REKLAMI GEÇ

Uğur’dan hayati tercih uyarıları

Uğur’dan hayati tercih uyarıları

Denizli Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi, üniversiteye girişi öncesinin önemli evrelerinden biri olan tercihler konusunda öğrencilere dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında uyarılarda bulundu.  

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Temmuz 2014 Pazartesi, 12:01

Denizli Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi’nden, 2014 ÖSYS tercihleri ile ilgili açıklama yapılarak adaylara uyarılarda bulunuldu. Açıklamada tercihlerin, 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında, başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM’ ye gönderebileceği belirtildi.

Rehberlik Birimi’nin açıklamasında adayların daha isabetli tercih yapabilmeleri için 2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka okumaları gerektiği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, Uğur Dershanelerinin tercih döneminde öğrencilere danışmanlık hizmeti vererek yardımcı olacağı da belirtildi.

İşte öğrencilerin geleceği için hayati önem taşıyan tercih uyarıları:

l  Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar belirtilmiştir. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacaktır.

l  Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Zira puanlar her yıl farklılık göstermektedir. Bu nedenle bir önceki yıl, sizin bu sene sahip olduğunuz puanla öğrenci alan bir bölümün başarı sırası, sizin bu yılki başarı sıranızdan farklı olabilir. Bu yıl edindiğiniz başarı sırasıyla alternatifli olarak oluşturduğunuz listedeki bölümlerin başarı sırasını karşılaştırmak size doğru tercih yapmanız noktasında en sağlıklı bilgiyi verecektir.

l  Bir bölüme takılıp kalmayın.İstediğiniz bölümle ilgili ortak özelliklere sahip başka bölümlerin olup olmadığını araştırıp tercih listenizde alternatifler yaratın.

l  Tercih kılavuzunuzdan yeni açılmış bölümleri inceleyin. En küçük puan sütununda (—-) işareti olan bölümler yenidir. En küçük puan sütununda hiçbir işaret yoksa bu o bölümün 2013 yılında yapılan merkezi yerleştirmeyle dolmadığı gösterir. En küçük puan sütununda (***) işareti varsa bu o bölümlerin puan türünün değiştiğinin göstergesidir.

l  30 tercih hakkınız var. Ancak hepsini doldurmak zorunda değilsiniz.

l  İlk 3 tercihinizi “ başarı sıralamam yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan, sadece ilgi ve isteğinizi göz önünde tutarak yazabilirsiniz. 4.tercihinizden başlayarak, yine ilgi ve eğilimleriniz doğrultusunda kendi başarı sıralamanızı da göz önünde bulundurarak azar azar başarı sıralamasını büyüterek tercihlerinize devam ediniz.

l  Ne olursa olsun yerleşmek istiyorsanız sonlardaki birkaç tercihinizde olası en büyük başarı sırasına  sahip bölümler yer alsın. Ancak gitmeyi istemeyeceğiniz bir bölümü de asla tercih listenize yazmayın. Biliyorsunuz, kaydolmasanız bile bir sonraki yıl OBP’niz yarıya düşecektir.(AÖF kontenjansız bölümler dışında)

l  Yeni açılan puanı belirsiz bölümleri ve farklı puan türünden bölümleri yazarken istek sıranızı göz önünde bulundurun.

Tercih sırasının yerleşme şansınıza etkisi yoktur. Tek ölçüt başarı sıranızdır.

l  Seçtiğiniz bölümlerin tercihler kılavuzundaki özel koşullar ve açıklamalar bölümü bilgilerini mutlaka okuyun.

l  Okul birincileri, genel kontenjanların yanı sıra kendileri için ayrılan kontenjanları da göz önünde tutarak tercih yapmalıdırlar.

l   Tercih listesinde ise Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara yer verilmez. Bu programlara başvuru yapmak için, bizzat okula sınav sonucunuz ile başvuru tarihlerinde gidebilirsiniz. Hem merkezi yerleştirme ile yerleştirildiğinizde hem de Özel Yetenek Sınavı sonucunda başarılı olarak okula giriş imkanına sahip olduğunuzda,ikisinden birini tercih etmek size kalmıştır.

l  Aynı puan türünden olan tercihleriniz kendi içinde başarı sırası  küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır.

Dikey Geçiş Sınavı ya da Yatay Geçiş Sınavı’na güvenip tercih yapmayın. Yatay veya dikey geçiş yapabilmek, ÖSYS ‘de başarıyı yakalamaktan kolay değil, hatta daha zordur.

Tercihte öncelik sırası:

1-Hangi Mesleği Seçmeliyim?

Yaşamımı ne yaparak sürdürmek istiyorum, hangi iş benim ilgi, yetenek ve becerilerime uygundur? Nasıl bir sosyal ve fiziksel çevrede yaşamak istiyorum?

2-Seçtiğim Meslek İçin Gerekli Olan Eğitimi Hangi Üniversiteden Almalıyım?

Puanlar, kaçıncı sıradaki öğrenci olduğu vb. türden değişkenler bu önceliklerin önünde olmamalıdır.

*Yanlış tercih 1 yıl, yanlış okul 4 yıl, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir.

Tercih yaparken en çok hangi hatalar yapılıyor?

l  “Neresi olursa olsun yeter ki yerleşeyim” diyerek istemediği bölüme yerleşmek

l  Puan türü ile uyuşmayan programları tercih etmek

l  Yükseköğretim programlarının özel kuşullarını okumadan tercih listesinde yer  vermek

l  Tercihleri yaparken programın kodunu hatalı yazmak ve kontrol etmeden tercih yapmak

l  Meslekleri ve üniversitelerin yerleşim yerlerini bilmeden terccih yapmak

l  Vakıf üniversitelerinin burslu ve burssuz programlarının özel koşulları okunmadan ve araştırmadan tercih yapmak

l  Okulların bazı özel koşullarını (yaş,cinsiyet,okul türü vb.)karşılamayan tercih yapmak

l  Dikey geçiş sınavına güvenip önlisans programlarına kayıt olmak

l  Velinin onayını almadanşehir dışı tercihlerde bulunup iki yıl zaman kaybetmek

l  Kayıt yaptıramayacağı bölüme yerleşerek bir sonraki sene OBP’nin 0.12 yerine 0.06 ile çarpılmasına neden olmak

Unutmayın, tercihler sizindir! Bilgi alın ama kararı kendiniz verin!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı