REKLAMI GEÇ

PAÜ’de “Düşüncelerde Atatürk Paneli” yapıldı

PAÜ’de “Düşüncelerde Atatürk Paneli” yapıldı

Pamukkale Üniversitesi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81. Yıldönümü nedeniyle “Düşüncelerde Atatürk” konulu bir panel düzenlendi. Panelde Atatürk’ün kişiliği ve eserinin çeşitli yönlerini ortaya konuldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2019 Cumartesi, 11:11

Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen bir panelle Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliği ile eserinin bilinmeyen yönleri anlatıldı. “Düşüncelerde Atatürk” konulu panele Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi-Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mithat Aydın ve Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila katıldı.

Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’ndaki panelde Atatürk’ün kişiliğinin az ve bilinen yönleri ile ölümüne dair uluslararası basında çıkan haberlere dair bilgiler verildi. Panelin ilk oturumunda konuşan Prof. Dr. Mithat Aydın yaptığı konuşmada, “Mustafa Kemali yâd etmeyi, hatırlamayı, onun yaptıklarının değerini ortaya koymayı bir görev olarak addediyorum. O savaştan yenik çıkmış, her şeyini kaybetmiş bir ülkeden, yorgun bitkin düşmüş bir ulustan, güçlü Birleşmiş Milletler’e üye olması için davet edilen saygın bir devlet meydana getirmesi ile tarihte yerini almıştır. Biz bu gün O’nun iç dünyasını insanlığını, bizden biri oluşunu konuşmaya çalışacağız” dedi.

Atatürk’ün hayat felsefesini, iç dünyasını ve halktan biri oluşuna dair bilgilerin paylaşıldığı panelde Atatürk’ün mütevazı kişiliğine dair kaynakları ile birlikte birçok örnek olay aktarıldı. Prof. Dr. Aydın Konuşmasının son kısmında Atatürk’ün İç dünyasına dair şu çıkarımlarda bulundu: “Riyakârlığı ve gösterişi sevmeyen, halden anlayan, merhametli, insan sevgisi ile dolu bir liderdi.”

Diğer taraftan panelin ikinci konuşmacısı olan Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila ise 1938 yılında vefatının ardından, dünya basınında yer alan haberlere dair bir sunum gerçekleştirdi. Atatürk’ün cesareti ve vatanseverliğinin dünya tarafından nasıl algılandığına dair bilgiler içeren haberleri; İngiltere Fransa Almanya Yunanistan İtalya Suriye Norveç Yugoslavya Rusya Polonya Çin Lübnan gibi birçok ülke gazetelerinden derleyerek aktaran. Dr. Öğr. Üyesi Ourile Atatürk’e uluslararası çapta saygı duyulduğunun kanıtı olan haber metinlerinden hareketle; milli mücadele ile emperyalizme karşı koyan Atatürk’ün ülkesini modern hale getirme çalışmalarının da Batı tarafından ilgiyle izlendiğine vurgu yaptı.

“Batılı ülkeler Onu yaptığı barış ve ıslahat çalışmalarından oldukça etkilenmiştir” diyen Dr. Öğr. Üyesi Fisun Bozkurt Ourila, “Bu büyük bir başarıdır. Bu nedenle Atatürk’ü gerek eski dost olarak kabul eden gerekse eski bir düşman olarak gören tüm yabancılar tarafından O’na hayranlık duyulduğunu ve şu anda O’nu dost olarak kabul ettiklerini görüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı