REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Motor Test Laboratuvarı kuruldu

PAÜ’de Motor Test Laboratuvarı kuruldu

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde motor teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak Motor Test Laboratuvarı kuruldu. Motor çalışmalarına destek verecek laboratuvarın, elektrikli ve hibrit taşıt çalışmalarına da hız kazandırması bekleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Mart 2019 Cumartesi, 09:57

Pamukkale Üniversitesinde; içten yanmalı, elektrikli ve hibrit motor yapılarının testlerine olanak veren; motor dinamometresiyle motorların test işlemleri ve geliştirme süreçlerine yönelik işlemlerin gerçekleştirileceği Motor Test Laboratuvarı kuruldu. Laboratuvar Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından 2018KRM004 kodlu proje kapsamında desteklenen, yeni nesil test dinamometresine sahip laboratuvar projesi Üniversite’de motor teknolojilerinin geliştirilmesi üzerine yürütülecek çalışmalara katkı sağlayacak.

Motor Geliştirme Çalışmalarında Kullanılacak
Kurulan laboratuvar ile ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Öztürk, “Pamukkale Üniversitesi BAP tarafından altyapı projesi ile desteklenen bu laboratuvarın oluşturulması sürecinde farklı dinamometre sistemleri incelenmiş, yeni nesil teknolojilere adaptasyonun sağlanabileceği gelişmiş bir yapı olan Rejeneratif AC senkron dinamometre yapısı tercih edilmiştir. Günümüzde, ülkemizin dış kaynaklara bağımlılığının azaltılması açısından yerli motor geliştirilmesi meselesi önemli bir yere sahiptir. İleri düzeyde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılabilmesine olanak sağlayacak Motor Test Laboratuvarı, yerli otomobil çalışmalarında ihtiyaç olan yeni nesil motor tasarımlarına yön vermek amacıyla kurulmuştur” diye konuştu.

ALATAY’ın Geliştirilmesinde Rol Oynayacak
Motor Test Laboratuvarı’nın PAÜ’nün TÜBİTAK ödüllü yüzde yüz yerli ALATAY Elektromobil adlı aracın geliştirilmesinde de rol oynayacağını belirten Öztürk, “Güçlü bir akademik ekibe sahip bu proje kapsamında lisansüstü ve lisans öğrencilerinden oluşturulan ATAY takımı 2016 ve 2017 yıllarında olduğu gibi 2018 yılında da TÜBİTAK tarafından düzenlenen Elektrikli Araç (Efficiency Challenge) Yarışları’na katılmıştır. Elektrik motoru ve elektronik kontrol üniteleri ile batarya kontrol sistemleri, taşıt şasi ve gövde yapısının yanı sıra yönlendirme ve fren sistemleri Pamukkale Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen ALATAY aracının isim hakkı alınmıştır. Otonom özelliğinin kazandırılmasına yönelik çalışmalara devam edilen bu araç üzerindeki çalışmalar, Üniversitenin ‘Bilimsel alanda gelişmelere yön veren, yenilikçi eğitim-öğretim uygulamalarında öncü olan, değer üreten ve mükemmelliği esas alan uluslararası üniversite olmak’ vizyonu ile tam olarak örtüşmektedir.” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı