de bu meydandan tüm dünyaya, içerdeki ve dışardaki tüm hainlere karşı Sarayköy meydanından ve büyük önder Atatürk’ün manevi huzurunda, bu ülkenin asla yenilmeyeceğini, bayrağın asla inmeyeceğini bu dünya durdukça Türkiye Cumhuriyeti devletinin de ilelebet payidar kalacağını duyurduk. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum” dedi.

Konuşmanın ardından 24 Mayıs Milli Mücadele konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Sarayköy Spor Kulübü Halk Oyunları Topluluğu’nun zeybek gösterisinin ardından ilçe protokolü Milli Mücadele kahramanlarının kabristanlığını ve ilçedeki şehitlikleri ziyaret ederek dua etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı