REKLAMI GEÇ

Kocasert: “Yüzde 11.20’lik enflasyon rakamını beklemiyorduk”

Kocasert: “Yüzde 11.20’lik enflasyon rakamını beklemiyorduk”

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, TÜİK tarafından açıklanan yüzde 11.20’lik Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Kocasert, “Enflasyon tek haneli rakamlara inmeli. İnmezse, sanayici ve ihracatçı için ise maliyet artışı anlamına geliyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ekim 2017 Çarşamba, 17:00

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Yüzde 11.20’lik yıllık enflasyon oranının beklentilerin üzerinde olduğunu belirten Kocasert, yıl sonu için hedeflenen tek haneli rakamları beklemenin de iyimserlik olacağını söyledi.

Kocasert, “Yıllık enflasyon, yüzde 11,20 ile çift hanelerde seyretmeye devam etti. 2017 yılı için Orta Vadeli Programda enflasyon beklentisi yüzde 9,5 olarak güncellenmişti ve bu hedefe ulaşılması için ekstra çaba ve gayret gerekiyor. Enflasyon rakamlarının durumunu ve gidişatını iki farklı tabloyla yorumlayabiliriz. Olumsuz tabloda; eylül ayında biten KDV indirimlerinin, artan döviz ve petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı yaratacağı aşikâr. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir durumda yılsonu hedefine ulaşılmasını beklemek oldukça iyimser bir tahmin olur. Olumlu tabloda ise, işlenmemiş gıda enflasyonunda yaşanan iyileşmeleri ve hükümetimizin gıda fiyatlarıyla ilgili gerçekleştirdiği bazı çalışmalar olduğunu görüyoruz. Bu politikanın enflasyona etkisi ise şüphesiz olumlu yönde olacaktır” dedi.

“TEK HANELİ RAKAMLARA İNMELİ”
Kocasert açıklamasının devamında, “Enflasyonun çift haneli seyretmesi elbette ki tüm kesimler için arzu edilen bir tablo değil. Günlük hayatta enflasyon hepimize pahalılık olarak yansımakta iken, sanayici ve ihracatçı için ise maliyet artışı anlamına geliyor. Şöyle ki, artan enflasyon finansman maliyetlerine doğrudan etki ediyor. Doğal olarak artan maliyetler ihracatçının rekabet gücünü de zedeliyor. Tam da bu noktada, enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlanana kadar Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam edeceğini ve yüksek enflasyona ivedilikle çözüm bulma adına yapısal reformlara daha çok odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu önlemler ve reformlar neticesinde yılsonu enflasyon rakamının tek haneli gerçekleşeceğini umuyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

basicman   -  Bağlantı 4 Ekim 2017, 21:23

sanayici,ihracatçı hemen tedbirini alabiliyor ne ala!vatandaş ne yapacak?nasıl bir tedbir alacak acaba?gerçi uyuyan güzel bizim vatandaş,bişey olmaz ancak kendi içinde!çözümler bulur..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı