REKLAMI GEÇ

Tavaslılar ‘kot’ trenini kaçırdı: 2 bin kişinin çalıştığı sektör yok olmak üzere

Tavaslılar ‘kot’ trenini kaçırdı: 2 bin kişinin çalıştığı sektör yok olmak üzere

90’lı yıllarda kot pantolon üretiminin merkezi olan Denizli’nin Tavas ilçesinde şimdi bu işi yapan aile sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Markalaşamayan ve Çin’den gelen ürünlerle rekabet edemeyen Tavaslı konfeksiyoncular masraflarını karşılayamaz duruma gelince sektörü terk etti. Bir zamanlar 2 bin kişinin çalıştığı kot üretimini sürdüren 10 kişi kaldı. Tavas Esnaf Odası Başkanı Hamza Tenikeci; “Kalifiye personel başka işlere girdi. Kimi belediyede işe başladı, kimi benzincide” diye konuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mart 2021 Pazar, 12:56

Merkez nüfusu 13 bin olan Denizli’nin Tavas ilçesi bir zamanlar kot üretiminin ‘adeta’ başkentiydi. Jean pantolonun ülkede yaygınlaşmaya başladığı 90’lı yılların başından itibaren art arda açılan konfeksiyonların sayısı 200’ü bulurken ilçede hemen her aile kot pantolon üretimi yapıyordu.

Tavas’ta üretilen kaliteli ürünler önce semt pazarlarında adını duyurdu, daha sonra gurbetçiler sayesinde ünü yurt dışına kadar çıktı. Türkiye’de kot üretimi gerçekleştiren az sayıda işletmenin olması ilçeyi kot pantolonun merkezi haline getirdi.

Markalaşamayan Tavas’a ilk darbeyi Çin vurdu. Uzak doğunun ucuz ürünleri işletmecileri zor durumda bıraktı. Yurt içinde büyük firmaların sektöre adım atması daha çok taklit ürün yapan Tavaslı üreticiyi bitirdi.

SEKTÖRDE 2 BİN KİŞİ ÇALIŞIYORDU
İyi dönemde ilçede Terziler Odası’na kayıtlı 200e yakın işletme olduğunu söyleyen Tavas Esnaf Odası Başkanı Hamza Tenikeci, “90’lı yıllarda burada kot üretimi çok yaygındı. Neredeyse ilçedeki her ailenin bu sektör ile bağlantısı vardı. 2 bin kişi konfeksiyonlarda çalışıyordu. Ucuz ve kaliteli ürünler üretiliyordu. Gurbetçiler geldiği zaman ucuz olduğu için bol bol alıp götürüyorlardı. Ben de bu işi yapıyordum. Yok satıyorduk. Bazen tüm üretimi bir kişi satın almak istiyordu. Türkiye genelinde bu işi yapan azdı. Büyük atölyelerin çoğalması ve markalaşamama sonrası sektör eridi. Çin de devreye girdince mağdur olanların sayısı arttı” diye konuştu.

BU İŞİ YAPAN 4-5 AİLE KALDI
Sektörün kazandırmadığını bu nedenle işletmelerin tek tek kapandığını söyleyen Tenikeci, “Artık bu işi yapan 4-5 işletme kaldı. Onlar da personel çalıştırmıyorlar. Çünkü üretim hem meşakkatli hem de getirisi düşük. Fason olarak bir pantolon 7 liraya dikiliyor. Terziye gitseniz sadece paçasını 5 liraya dikerler. 7-8 türlü makine ve işlemden geçiyor. Emek yoğundur. Ortalama bir pantolonun tamamlanması yarım saat sürer. Çoğu kişi işi bıraktı. Kimi belediyede kimi benzinlikte çalışıyor. Sigortalı iş bulan kaçtı gitti. Diğer türlü Bağ-Kur borcunu dükkan kirasını ödeyemez duruma gelmişti. İnsanların cebinde sigara parası kalmamıştı” ifadelerini kullandı.

“KENDİ OĞLUM BİLE BU İŞİ YAPMIYOR”
Tavas’ta eşi Meyesser Tenikeci ile birlikte 35 yıldır kot pantolon ve mont imal eden Kemal Tenikeci ise; “12 yaşında bu işe başladım. Bir daha da bırakmadım. Eskiden pek çok aile bu işi yapardı. Kot üretiminde çalışan insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kendi oğlum bile bu işi yapmak istemedi. Eleman bulamıyoruz. Atölyedeki makinelerimizin yarısı hiç çalışmıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Hüseyin İnamlık

Tavas Belediye Başkanı

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 5 22Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 6 21Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 6 25Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 7 25Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Az Bulutlu