REKLAMI GEÇ

Ardıç’tan ses getiren bilimsel yayın: Vertigo

Ardıç’tan ses getiren bilimsel yayın: Vertigo

Pamukkale Üniversitesi eski rektörlerinden, Denizlihaber.com’un köşe yazarı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç’tan ses getiren eser. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ardıç, 2005 yılında ilk baskısını yaptığı “Vertigo” kitabının ikinci baskısını çıkardı. 11 farklı branştan, 79 bilim insanını bir araya getiren “Vertigo” bugüne kadar yazılmış en kapsamlı eser olma özelliğini taşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Ekim 2018 Cumartesi, 15:24

PAÜ eski rektörlerinden, Denizlihaber.com’un köşe yazarı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, tıp camiasına çok önemli bir eser kazandırdı. Uzun süredir Vertigo üzerine yoğunlaşan ve bu alanda kendini sürekli geliştiren Prof. Dr. Ardıç, 2005 yılında örnek bir çalışmaya imza attı, bu alanda bilimsel bir kitap ortaya koydu.

Yıllar sonra Vertigo üzerine çalışmalarına yeni doneler ekleyen Prof. Dr. Ardıç, 2.5 yıllık bir çabanın ardından kitabın ikinci baskısını çıkardı.

Vertigo kitabının ikinci baskısına kulak burun boğaz, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, odyoloji, pediatrik nöroloji, psikiyatri, kardiyoloji, endokrinoloji, göz hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve tıbbi genetik alanlarından 79 bilim insanı katkıda bulundu.

Kitap, denge bozuklukları konusunda bu denli derinlemesine işlenen ve farklı disiplinleri bir araya getiren bugüne dek yazılmış en kapsamlı eser olma özelliğini kazandı.

PROF. DR. ARDIÇ VE ESERİN SERÜVENİ
Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Vertigo alanında yaptığı çalışmaları ve kitabın hazırlık sürecini Denizlihaber.com’a değerlendirdi.

1995 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda görev yaptığını belirten Prof. Dr. Ardıç, “Kulak Burun Boğaz bilim dalının her alanında çalışmalarımı sürdürmekle beraber bilimsel üretimim giderek işitme ve denge alanlarında yoğunlaşıyor. 1997 yılında bir yıl süreyle Amerika Birleşik Devletleri’nde University of Pittsburgh’da konuk araştırmacı olarak çalıştım. Orada geliştirdiğimiz metotlar bugünkü bilimsel çalışmalarıma önemli bir altyapı sağladı” dedi.

İLK BASKI 2005 YILINDA
Vertigo kitabının ilk baskısını 2005 yılında hazırladığını anlatan Prof. Dr. Ardıç, “Türkiye’de bir ilkti. O zamanlar bu hastalık grubuna bakış açısı çok sığdı. Bilgi birikimi olan insan sayısı çok azdı, ben de gençtim. Yazar grubunu oluşturmakta, yazıları organize etmekte ve basım aşamasında çok zorluk çektim. Ama sorunların üstesinden geldim. En çok satan tıp kitaplarından biri oldu. Sonra araya idari görev dönemim girdi. Bütün bilimsel çalışmalara ve hastalarla olan iletişimime ara vermek zorunda kaldım” dedi.

BU KEZ DAHA KOLAY OLDU
2011 yılında kliniğe döndüğünde eski performansına kavuşmasının neredeyse 2 yılını aldığını dile getiren Ardıç, “Geçen zaman içinde Vertigo konusunda hem ülkemizde hem de uluslararası camiada tanınan bir isim oldum. Bu yüzden ikinci kitabı organize etmek daha kolay oldu. Yazarları seçmek, bölüm başlıkları ve dağılımı hazırlamak basitti. Ama toplamı 800 sayfa tutan kitapta 11 farklı branştan 79 yazarın bölümlerini tek tek okuyup düzeltmek, eleştiri getirmek, dil birliğini sağlamak, düzenlemek neredeyse 2.5 yılımı aldı” diye konuştu.

BASIM AŞAMASI KRİZLERLE DOLU
Basım aşamasında ise yeni zorluklarla karşılaştığın anlatan Prof. Dr. Ardıç, “Bu sefer yayınevi bulmakta hiç zorluk çekmedim. İlk kitabın satış rakamlarını bilen yayınevlerinin hepsi peşimden koşuyordu. Bu sefer zorluk hiç beklemediğim yerden geldi. Ülkemizin gidişini, yapılanların sonuçlarını yakından takip etmeme rağmen SEKA fabrikalarının satışından sonra tek bir kitap sayfası veya gazete basabilecek kadar bile kağıt üretemediğimizi yeni öğrendim. Çok üzücü. Eğitim ve bilimin temeli kağıt. Elektronik kitaplar ve bilgisayarlar henüz kağıt baskının yerini tutamıyor. Yayınevi ile anlaştığımız Haziran 2018’den baskıya gireceği Eylül 2018’e kadar maliyetler 2 katına çıktı. Üstelik para bulunduğunda bile kitabın tamamını basacak kağıt temin edilemedi. Peyderpey basılmasına karar verildi bu da maliyetleri daha da arttırdı. Vertigo kitabının 2. baskısı da ilk baskısı gibi hiçbir sponsor firma veya mali kaynağa dayanmıyor. Masrafın tamamını yayınevi tarafından karşılıyor. Basım, dağıtımdaki zorluklar, satış sayısının diğer kitaplara göre az oluşu nedeniyle Tıp dünyasında yazarların da hiçbir ekonomik beklentisi olmuyor. Sadece ortaya bir eser çıkmasının gururunu yaşıyorlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı