REKLAMI GEÇ

Teknokent’te Patent Farkındalık Eğitimi

Teknokent’te Patent Farkındalık Eğitimi

Pamukkale Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalarda buluş ve patent potansiyelinin geliştirilmesi, patent verilerinden daha etkin şekilde faydalanılması ve hedefe dönük, hızlı Ar-Ge çalışmalarının önünün açılması amacıyla Pamukkale Teknokent A.Ş. Teknoloji Transfer Ofisi tarafından ‘Patent Farkındalık Eğitimi’ verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Kasım 2018 Perşembe, 10:46

Pamukkale Teknokent Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitime Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Pamukkale Teknokent A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Küçükkaplan başta olmak üzere akademisyenler, Ar-Ge üzerine çalışma yapan sanayi temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, ‘‘Hepimizin bildiği ve yakından takip ettiği 4. Sanayi devrimi olarak da isimlendirilen Endüstri 4.0 süreci başlamış olup tüm alanlarda otomasyon ve robotların üretimde daha fazla kullanılmasıyla birlikte üretim maliyetlerinin daha da düşmesi ve insan faktörünün azalması gündeme gelmiştir. Standart ürünlerin imalat ve satışında karlar daha da azalmakta ve rekabet yoğunlaşmaktadır. Bu noktada patent başta olmak üzere fikri sınaî mülkiyet hakları kavramının önemi de git gide artmaktadır. Akademisyenlerin çalışmalarını bilimsel yayın olarak değerlendirmeden önce patentlenebilirliğini araştırmaları ve ticari yönünü değerlendirmeleri son gelinen süreçte oldukça önemlidir” dedi.

Kalıcı büyümenin ve başarılı olmanın yolunun Ar-Ge çalışmaları ile devamında patent sahibi olmaktan geçtiğini de belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, “Bu nedenle, zenginliğin yolunun patentten geçtiği ifadesi gerçeği yansıtmaktadır. Üniversitemiz elemanlarının ve firmalarımızın buluş ve tasarımlarını yeni patent kanunun da sağladığı kolaylıklarından faydalanarak koruma altına almaları önemlidir. 40-50 yıl önceki güçlü ve öne çıkan şirketler, büyük maddi varlıklarıyla dikkat çekerken, günümüz şirketleri gayri maddi varlıkları, bir başka deyişle sınai ve fikri mülkiyete dayalı gayri fiziki varlıklarıyla dikkat çekmektedir. Bu profile uyan şirketler ortaya çıkardıkları fikirleri bünyelerinde tutarak, bunları başkalarına patent hakkı satarak ya da bedelleri karşılığı yararlandırarak büyümektedirler. Bilgi odaklı bu ekonomik değişim ve gelişmeler, fikri ve sınai mülkiyetin önemini daha da artırmaktadır. Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile patent alma sayıları arasında paralellik bulunmaktadır. Sanayisi gelişmiş ülkelerde genellikle patent sayıları oldukça yüksektir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı