REKLAMI GEÇ

Tavas, göletler ilçesi oluyor

Tavas, göletler ilçesi oluyor

Tavas’taki 530 bin dekar tarım alanındasulu tarıma geçmenin altyapısı hazırlanıyor. Pek çok bölgesi suya kavuşan ve ürün çeşidi değişmeye başlayan Tavas’ta,yapımı planlanan 5 göletten bazılarının inşaatına başlandı, bazılarının ise ihalesi gerçekleştirildi.Üç göletle ilgili fizibilite çalışmaları da sürüyor.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2014 Pazartesi, 10:39

Tavas’tatarım, sulanabilir alanların genişlemesiyle gelişiyor. Geçmiş yıllarda tütün ve hububat türü susuz tarımın yapıldığı ilçede,sulama göletlerinin yapılmaya başlamasıyla çiftçi hem daha çok para eden ürün almaya başladı, hem de bazı arazilerde iki mahsul alındı. Sebzeciliğin de hazlı geliştiği ilçeye yine tarımsal amaçlı 8 gölet daha ginşa edilecek. Bu göletlerden 5’i kısa zamanda hizmete girecek, 3’ü için ise çalışma yapılıyor.

5’İ BU YIL BİTECEK
Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, göletlerin hızla tamamlanmasıyla ilçenin daha da kalkınacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Akyar Bören Deresi’ndeki baraj göletinin tam kapasite ile kullanılamadığını düşünmekteyiz ve bununla ilgili gerekli inceleme ve çalışmaları yapmak istiyoruz. Kozaklı Dere göletinin 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedeflendi. Kızıldere Göleti, Pınarlar ve Kızılcabölük alanında, DSİ tarafından 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir. Seki göleti de en kısa zamanda tamamlanma yolundadır. Yahşiler Göleti ‘ninde ihalesi yapılarak inşaatı başlamış durumdadır.

3’Ü İÇİN ÇALIŞILIYOR
Fizibilite aşamasındaki göletler, özellikle Nikfer-Nostar göleti, Balkıca Göleti ve Avdan Göleti için fizibilite ve analiz raporları düzenlenmektedir. Sonuçlandırma anlamında en kısa zamanda tamamlanırsa buralardaki halkın sulama konusundaki sıkıntılarının giderileceğini düşünüyorum.”

KÖYLER SU İSTİYOR
Yenidere Barajından suyu dağıtmak için 52 kilometre boru hattı döşendiğini belirten Akyol, “Boruların etrafındaki bu sulamadan yararlanamayacak olan mahallelerin sulama projesi kapsamına alınmaları konusunda serzeniş ve şikayetleri bulunmaktadır. Projede genişleme yapılabilmesi için bize sık sık başvurular yapılmaktadır” dedi.

DAMLAMA SULAMA İÇİN ÖNERİ
Ovanın suya kavuşmasının sevindirici olduğunu ama çiftçinin damlama sulamaya yönlendirilmesi gerektiğini belirtirken, “Salma su bir cinayettir. Çünkü ciddi bir su krizi yaşanmaktadır. Su kaynaklarında çok ciddi kuruma ve azalma var. Çiftçimiz damlama su ile sulamanın da artık disipline etmek gerektiğini vurguladılar. Pınarlarda taş ocağının bulunduğu istikamette 900 rakımlı alanda, DSİ tarafından bir havuzun yapılması sureti ile ovadaki sulamanın disiplinize dilerek daha çok insanın bu sulama işleminden faydalanabileceğini, su kaçağının ve israfının daha çok önlenebileceğini konusunda bir teklifleri olmuştur. Bu konunun da gündeme alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 10 27Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 11 24Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 6 22Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 6 24Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 7 26Parçalı Bulutlu