REKLAMI GEÇ

Gençlerin ekonomi bilgisi sıfır

Gençlerin ekonomi bilgisi sıfır

Pamukkale Üniversitesi’nde finansal okuryazarlık üzerine konferans veren Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Dr. Gülten Yıldırım, gençlerin durumunu ortaya koyan veriler paylaştı. Yıldırım, “Her 4 gençten 3’ü enflasyon kelimesinin anlamını bilmiyor, yüzde 84’ü de para ve finans konularında bilgisiz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2019 Çarşamba, 18:28

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde “21. yüzyıl becerisi olarak finansal okuryazarlık ve çocuklar için finansal okuryazarlık eğitimi” konulu konferans düzenlendi. Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Dr. Gülten Yıldırım’ın konuşmacı olduğu konferansa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Can, Dekan Yardımcısı Dr. İbrahim Tuncel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Öğretim Üyesi Dr. Gülten Yıldırım, finansal okuryazarlığı; finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olup bu bilgiyi beceriye ve davranışa dönüştürebilme becerisi olarak tanımlarken, finansal okuryazarlığın bireylerin finansal kaynaklarını daha faydalı kullanabilmesi için finansal okuryazarlık eğitimlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Gülten Yıldırım, Türkiye’de 2 bin gençle yapılan araştırmanın ortaya çıkardığı çarpıcı sonuçları katılımcılarla paylaştı. Gençlerin yüzde 84’ünün para ve finansal konularda bilgi sahibi olmadığının ortaya çıktığını dile getiren Dr. Yıldırım, finansal okuryazarlık eğitiminin çocukluk dönemden itibaren deneyim odaklı verilmesi gerektiğini söyledi.

Finansal okuryazarlık konusuna günümüzde tüm Dünya ülkelerinin çeşitli çalışmalar yaptığını hatırlatan Dr. Yıldırım, 2018 yılında Türkiye’de yapılan araştırmaya göre her dört gençten üçünün enflasyon kelimesinin anlamını bilmediğini ve yüzde 83’ünün ise planlı bir harcama alışkanlığına sahip olmadığının ortaya çıktığına dikkat çekti.

Türkiye’de son 10 yılda bireysel kredi ve kredi kartlarında yasal takibe düşenlerin sayısının 1 milyon 86 bin olduğunu ifade eden Dr. Gülten Yıldırım, finansal eğitimlerin ihtiyaca uygun ürünleri daha doğru seçmek, finansal planlama ve bütçelemeyi daha doğru yapabilmek adına önemli olduğunu kaydetti.

Çocuklar için finansal okuryazarlık eğitimlerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de örgün eğitimin yanında Milli Eğitim Bakanlığı, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), bankalar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile yaygın eğitimler yoluyla da verilmeye başlandığını dile getiren Dr. Yıldırım, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) öğrencilerin okulda öğrendiği bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma yeteneklerini ölçme ve değerlendirme programı olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda (PISA) finansal okuryazarlık derecelerinin de değerlendirilmeye başlandığına dikkat çekti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı