REKLAMI GEÇ

Avdan’daki 564 parsel için acele kamulaştırma kararı çıktı

Avdan’daki 564 parsel için acele kamulaştırma kararı çıktı

Son bir yılda termik santral, açık kömür madeni ile gündeme gelen ve her seferinde bölge halkının tepkisiyle karşılaşılan Avdan, bu kez de kamulaştırma kararı ile baş başa kaldı… Resmi Gazete’de 4 milyon metrekareye yakın alanı kapsayan 564 parselin, linyit işletmesi kurulması için acele kamulaştırma kararı çıktı. Avdan Platformu, karara itiraz edecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ocak 2022 Cuma, 11:54

Denizli’nin verimli Tavas ovasında bulunan Avdan Mahallesi, son bir yılı maden ve santral tehdidiyle geçirdi. Termik santral için topyekûn bir mücadele veren Denizlililer, bu kararda geri adım atılmasını sağlamıştı.

564 PARSEL KAMULAŞTIRILACAK
Ancak çok geçmeden bu kez de, aynı şirket açık kömür madeni işletmesi için yeni bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme raporu) süreci başlattı. Avdanlılar mücadelesini sürdürürken, dün gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bölgedeki 564 parsel için acele kamulaştırma kararı çıktı.

TOPLAMI 4 MİLYON METREKAREYE YAKIN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararda, Avdan’da 4’ncü grup maden olarak tanımlanan linyit madeni kurulması için toplamda 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanı kapsayan 564 parselin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.

MUHTAR KULAÇ: MÜCADELE EDECEĞİZ
Avdan Muhtarı İlhan Kulaç, gece saat 24.00’te resmi gazetenin yayımından itibaren olaydan haberdar olduğunu söyleyerek, “Bu konuda Avdan Platformu olarak hareket edeceğiz. Yasal tüm haklarımızı kullanacağız, bölgemizde kömür madeni istemiyoruz” dedi.

KARACA: AVDAN TESLİM OLMAYACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da sosyal medya hesabından kararı paylaşarak, “Halkın termik santral direnişinin karşısında geri adım atan şirkete büyük kıyak Cumhurbaşkanı kararı ile geldi. Kim ve ne şekilde olursa olsun mücadelemiz her alanda sürecek. Avdan teslim olmayacak” dedi.

AVDAN PLATFORMU
Mücadelenin başında TMMOB, Denizli Barosu, Türk Tabipler Birliği, Denizli Tabip Odası, Büyük Menderes İnsiyatifi, Türkiye Ormancılar Derneği Denizli Temsilciliği, Kaledavaz Kalkınma ve Dayanışma Vakfı, Kızılcabölüklüler Koruma Dayanışma Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı, Doğa ve Çevre Vakfı, Tavas Ziraat Odası, Kale Ziraat Odası Avdan Platformu’nu oluşturmuştu. Platform, bilimsel olarak bölgedeki santral ya da madenin bölgenin doğal yapısına zarar vereceğini ispat etmişti; yer altı suları ve tarımın biteceğini bölgenin çölleşeceğini belirtmişti.

AVDAN’DA SON BİR YILDA NELER OLDU
Bölgede geçen yıl bir termik santral yapımı için ÇED süreci başladı. Bölgede halkın tepkisi sonrası Avdan, Denizoluk, Gökçeler köyleri ile Kale ilçesine bağlı Adamarmara, Narlı, Kırköy, Gölbaşı köyleri sakinleri ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri dava açarak itirazda bulunmuştu ve termik santral işi gündemden kalkmıştı. Büşükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 3 ayrı dilekçe ile karara itiraz ettiklerini açıklamıştı.

İptalin ardından bu kez de aynı şirket, aynı bölgede açık kömür işletmesi kurmak için harekete geçmişti. 567 hektar alan üzerine kurulacak işletmenin dış döküm dekapaj sahası ile birlikte 602 hektarlık alan kaplayacağı, yıllık 2 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Tavas’a kömür santrali kuracak şirketin derin bağlantıları

Daha önce termik santral ile gündeme gelmişti, Avdan’da yine hareketlilik

Avdan termik santrali yapılırsa 8 köydeki 4 bin 654 nüfusu kaçınılmaz son bekliyor: Göç

Yorumlar

Mehmet Aksek   -  Bağlantı 14 Ocak 2022, 19:53

Köylülerin de ortak olacağı bir yöntemle termik santral kurulmasını öneriyorum. Böylece sahibi oldukları santralde hem çalışıp para kazanırlar hem de kardan pay alırlar.

basicman   -  Bağlantı 14 Ocak 2022, 15:59

mahvetmede,harcamada,çarçur etmede,aklı zorlamada dünya 1.siyiz.Güzelim ovalar,değerli tarım arazileri heba ediliyor.Neydi ne diyordu?bir karış toprağınız varsa ekiniz,dikiniz..evet doğru,bir karış kaldı..

AHMET AY   -  Bağlantı 14 Ocak 2022, 12:01

ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞ YAZIK OLACAK TAVAS OVASINA
NEYMİŞ YAPARSA AKP YAPAR

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 5 21Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 9 15
21 Nisan 2024 Pazar 4 20Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 7 21Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 9 28Parçalı Bulutlu