REKLAMI GEÇ

Tarih öncesi atalarımız PAÜ’de

Tarih öncesi atalarımız PAÜ’de

Milyonlarca yıl önce bugünkü Türkiye topraklarında yaşayan ilk insan türleri, Pamukkale Üniversitesi’nde modern insanla buluşacak.

/ DENİZLİHABER / 11 Mayıs 2009 Pazartesi, 18:54

Denizli Kocabaş yakınlarındaki mermer ocaklarında bulunan 500 bin yıllık Homo Erectus fosili ilk kez ziyaretçiler tarafından görülebilecek.< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

“Türkiye’nin İlk Sakinleri” adlı paleontoloji sergisi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden olan Karain Mağarası’yla ilgili hazırladığı belgesel, 12 Mayıs 2009 Salı günü saat 10:30’da Pamukkale Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törenle ziyarete açılacak.

 

Pamukkale Üniversitesi- Ankara Üniversitesi ve İnsan Paleontolojisi Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen serginin açılışına, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, İnsan Paleontolojisi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Henry de Lumley İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Işın Yalçınkaya katılacak.

 

İnsanoğlunun milyonlarca yıl öncesinde yeryüzündeki ilk serüvenini 21’inci yüzyıla taşıyan sergi ilk olarak Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde meraklılarıyla buluşmuştu. Sergi, bu yıl içinde Antalya, İzmir, İstanbul, Konya, Erzurum, Samsun illerinde, köklerini arayan günümüz insanına ışık tutmayı hedefliyor. Serginin bir eşi de aynı anda Fransa’da gerçekleştirilecek. Sergi, Fransa’daki Türk yılı çerçevesinde taşra şehirlerini gezecek.

Kültür Bakanlığı’nın himayesinde Paris Paleontoloji Enstitüsü ile Ankara Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen sergiye, Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, Ankara Fransız Kültür Merkezi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi katkıda bulunuyor.

 

Tarih öncesine yolculuk

Prehistorya konusunda Fransa-Türkiye bilimsel işbirliği çerçevesinde tasarlanan sergi, Türkiye’de keşfedilen prehistorik bulguların zenginliğini ortaya koyuyor.

Türk bilim insanları ile yabancı meslektaşları tarafından, insan türünün atalarının Anadolu topraklardaki gelişimini anlamayı amaçlayan sergi, eski dünyadaki ilk yaşayış şekilleri üzerinde düşünceler üreten araştırmaların dinamiğini halkla buluşturuyor.

 

Türkiye, insan yaşamının ilk görüldüğü yerlerden biri

Türkiye, ilk yaşam şekillerinin ortaya çıktığı öncelikli yerler arasında bulunuyor. Türkiye, Afrika, Asya ve Avrupa’nın kesişme noktasında yer alıyor. Avrupa ve Kıta Asya’sında yer alan Türkiye, özellikle Akdeniz ve Karadeniz havzasının tamamındaki ilk yaşam şekillerinin anlaşılması için anahtar bir bölge olma özelliğim taşıyor.

 

Alt paleolitik çağlara ait Dursunlu, Karain ve İstanbul Yarımburgaz gibi buluntu yerlerinin keşfi, Türkiye’de eski insan uygarlıklarının mevcut olduğunu doğrulamıştı.

Sergi, Türkiye’de yapılan keşifleri ortaya koyacak. Aynı zamanda da Anadolu’nun coğrafi konumu nedeniyle, tarihi uygarlıkların gelişim sürecinde oynadığı rol üzerinde düşünceler üretecek. Sergide, tarih öncesi dönemlerde dünyanın bu bölgesindeki yaşam şekilleri konusunda edinilmiş bilgilerin bir sunumu da yapılacak.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı