REKLAMI GEÇ

850 yıllık kitaplar bu kütüphanede

850 yıllık kitaplar bu kütüphanede

Serinhisar’a bağlı Yatağan Beldesi’nde yeni açılan kütüphanede, içinde el yazması olan ve 400 ila 850 yıllık, 300 kitap bulunuyor.

/ DENİZLİHABER / 9 Ağustos 2010 Pazartesi, 16:41

Serinhisar’a bağlı Yatağan Beldesi’nde, içinde 400 ile 850 yıllık kitapların bulunduğu kütüphane ve kız yurdu, düzenlenen törenle açıldı.

Törene Vali Yavuz Erkmen, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Denizli Milletvekili Mithat Ekici, Serinhisar Kaymakamı Zeyit Şener, Acıpayam Kaymakamı Uğur Kalkar, Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçyürek, Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçyürek, Yatağan Beldesi’nin ülkemize ilim dağıtan bir yer olduğunu söyleyerek, beldelerine ilahiyat fakültesinin kurulmasını istediklerini söyledi.

Kütüphanenin yapımında öncülük yapan ve kız yurdunun yapımında katkısı olan Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, kütüphaneye konulan toplam 4 bin 300 cilt kitaptan, 300 kitabın yıllar önce tadilat gören camiden alarak koruma altına aldıklarını, kitapların içinde el yazması 400 ile 850 senelik eserler bulunduğunu söyledi.

Denizli Milletvekili Mithat Ekici, Yatağan’ın kültür ve eğitim merkezi olduğunu, açılan kütüphanenin Yatağan Beldesi için çok önemli bir yer olduğunu belirterek, açılan kütüphanenin kültür turizmini de arttıracağını sözlerine ekledi.

Vali Yavuz Erkmen ise, geleceğe ışık tutan eserlerin korunması gerektiğini söyleyerek, “Burada neredeyse bin yıllık bir tarih canlanıyor. Burada kütüphanenin açılması demek, sadece Yatağan için değil, Türk kültürü için çok önemli. Biz bir taraftan modern şekilde gelişmeleri takip edeceğiz, ama bir taraftan da kendi geçmişimizden kopmayacağız. Eğer kendi geçmişimizi bilmezsek, o zaman gelecekte biz sağlam temeller üzerinde sağlam hedefler ortaya koyamayız. Burada 700-800 yıl öncesinden gelen eserler, hem kendi devrine ışık tutuyor, hem de geleceğe ışık tutuyor. Bu tip eserlere sahip çıkılmadığı takdirde, kaybolduğu takdirde bizim kendi tarihimiz kendi kültürümüzde kaybolmuş demektir. Onun için biz bunları muhafaza etmek ve gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Hem Denizli adına hem Türk kültürü adına Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit’e teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Ünal Toğlukdemir adına ailesi tarafından yapımı üstlenilen Akşitler Kütüphanesi’nin kurdelesi Vali Yavuz Erkmen, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi. Protokol üyeleri ve davetliler daha sonra kütüphaneyi gezdiler.

Akşitler Kütüphanesi ve Müftü Arif Akşit Vakfı Kız Yurdu 600 bin TL’ye mal oldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı