REKLAMI GEÇ

Okul müdürlerinin görevden alınmasına yargıdan iptal

Okul müdürlerinin görevden alınmasına yargıdan iptal

Denizli’de 100’e yakın okul müdürünün görevden alınması ya da görev yerinin değiştirilmesi ile ilgili olarak Denizli İdare Mahkemesi emsal bir karar verdi. Hacı Serpil Kabaklıoğlu Ortaokulu’nda müdür olarak görev yaparken, “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu” ile 75’in altında puan verilerek “Başarısız” kabul edilip, görev süresi uzatılmayan Sacit Öztepe’nin açtığı davada mahkeme, davacının hangi kriterlere göre başarısız sayıldığının, “Hukuken kabul edilebilir şekilde açıklanmadığı” gerekçesiyle işlemin iptaline hükmetti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Mayıs 2015 Cuma, 10:30

Denizli genelinde bir kurumda 4 yıllık Eğitim Kurumu Müdürü olarak görev yaptıktan sonra aynı kurumda görev süresi dolan ve yeniden 4 yıl için görev süresinin uzatılması için yapılan başvuruda 75 puandan daha düşük puan verilerek görev süresi uzatılmayarak ya görevden alınan ya da görev yeri değiştirilen müdürler hakkında yapılan işleme yargıdan iptal kararı geldi.

Pamukkale İlçesi’ndeki, Hacı Serpil Kabaklıoğlu Ortaokulu’nda müdür olarak görev yaparken, “Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu” ile 75’in altında puan verilerek “Başarısız” kabul edilip görev süresi uzatılmayan Sacit Öztepe’nin Denizli İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı.

Mahkeme, Müdür Öztepe’nin hangi kriterlere göre başarısız sayıldığının, “Hukuken kabul edilebilir şekilde açıklanmadığı” gerekçesiyle işlemin iptaline hükmetti.

İŞTE KARARIN GEREKÇESİ
Mahkeme kararında, “Davalı idarece dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden ‘Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu’ incelendiğinde; söz konusu formda yer alan ve puanlamaya esas alınan bazı hanelerin somut ve bilgi ve belgeye dayanması gerektiği, bir kısım hanelerin ise gözlem ve kanaate dayalı olduğu anlaşılmakla birlikte, söz konusu hususlara ilişkin olarak yapılan değerlendirmelere etki eden hususların da, yargısal denetime imkan tanıyacak şekilde ortaya konulması gerektiği, bu kapsamda, ilgililer tarafından, davacı hakkında olumsuz (Hayır) olarak doldurulan hanelerin dayanağının (değerlendirmeye etki eden hususların) ortaya konulmadığı ve sebeplerinin hukuken kabul edilebilir şekilde açıklanmadığı görüldüğünden, objektif ölçütler ve somut gerekçeler ortaya konulmak suretiyle değerlendirme yapılmaksızın, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. …. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir” denildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Denizli Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kanun hükmündeki kararnamesine göre yaklaşık 100 okul müdürünü görevden aldı ya da görev yerini değiştirdi. Sacit Öztepe ile aynı gerekçelerle açılmış birçok dava daha bulunduğu öğrenildi. Bu karar diğer okul müdürleri için de emsal teşkil edecek.
Açılan diğer davaların da mahkemeler tarafından davacı lehine sonuçlanması durumunda, görevden alma işlemi hukuksuz sayıldığı için müdürlerin eski görevlerine yeniden dönmeleri gerekiyor. Görevden alınan kurum müdürlerinin yerine yeni görevlendirmeler yapıldığı için zincirleme bir değişim söz konusu olacak.
Sacit Öztepe’nin Avukatı Tevfik Akkılıç, “İşlemin hukuksuz olduğu Denizli İdare Mahkemesi’nin kararıyla da ortaya konulmuştur. Müdürlerin işlemden önceki görev yerlerine iadeleri, zincirleme bir reaksiyona yol açacak olsa da, yargı kararının uygulanması gerekmektedir” dedi.

Yorumlar

vatandaş osman   -  Bağlantı 22 Mayıs 2015, 11:15

sayın il milli eğitim müdürü MAHMUT OĞUZ (mahmut hoca) herhalde yüce mahkemenin kararı makamınıza tebliğ edildikten sonra gereğini uygularsınız.bu konuda eğitim camiasını yanıltmazsınız herhalde.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı