REKLAMI GEÇ

Denizli’nin ihracatı yüzde 22 geriledi

Denizli’nin ihracatı yüzde 22 geriledi

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Kocasert, Denizli’nin Ocak ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 20’lik gerileme ile 212 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kocasert, ihracattaki gerilemenin nedeninin Euro-dolar paritesindeki düşüş olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Şubat 2015 Pazartesi, 15:14

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Kocasert, yaptığı açıklama ile Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Ülke ihracatının geçen yılın aynı ayına göre % 9,8’lik azalış ile Ocak ayında 10,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kocasert, “Ocak ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %17 oranına gerileyerek 169 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli merkezli firmaların Ocak ayındaki ihracatı, % 20’lik gerileme ile 212 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

İHRACATTAKİ DÜŞÜŞTE PARİTE ETKİSİ
Ocak ayındaki veriler değerlendirildiğinde Euro dolar paritesinin geçen seneye göre % 14 oranında gerilediğini belirten Kocasert, “Paritenin 1,36’dan 1,17’ye düştüğünü görüyoruz. Bu durum doğal olarak özellikle AB’ye olan ihracatımızın istatistiklere yansımasını etkiliyor. Gerek ülke ihracatında, gerekse Denizli ihracatındaki düşüşün önemli bir nedeni paritenin seyri” dedi.

ABD VE AB’DEKİ GELİŞMELER
İhracatın bundan sonraki seyrine ilişkin öngörülerde de bulunan Kocasert, “ABD ekonomisinin performansını değerlendirmek gerekirse, göstergelerin iyi seyretmeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar FED’in son toplantısından da bir faiz artırımı kararı çıkmasa da 2015 yılının ilerleyen dönemlerinde bu durum gerçekleşecek. Avrupa Merkez Bankası ise ekonomiyi canlandırmak için, 2015 yılının Mart ayından itibaren her ay 60 Milyar Euro varlık alımı gerçekleştirecek. Bu politikanın bize olan ilk etkisi paritenin düşmesi ile olumsuz olsa da, orta vadede AB ekonomisinin toparlanmasıyla oluşacak talep canlanmasının ihracatımıza etkisi olumlu olacaktır. AB’nin içinde bulunduğu durum, Rusya ekonomisinin resesyonda olması, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması aynı şekilde Japonya ekonomisindeki yavaşlama ve resesyon devam etmekte. IMF 2015 için % 3,2 olan büyüme beklentisini % 3’e, Dünya Bankası ise büyüme beklentisini % 3,4’ten % 3’e revize etti” dedi.

TÜRKİYE’DE CARİ AÇIK VE ENFLASYON GERİLİYOR
Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine etkisinin, cari açığın gerilemesi şeklinde olduğunu ifade eden Kocasert, “Avrupa Birliği’nin de parasal genişlemeye gittiği bir dönemde, yatırım yapmayı cazip hale getirecek şekilde, Merkez Bankamızın faiz indirimi politikalarını daha güçlü bir şekilde uygulaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı