REKLAMI GEÇ

Dershaneciler: Gecikmiş bir karar

Dershaneciler: Gecikmiş bir karar

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasayı iptali, bu eğitim kurumlarının yollarına devam etmesinin önünü açtı. Ancak, bir bölümü okullaşma sürecine girdiğinden genel tepki, “gecikmiş bir karar” şeklinde oldu. “Bu zararı kim karşılayacak?” diye de soran dershaneciler, adım atmak için gerekçeli kararın yayımlanmasını bekliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2015 Salı, 12:21

Muhalefet partileri ve dershanecilerin karşı çıkmasına rağmen AK Parti, cemaat operasyonu kapsamında bir düzenlemeye giderek, dershanelerin kapatılmasını sağlayan yasal düzenlemeyi meclisten geçirdi. Bu düzenlemeyle dershanelerin bir bölümü temel lise, Anadolu lisesi ve benzeri oluşumlarla yoluna devam etme kararı alırken, bir bölümü de kapatma kararı aldı.

İşte böyle bir süreçte AYM, CHP’nin yasal düzenlemenin iptal istemiyleaçtığı davayı görüşerek karara bağladı. Yüksek mahkeme, oy çokluğuyla aldığı kararla, dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etti. İşte bu konudaki ilk tepkiler…

denizli-dershaneler-aym-kararini-degerlendirdi-ic

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”
Denizli Özel Uğur Okulları kurucusu Mustafa Kemal Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki yıl önce başlattığı süreç nedeniyle bazı dershanelerin kendi iradesiyle kapatma kararı aldığını, bazıların temel lise ve Anadolu lisesi gibi gisimlerle okullaştığını anımsattı. AYM kararının okulların açılmasına 1,5 ay gibi bir süre kala açıklanmasının mağduriyetler oluşturduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

“Okullaşma süreciyle ruhsat alan dershaneciler var. Bu ruhsatı almış olmak bir avantaj. Temel lise ve Anadolu lisesi gibi oluşumlar için ruhsat alanlar geri dönmeyecektir. Dershanesini kapatmayanlardan yoluna devam etmek isteyenler olacaktır. Kapatanların ise geri dönmesi çok zor, çünkü hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bir liralık işleminiz bile banka kaydıyla olacak. Bu da dershane maliyetlerini artıracak ve ücretler özel okul rakamlarına yaklaşacaktır. Ancak dershanelerin yeniden açılması özellikle mezun öğrencilerin sınava hazırlanması konusunda önemli bir adım olacaktır. Çünkü onlar ortada kalmıştı.”

denizli-dershaneler-aym-kararini-degerlendirdi-ic-1

DERSHANELERİN ZARARINI KİM TANZİM EDECEK?”
Denizli Final Okulları Kurucu Müdürü Sadi Öztekin ise, AYM’nin kararını “gecikmiş bir karar” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Anayasa Mahkemesi, kararını ocak veya şubat ayında vermiş olsaydı bir problem yaşanmayacaktı. Şu an hem öğrenciler hem dershaneler açısından kaos ortamı yaratıldı. Bazı dershaneler 100 binlerce liralık harcama yaparak ya okul binası kiraladı ya da dershanelerinde tadilat gerçekleştirdi. Dershaneler bu zararını kim tanzim edecek? Ayrıca, özel okullara kaydını yaptıracak olan öğrenci ve velilerde kararsız kaldı. Devlet okuluna devam edip, sınava hazırlık için dershaneye mi gitsin? Yoksa özel okulda mı öğrenimine devam etsin? Bu kaos ortamı bir süre devam edecektir.

AYM’nin kararından sonra bazı temel okullar yeniden dershaneye dönüşecektir. Örneğin biz Gazi Bulvarı’ndaki temel lise binasını yeniden dershaneye dönüştürmek istiyoruz. Çünkü öğrencilerin sınavlara hazırlanması için en ideal ortam dershanelerdir. Ama yine de AYM’nin gerekçeli kararını görmek lazım. Çünkü gerekçeli kararı kimleri kapsıyor. AYM’nin kararı geçici temel liseleri kapsayacak mı? Temel Lise olan dershaneler yeniden dershane olmak istediklerinde yine devletle karşı karşıya gelecek mi? Bunları bekleyip göreceğiz.”

denizli-dershaneler-aym-kararini-degerlendirdi-ic-2

“EĞİTİM SİSTEMİ ADINA OLUMLU KARAR”
Özel Servergazi Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Bünyamin Gümüş ise, okula dönüşen dershaneler için pozitif bir karar olmadığını, ancak 8 ve 12’nci sınıf öğrencileri adına olumlu olduğunu söyledi. Gümüş, “Anayasa Mahkemesi’nin kararının okula dönüşen dershaneler için pozitif bir karar olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak öğrenciler adına ve gelecek adına olumlu bir karar. Özellikle 12’nci ve 8’inci sınıfa giden öğrenciler, sınava hazırlık konusunda ortada kalmıştı. Bu öğrencilerimizin yaşadığı kaos ortadan kaldırıldı. Karardan sonra yeniden dershaneler açılmaya başlayacaktır. Ancak karar, eğitim adına, eğitim sistemi adına olumlu bir karar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı