REKLAMI GEÇ

Karneye aşırı tepki vermeyin

Karneye aşırı tepki vermeyin

Öğrenciler bugün yarıyıl tatiline giriyor. Öğrenciler tatil, aileler karne heyecanı yaşarken, PAÜ Hastanesi Psikiyatri AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2017 Cuma, 10:13

PAÜ Hastanesi Psikiyatri AD. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay, parlak olmayan bir karne karşısında çocuğa verilecek aşağılayıcı ve utandırıcı tepkilerin onun umudunun kırılmasına, kendine güveninin ve benlik saygısının düşmesine yol açacağını, kalıcı izler bırakacağını söyledi.

Bayaş, “Bir kişinin sürekli örselenerek ya da başkalarıyla kıyaslanarak başarıya ulaşmasını beklemenin gerçekçi olmayacağı açıktır. Karneye aşırı tepkiler vermek kadar, görmezden gelmek de uygun değildir. Aceleci bir şekilde göz atılan bir karne, çocuğun, başarısının ailesi tarafından önemsenmediği düşüncesine kapılmasına neden olabilir. Bu da motivasyon kaybı ile sonuçlanabilir. Uygun şekilde zaman ayırarak karneyi birlikte değerlendirmek; öncelikli olarak başarıları takdir etmek, başarısızlıkların olduğu noktaları da birlikte değerlendirip nedenlerini araştırmak uygun olacaktır. Karnenin, yalnızca çocuğun değil, aynı zamanda ailenin de başarısının bir yansıması olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun da katılımıyla birlikte, başarısızlıkların olduğu alanlarda iyileştirmeye yönelik değerlendirmeler yapmak, ikinci dönem için planlar oluşturmak hedeflenebilir. Anlayışlı bir tutum, güçlüklerin altında yatan nedenleri bulmaya yönelik objektif değerlendirmeler ve geleceğe dönük planlar ile güçlükleri aşabileceğimiz gibi, öfkeli ve örseleyici bir tutumun ortaya çıkaracağı zararlardan da çocuğumuzu korumuş oluruz. Ayrıca, bazı hallerde çocuğun elinde olmayan durumların da başarıyı katlayabileceği, dikkat ve odaklanma sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Kaygı Bozuklukları, Depresyon gibi ruhsal bozukluklar bu durumlar arasında yer alabilir. Aileler ve öğretmenler şüphelendikleri hallerde uygun desteği almalıdırlar” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Bürge Kabukçu Başay, çalışmanın yanında uygun şekilde dinlenmenin de başarı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı