REKLAMI GEÇ

Uğur’dan TEOG değerlendirmesi

Uğur’dan TEOG değerlendirmesi

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı tamamlandı. Uğur Dershaneleri’nin Uzman Eğitimcileri, TEOG ile ilgili değerlendirmelerinde, şaibesiz bir sınav gerçekleştirildiğini, soruların ise genel olarak kolay olduğunu belirttiler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2014 Çarşamba, 15:32

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı tamamlandı.Sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecek. Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının sonuçları Haziran ayı sonunda, yıl içinde yapılan tüm merkezi sistem ortak sınavlarının sonuçları ve yıl sonu başarı puanı ile birleşerek açıklanacak. Yerleştirme puanı olarak verilecek bu puan, MSOS puanının %70’ini, yılsonu başarı puanının ise %30’unu içerecek. Yerleştirme puanıyla öğrenciler istedikleri liseleri tercih edebilecekler. Yılsonu başarı puanı öğrencinin girdiği yazılılarla belirlendiğinden ve yazılılar devam ettiğinden, öğrenciler ders çalışmaya devam edecekler.

MÜFREDAT DIŞI SORU YOKTU
Uğur Dershaneleri’nin uzman eğitimcileri TEOG ile ilgili olumlu değerlendirmeler yaptılar.
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Aslan Ayhan, Fen sınavında müfredat dışı soru bulunmadığını belirterek, “Kazanımlara uygun bir sınav olmuştur. Sınavda bakanlığın daha önce açıkladığı yere kadar tüm ünitelerden soru bulunmaktadır fakat son konulardan daha fazla soru sorulmuştur. Sınavda hatalı soru ve tartışmalı soru bulunmamaktadır. Bu yönüyle bakıldığında Kasım ayındaki sınava göre daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir. Sınav üst gruptaki öğrenciler için ayırt edici nitelikte değildir.” dedi.

GENEL OLARAK KOLAYDI
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Seda Kaya ise soruların genel olarak kolay olduğunu dile getirdi. Kaya. “TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için belirlediği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Sınavda 3, 4 ve 5. ünitelerden toplamda 16 soru sorulmuştur. İlk sınavın üniteleri olan 1. ve 2. ünitelerden 2’şer soru sorulmuştur. Bu sorular birinci mazeret sınavının sorularına benzerdir. Sorular önceki yıllarda Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygundur. Paragraf yorumlama ve bilgiyi kullanmaya dayanan sorular ağırlıklı idi. Soruların MEB kitabında yer alan paragraf ve Atatürk’ün sözleri kullanılarak hazırlandığı görülmektedir. Daha önceki yılların Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi okul kitabında yer alan açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara çevrilmesi geleneği bu yıl da aynen devam etmiştir. Ancak bu seneki sınavda daha önceki yıllardan farklı olarak ilk defa okul kitabında yer almayan ancak derslerde tüm öğretmenler tarafından yine de anlatıldığını düşündüğümüz Moskova Antlaşması’nın maddeleri ile ilgili bir soru bulunmaktadır. Sınavda B kitapçığı 9. Sorunun 2013 SBS’deki soru ile 11. sorunun 2009 SBS’deki soru ile birebir aynı olması, 15. sorunun da 2010 SBS sorusuna benzer olması öğrencilerin ortak sınavlardan önce geçmiş yıllarda çıkan soruları çözmelerinin gerekli olduğunun önemini ortaya çıkarmıştır. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Bir ya da iki soru öğrenciler için belirleyici olabilir.” diye konuştu.

HALATI VE ÇELİŞKİLİ SORU YOKTU
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Yabancı Dil Bölüm Başkanı Nesrin Girgin, sınavda hatalı ya da çelişkili soru bulunmadığını söyledi. Girgin, “2. Dönem Merkezi Ortak Sınavı’nda İngilizce sorularında hatalı ya da çelişkili soru bulunmamaktadır. Müfredat dışı soru yoktur. 1. Dönem Merkezi Ortak Sınavdaki kazanımları ölçen sorular da sorulmuştur. Öğrencinin okuduğunu anlama becerisi ölçülmüştür. Gramer bilgisini ölçen sorular bulunmamaktadır. Görselden cevabı bulma, diyalog, verilen cümleyi anlamına uygun olarak tamamlama, verilen kelime ve ifadenin eş anlamlısını kullanarak cevaba ulaşma şeklindeki sorular vardır. Bu sınavda paragraf sorusu bulunmamaktadır. ” şeklinde konuştu.

MÜFREDATA BAĞLI KALINDI
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı, sınavda 8. sınıf müfredatına bağlı kalındığını belirterek, “Kasım ayındaki Ortak Sınav’ın aksine; OKS döneminden beri Türkçe sorularında genel kural hâline gelen %80 “okuma”; %20 “yazma ve dil bilgisi” öğrenme alanlarına ait oransal dağılıma geri dönülmüştür. Ortak Sınavların bir eleme sınavından çok yazılı sınav olduğu iddia edilmişti. Bu iddiayı geçerli kılmak için I. Dönem Türkçe Ortak Sınavı’nda öğrenme alanlarına ait kazanımların çoğunu eşit düzeyde taramaya çalışmışlardı. Ancak II. Dönem Sınavı’nda bu özen gösterilmemiştir. Örneğin, dil bilgisi kazanımlarında önemli bir yer tutan fiilin çatı özellikleri ve yazma alanına ait yazım kurallarıyla ilgili bir soru yoktur. Yapılandırmacı sorulara -özellikle görsel okuma- yer verilmemiştir. Ayırt edici, zor diye nitelenebilecek bir soru yoktur. Soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısı çok fazla olacaktır. Türkçe sorularının doğru ortalaması yurt genelinde geçen seneye oranla artacaktır.” dedi.

ANALİZ AĞIRLIKLI SORULAR
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker, sınavda analiz gerektiren soruların ağırlıkta olduğunu ifade etti. Şeker, “Matematik testi MEB’in 13 Eylül 2013 tarihli yayın ve 3 Ekim 2013 tarihli güncellemesinde belirttiği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınavların kapsamı olan konulardan sadece 3 soru yöneltilmiş, geri kalan sorular iki sınav arasında işlenen konulardan gelmiştir. İşlenen konuların yoğunluğundan dolayı 11 soru geometri, 9 soru da matematik kapsamındadır. Öteleme-Yansıma-Dönme, Üslü Sayılar, Kareköklü Sayılar, Benzerlik, Kombinasyon, Pisagor Bağıntısı, Üçgenler, Cisimlerin Açınımları, Arakesit, Dar Açıların Trigonometrik Oranları, Özdeşlikler ve Rasyonel İfadeler, Birinci Dereceden Denklem ve Problemler, Olasılık, Koordinat Sistemi ve Eğim konularından sorular yöneltilmiştir. Seviye Belirleme Sınavlarının aksine Merkezi Ortak Sınavlarda temel bilgiyi ölçen soruların çoğunlukta olduğunu belirtmenin yanı sıra şekil uzay ve problem çözme konularında öğrencileri zorlayıcı soruların yer aldığını da belirtmek gerekir. Yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde sorular çok az sayıdadır. Sınav, genel olarak birinci dönemdeki sınava göre daha eleyici sorulardan oluşmaktadır. Bir konu hakkında öğrenciyi düşünmeden sonuca götüren sorulardan çok, yorum ve analiz yapmayı gerektiren sorular yer almaktadır. Bu da bizleri, yerleştirmelerde asıl sıralamayı bu sınavın oluşturacağı yorumuna götürebilir.” diye konuştu.

SORULAR DAHA NETTİ
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını değerlendiren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Öztürk ise; “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi, MEB’in Merkezi Ortak Sınavlar için konu kapsamlarını belirlediği 13 Eylül tarihli yayın ve 3 Ekim tarihli güncellemesine büyük ölçüde uygun olarak hazırlanmıştır. Seviye Belirleme Sınavlarında kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun soruların oranı önceki sınava göre daha azdır. Geçen sınavda olduğu gibi hadis ve ayet yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayanan sorular daha ağırlıklıdır. Soruların ilk sınava oranla daha kolay ve net olduğu görülmüştür.” şeklinde konuştu.

TERCİH ÖNEMLİ
Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil de, “Merkezi Sistem Ortak Sınavlarının sona ermesi ile birlikte, öğrencileri yeni bir süreç bekliyor. Yerleştirme puanının oluşumunda %70’lik dilimi MSOS oluştururken, geri kalan %30’luk dilimi öğrencilerin üç sene boyunca okuldan aldıkları notlar oluşturmakta. Yılsonu başarı puanını etkileyen yazılıların devam ediyor olması da öğrencilerin ders çalışmaya devam etmesini gerektiriyor. Bu süreçte yine velilere görev düşüyor. Öğrencilerin girdikleri bu sınavların sonuçları ne olursa olsun çocuklarını desteklemeli ve devam eden sınavlara karşı onları olumlu yönde motive etmeliler. Okulların kapanmasının ardından açıklanacak olan yerleştirme puanı ile birlikte tercih döneminin başlayacak olması da yeni bir heyecanı beraberinde getiriyor. Öğrenciler tercih dönemine kadar hangi okulları tercih edecekleri üzerine araştırma yapmalı; veliler de bu süreçte öğrencilere destek olmalı. Öğrencilerin ilgi, yetenek ve isteklerine göre uygun olan okul ya da okulların tespit edilmesi, tercih dönemindeki yoğunluktan veli ve öğrenciyi kurtaracaktır.” dedi.

ÖĞRENCİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ
ic-1Merkezi Sistem Ortak Sınavları ilk oturumlarına giren 8. sınıf öğrencisi Berkcan Işık şunları söyledi: “Sorular, müfredata uygun ve hazırlandığım tarzdaydı. Türkçe ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorularını zorlanmadan cevaplandırdım. Ancak Matematik dersi sorularında biraz zorlandım. Genelde iyi bir sınav geçirdiğimi düşünüyorum.”

ic-2Merkezi Sistem Ortak Sınavları ilk oturumlarına giren 8. sınıf öğrencisi Simay Keleş ise “Sınav soruları genelde zorlayıcı değildi ancak Matematik dersi sorularında biraz zorlandığımı belirtmek isterim. Matematik sınavındaki “Üçgenler” ve “Eğim” konularından çıkan sorular haricinde beklediğim ve hazırlandığım biçimde sorularla karşılaştığım bir sınav olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı