REKLAMI GEÇ

Türk aydınlanması bir şeyin karşıtı değil

Türk aydınlanması bir şeyin karşıtı değil

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, Türk aydınlanmasının gelişim çizgisini bir şeyin karşıtı olarak görmemek gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Nisan 2014 Pazartesi, 17:15

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Türk Dünyasında Milli Egemenlik Fikrinin Tarihsel Gelişimi” konulu konferans düzenlendi.
Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu katıldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahittin Özçelik, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Karaosmanoğlu, PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, öğretim elemanları ve öğrencilerin takip ettiği konferansa ilgi büyük oldu.
Konferansın açılış konuşmasında, Türklerde millet olma fikrinin Türk tarihinin en eski devirlerine kadar uzandığını belirten Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, şunları söyledi:
“Orhun kitabelerinde, Türk töresi, Türk milleti, hatta Tanrının bile Türk Tengrisi şeklinde millileştirildiğini görüyoruz. Kaşgarlı Mahmud Divanı’na Divan ü Lügati’t-Türk demiştir. Aşık Paşazade, Evliya Çelebi Osmanlı’dan bahsederken “Türk” lafzını da kullanmıştır. Ancak devletin yönetiminin, pek çok ulusta görüldüğü gibi millet iradesine dayanması yakın çağların insanlığa öğrettiği bir yönetim biçimidir. Burada Türk modernleşmesi çerçevesinde ele alınması gereken milli egemenlik prensibinin genelde Türk dünyası, özelde Türkiye’de geçirmiş olduğu sürece bakıldığında tarihin dâhi şahsiyetlerinden biri karşımıza çıkmaktadır: Mustafa Kemal Atatürk.”
Milli egemenliğin aslında bir çağdaşlaşma ve aydınlanma sonucu ortaya çıktığını belirten Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, “Bununda lokomotifi milliyetçilik fikridir. Türk aydınlanması dediğimiz şey,dünyada benzer büyük aydınlanma modelleri ile boy ölçüşebilecek özgünlüğe sahiptir. Yani Türk aydınlanmasının Rus, Almanya, Fransız aydınlanmasından geri kalır tarafı yoktur. Türk aydınlanmasının gelişim çizgisini bir şeyin karşıtı olarak görmemek gerekir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı