REKLAMI GEÇ

Kocasert, Fitch ve S&P’nin not düşürmelerini değerlendirdi

Kocasert, Fitch ve S&P’nin not düşürmelerini değerlendirdi

TİM Başkanvekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşları Fich ve S&P’den peş peşe gelen not indirimlerinin finansal varlıklar üzerindeki baskıyı artırabileceğini vurguladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ocak 2017 Cumartesi, 11:13

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fich tarafından Türkiye’nin “BBB-“ ile yatırım yapılabilir seviyede olan kredi notunu “BB+”ya, S&P ise kredi notunu negatife çekmesini değerlendirdi.

“DÖVİZ KURLARINDA HAREKETLER GÖRÜLEBİLİR”
Fitch’in kredi notunu düşürme kararının sürpriz olmadığını belirten Kocasert, “Böyle bir not indirimi piyasaların çok büyük bir kısmı tarafından uzun süredir beklenmekteydi ve bu baz senaryo üzerinden piyasalar önemli ölçüde satın alınmıştı. Not indiriminin cuma gecesi açıklanması ve araya hafta sonunun girmesinden dolayı, piyasaların vereceği tepkinin çok sert olmamasının avantaj olacağını düşünüyorum. Ancak pazar gecesi Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte döviz kurlarında daha belirgin hareketler görülebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“MERKEZ BANKASI GÜNCELLEMEYE GİDEBİLİR”
Bir diğer önemli kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin de ülkemizin kredi notu görünümünü durağandan negatife düşürdüğüne işaret eden Kocasert, “Dün yapılan iki önemli olumsuz açıklama sonrasında, önümüzdeki süreçte finansmana erişim maliyetlerinde yükselmeler olabileceğini ve Merkez Bankası’nın para politikasına dönük kullanmakta olduğu farklı araçlarda güncellemelere gidebileceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

FİNANSAL VARLIKLARA NEGATİF ETKİ SİNYALİ
Kararların piyasaya yapacağı etkiye de değinen Kocasert, “Şu somut bir gerçek ki, Fitch ve S&P’nin dün açıkladığı kararlar finansal varlıklar üzerindeki baskıyı artırabilir ve negatif etki yaratabilir. Ancak, önümüzdeki dönemde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak ve makroekonomik göstergelerde iyileşme sağlayarak kredi notumuzu tekrardan daha üst kademelere taşıyabiliriz. Burada altı çizilmesi gereken bir nokta da ihracatın Türkiye ekonomisinde lokomotif rolde olması. Ocak ayı sona erdiğinde, ihracatımızda geçen seneye göre daha iyi bir performansla karşılaşacağımızı, hatta bu tablonun tüm seneye yayılacağını öngörüyoruz. İhracatta yaşanacak olumlu gelişmelerin, ülkemiz ekonomisine katkısının da olumlu yönde olacağı şüphesiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı