REKLAMI GEÇ

Tavas Kurbağası’nın yaşam alanı koruma altına alınacak

Tavas Kurbağası’nın yaşam alanı koruma altına alınacak

Tavas Kurbağası’nın yaşadığı bölge koruma altına alınacak. Tel örgüyle etrafı çevrilerek, insan ve hayvan girişine kapatılacak. Böylelikle tür üzerindeki baskı azaltılarak birey sayısı arttırılacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ekim 2019 Salı, 16:56

DENİZLİ (AA) – Denizli’nin Tavas ilçesinde Anadolu’ya özgü dağ kurbağalarından olan ve dünyada sadece Çakıroluk mevkisindeki sulak alanda bulunan Tavas kurbağasının yaşadığı bölgenin, tel örgüyle kapatılması için çalışma başlatıldı.
Akdağlar’ın bin 700 rakımlı Çakıroluk mevkisinde yaşadığı belirlenen ve “Rana Tavasensis” ismi verilen kurbağanın neslini korumak için Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda, kurbağanın yaşadığı 10 dekarlık alanın etrafı tel örgüyle kapatılarak insanlar ve dış etkenlerden korunması amaçlanıyor. PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Düşen, yaptığı açıklamada Tavas Kurbağası’nın neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu belirtti.


Bu endemik türü korumak için gerekli önlemlerin alınacağını dile getiren Düşen, şöyle konuştu:

“Yaptığımız çalışmalarda Tavas kurbağasının sayısının kritik seviyeye düştüğünü gözlemledik. Önümüzdeki 5 yıl süresince kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber faaliyetler yürüterek, bu kurbağanın neslinin tükenmemesi adına çalışacağız. Bölgede koruma alanı oluşturacağız. Kurbağaların yaşadığı alan, insan girişine ve tahribatına açık bir nokta. Yakın zamanda bölge koruma altına alınacak. Tel örgüyle etrafı çevrilerek, insan ve hayvan girişine kapatılacak. Böylelikle tür üzerindeki baskı azaltılarak birey sayısı arttırılacak.”
Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Eyüp Başkale ise türün devamı konusunda uçurumun eşiğine gelindiğine işaret ederek, “Ya bu kurbağaların hepsi yok olup gidecek ya da koruma çalışmalarıyla türün devamı sağlanacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 9 13
21 Nisan 2024 Pazar 4 18Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 6 22Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 10 27Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 12 28Çok Bulutlu