REKLAMI GEÇ

PAÜ’den bor kirliliğini önleyecek proje

PAÜ’den bor kirliliğini önleyecek proje

Pamukkale Üniversitesi’nden (PAÜ) bir grup öğretim üyesinin hazırladığı proje, “Enerji ve Çevre” konulu yarışmada ikincilik ödülü kazandı. Proje, Büyük Menderes Nehri’nden sulanan arazilerde ortaya çıkan bor kirliliğini önleyecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Kasım 2014 Salı, 10:47

TÜBİTAK, Küresel Çevre Fonu (GEF), Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) işbirliğiyle,”Enerji ve Çevre” konulu uluslararası proje yarışması düzenlendi.

PAÜ Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Cem Gök ve Yrd. Doç. Dr. Meruyert Kaygusuz’dan oluşan ekip ile PAÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Delta Protech firması, yarışmaya “Jeotermal Kaynaklardan Bor Arıtma ve Geri Kazanım Sistemi” projesiyle katıldı.

Proje, yarışmaya katılan 217 girişimci fikir arasından finale kalarak “Su verimliliği” kategorisinde Türkiye ikincisi oldu. Dereceye giren projeyi hazırlayanlara ödülleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle verildi.

Ödül kazanan projeyle ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İbrahim Doruk, proje ile jeotermal sulardan yıllık en az 1.800 ton bor üretilmesi ve saniyede 3 ton suyun arıtılarak birinci sınıf sulama suyu kriterlerine getirilmesinin planlandığını söyledi.

Projeyle Büyük Menderes Nehri’nden sulanan arazilerdeki bor kirliliği önlenerek, yıllık en az 260 milyon liralık tarımsal verim kaybının engelleneceğini belirten Doruk,“Bu sayede jeotermal atık sular tarımsal üretim için daha zararsız hale getirilmiş olacak. Jeotermal sulardan bor arıtımı ile oluşan bor kirliliği engellenmiş; su, toprak ve çevreye duyarlı enerji ve tarımsal üretim sağlanmış olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı