REKLAMI GEÇ

Ünlü Tarih Profesörü İlber Ortaylı Denizli’de

Ünlü Tarih Profesörü İlber Ortaylı Denizli’de

Türk Tarih Profesörü İlber Ortaylı, Pamukkale Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. “Fatih Sultan Mehmet”i anlattı. Söyleşi öncesi öğrencilerin yoğun ilgisi izdihama yol açtı, görevliler zor anlar yaşadı. Padişahlardan yola çıkarak günümüz siyasetçilerine göndermeler yapan Ortaylı’nın, “Kılıç kullanıyorlar, dil biliyorlar, politika ve felsefe konuşuyorlar, zekiler ve güçlüler. Şimdiki gibi sadece güç yok” sözleri salondan büyük alkış aldı.

Başak Özlem Ilgaz İçyüz / DENİZLİHABER / 3 Nisan 2018 Salı, 18:37

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğrenci Konseyi, Türk Tarih Profesörü İlber Ortaylı’yı ağırladı. ‘Fatih Sultan Mehmet’ konulu söyleşi, PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, özellikle başlangıçta izdihama neden olduğu söyleşiyi Vali Hasan Karahan, AK Parti Milletvekili Sema Ramazanoğlu, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve akademisyenler de dinledi.

Samimi tavırları ile dikkat çeken, öğrencilerle sık sık diyalog kuran Ortaylı, kitaplarını imzaladı, selfie çekimlerinde, ‘Telefonu titretmeyin ama olmadı ki bu şimdi’ diyerek çevresindekileri güldürdü.

“ŞİMDİKİ GİBİ SADECE GÜÇ YOKTU”
Alkışlar arasında sahneye çıkan İlber Ortaylı, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet hakkında bilinmeyenleri anlattı. Fatih Sultan Mehmet’in koleksiyonlarından bahseden Ortaylı, “Çin koleksiyonları en ünlüsü. Latince, Yunanca, Ermenice, Arapça, Macarca kitapları var. Macar Milli Musikisi mecmuası var elinde, büyük eserler bunlar. Şehzadeler oldukça donanımlı yetişiyorlar. Kılıç da kullanıyorlar, dil de biliyorlar, politika ve felsefe konuşuyorlar, zekiler ve güçlüler. Şimdiki gibi sadece güç yok” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet’in tahta çıktığı zaman Türkiye’de birçok yerin Türklerin elinde bulunmadığını söyleyen Ortaylı, “Ancak Denizli var. O zaman Domuzlu tabi. Yaban domuzu çok herhalde, öyle diyorlar” dedi.

“FETİH ZAMANIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLER VAR”
Fetih zamanı ile ilgili birçok yanlış bilginin bulunduğunu ifade eden İlber Ortaylı, “Arap askerlerini kullandı diyorlar. Fatih Arap’ı nerden bulacak? Arap getirmişmiş, yok artık! Bizimkiler onların Türkçesini, onlar bizimkilerin Arapçasını anlamaz, ortalık karışır. 150 bin askerle kuşattı derler bir de, yalan hepsi” diye konuştu.

“FATİH DEVRİNDE İNSANLAR MUTSUZDU”
Fatih devrinde insanların mutsuz olduğunu da söylen Ortaylı, “Rumeli’ye gidenler de hiç öyle sevinerek gitmediler. İnsanlar memnuniyetsiz. Öyle ki Fatih Sultan Mehmet öldüğü zaman, bir hafta ortada kaldı. Feci bir dönem. Devletin eli kolu bağlı. Ama bugün için Fatih Sultan Mehmet Han çok önemli. O bir dünya hükümdarı” dedi.

Türk Tarih Profesörü İlber Ortaylı, söyleşiyi soruları yanıtlayarak bitirdi.

Ardından PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Ortaylı’ya çini plaket ve ney hediye etti.

PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ, Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu’na da katılımından dolayı plaket verdi.

Etkinlik, PAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Zaytun’un İlber Ortaylı’ya çiçek takdimi ile son buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı