REKLAMI GEÇ

Özer: Teşvikler bölgesel değil, sektörel olmalı

Özer: Teşvikler bölgesel değil, sektörel olmalı

Kuruluşunun 90. yılını kutlayan Denizli Ticaret Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer ile Denizli, Türkiye ekonomisi ve Denizli Ticaret Odası ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik. Başkan Özel sorularımıza içtenlikle yanıtlar verdi, ekonominin son durumunu paylaştı, teşviklere ilişkin önemli saptamalar yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2016 Cuma, 14:17

Denizlihaber.com: Kendi dinamiklerine yaslanarak gelişen Denizli’nin bugünkü ekonomik konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Necdet Özer: Denizli’yi ihracatı ve sanayisiyle ülke ekonomisine kaktı sağlayan bir il olarak görüyoruz. Denizli’deki sanayicilerimizin yaklaşık yüzde 98’i ihracatı düşünerek üretim yaparlar. Dünyadaki bir takım olumsuz gelişmelere rağmen, Denizli olarak şuanda başta tekstil ve konfeksiyon ürünleri olmak üzere mermer, bakır kablo, cam sanayi, metal sanayi ve demir çelik gibi birçok sektörde 180 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl ihracat rakamımız 2,8 milyar dolar. Her ne kadar ülkemizde ekonomik yönden birçok şeyin üstesinden geliyor olsak da, Denizli dünyayla entegre olan bir il olduğu için dünyada yaşanan olumsuzluklardan ister istemez etkileniyor. Fakat ekonomimizin sağlam, ayakları yere basan yapısından dolayı yeni ürünler, yeni pazarlar ve yeni alternatif sektörler buluyoruz. Özellikle 2009 yılında yaşanan küresel krizde biz ihracat pazarımızı genişlettik. Ortadoğu ülkeleri, Rusya pazarı ve Irak, özellikle Irak çok önemli partnerlerimizden bir tanesi. Irak ve Suriye’de son yıllarda yaşanan sıkıntılara rağmen Denizli, ihracat anlamında Türkiye’de şu anda 7. sırada yer alıyor.

Denizlihaber.com: Şehrin yatırım ve teşviklerden yararlanma oranı nedir?

Necdet Özer: Özellikle enerji sektörü son iki yıldan bu yana önemli yatırımlarımızdan biri. Çünkü Denizli’nin altı, jeotermal su kaynaklarıyla kaynıyor. Denizli’de jeotermal kaynaklı enerji üretimimiz var. Türkiye’de ulusal çapta marka edinmiş firmalarımızın Denizli’de enerji üzerine yatırımları var. Bu yıl içinde aldığımız 72 milyon TL devlet desteğinin yaklaşık yüzde 90’nı enerji sektörüne yönelik. Diğer sektörlerimiz ise zaman zaman devletin verdiği Türk Eximbank ve KOSGEB gibi kredilerden faydalanıyor.

Denizlihaber.com: Teşviklerin sadece bölgesel değil, illere, ilçelere hatta sektörlere göre olması gerektiği üzerinde fikir yürütülüyor. Sizin değerlendirmeniz ne olacak?

Necdet Özer: Kesinlikle aynı fikirdeyim. Teşvikler, bölgesel değil, illere, ilçelere hatta sektörlere göre verilmelidir. Denizli’nin her ilçesinin ayrı bir sektörü vardır. Mesela Yeşilyuva’ya gidiyorsunuz halkın yüzde 90’nı ayakkabı imalatı yapıyor. Serinhisar’a, Tavas’a gidiyorsunuz halkın yüzde 80’ni leblebi imalatı yapıyor. Biz Çorum’a leblebi satıyoruz. Türkiye’de en fazla leblebi üretiminin olduğu yer Denizli. Yatağan’da bıçak imalatı var. Şimdi Denizli’ye belirli bir sektörde teşvik verecek olursanız, yanlış olur. Çünkü her ilçede birbirinden farklı sektörler var. Ama Denizli çalışkan, üretken, vatanını, milletini, halkını seven insanlardan oluşmuş bir şehir. O yüzden ülkemize katkı sağlayabilmek için elimizi taşın altına koymaya hazırız.

Denizlihaber.com: Denizli Ticaret Odası’nın sürdürülebilirlik yaklaşımından bahseder misiniz?

Necdet Özer: Denizli Ticaret Odası olarak bu yıl 90. yılımızı kutluyoruz. 1926 yılından bu yana Denizli’deki iş dünyasını temsil eden ve 16 bin üyesi olan, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi.
Özellikle son 6-7 yıldır üyelerimizin dünya ticaretine ayak uydurmasına yönelik çalışmalarımız bizim için önemliydi. Eskiden İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı ilk 500’deki listede 11 tane firmamız yer alıyordu ve bunun 8-9 tanesi tekstil sektöründendi. Ama bugün itibariyle ilk 500’de 12-13 ve ikinci 500’de yine 12-13 tane firmamız var. Bunlarda tekstil dışında inşaat, gıda, çimento, demir çelik gibi sektör çeşitliliği olduğunu görüyoruz. Denizli Ticaret Odası’nın Denizli’deki sektörlerin sürdürülebilir olması noktasındaki en büyük katkısı bu olmuştur.

Denizlihaber.com: Katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesi yönünde ne gibi çalışmalarınız var?

Necdet Özer: Denizli zaten girişimci insanların olduğu bir şehir, firmalarımız ayakta durabilmek için inovasyon ve Ar-Ge’yi işin içine katarak katma değerli ürünler üretmeye başladı. Biz aynı zamanda buradaki Teknokent’in ortağı olan bir odayız. Teknokent’te yer alan 80 civarındaki firmamız çalışmalarında Ar-Ge ve inovasyonu kullanıyorlar. Bugünlerde teknik tekstil çalışmalarımız var. Denizli olarak bundan sonra sadece havlu ve bornozla değil, diğer sektörlerde de tekstili kullanabileceğimizi dünyaya göstermeyi hedefliyoruz. Bu konuda özellikle hükümetimizin geçtiğimiz günlerde çıkarmış olduğu kanunun çok büyük etkisi olacaktır. Çünkü Ar-Ge kanunuyla birlikte güzel destekler alıyoruz.

Denizlihaber.com: Üyelerinize rekabet etme noktasında sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Necdet Özer: Ben buradan özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum. Göreve geldiğinden bu yana odaların işleyişi konusundaki bakış açımızı ve vizyonumuzu değiştirdi, ufkumuzu açtı. Üyelerimizin özellikle yurtdışı piyasalarındaki rakiplerini izleyebilmeleri için dünyadaki tüm fuarlara gönderiyoruz. Aynı şekilde iç piyasadaki fuarlara da birebir katılmak suretiyle talep eden hemen hemen bütün üye gruplarımızı gönderiyoruz. Yılda yaklaşık 1.600-1.700 üyemizi yurtiçi fuarlara, yaklaşık 250-300 üyemizi de yurtdışı fuarlara gönderiyoruz. Bunların dışında eğitim çalışmaları düzenliyoruz.

Özellikle Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ile birlikte üyelerimizin eksik oldukları konulara yönelik eğitimler veriyoruz. En son Denizli’de ilk kez Tekstil Tasarım Merkezi’ni açtık. Orada çoğunluğu bayan girişimciler olmak üzere tasarımcılar yetiştirdik. Bu tür çalışmalarımız devam ediyor.

Denizli Ticaret Odası olarak eğitim çalışmaları, birebir sektörel çalışmalar ve özellikle fuar organizasyonları konusunda hizmet vermeye hazırız. Yeter ki üyelerimiz talep etsinler. Ben aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesiyim. Orada bulunmamız Denizli için ayrı bir değer, ayrı bir kazanç. Biz orda öğrendiğimiz şeyleri Denizli’ye yansıtmaya çalışıyoruz. En önemlisi de üyelerimizin sorunlarını Ankara’ya taşımada çok etken bir yer olduğunu düşünüyorum. Çünkü iletişim noktasında eskiden yazışmalarla yaptığımız şeyi artık birebir kendimiz takip ediyoruz. Bu konuda TOBB önemli bir çatı kuruluşumuz, 365 oda ve borsanın bütün ihtiyaçlarının ve sorunlarının giderildiği, aynı zamanda Türkiye ekonomisine katkı sağlayan bir merkez. Bugün dünyayla ticaret yapıyorsak TOBB’un açmış olduğu yollar çok önemlidir.

Denizli, aynı zamanda en fazla kadın istihdamının yapıldığı illerden bir tanesi. Bizim kadın çalıştırma oranımız yüzde 32, Türkiye ortalaması yaklaşık yüzde 27,8. Biz kadın istihdamına ve kadın girişimciliğine önem veriyoruz. TOBB’un başlatmış olduğu Genç ve Kadın Girişimciler Kurulunda koordinatör odayız. Bu anlamda odamızda eğitimler veriyoruz. Devletin vermiş olduğu İŞKUR ve KOSGEB desteklerinden faydalanarak geçtiğimiz yıl içinde yaklaşık 750 girişimcimize kurs verdik.

Denizlihaber.com: 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedeflendi. Denizli’nin hedefi 15 milyar dolar ihracat. Sizce bu hedeflere ulaşılabilir mi?

Necdet Özer: Zaman hızlı ilerliyor, aslında 2023’e az bir zaman kaldı. Şuanda rakamlara baktığımızda hem ülke hem de Denizli olarak bu hedefleri belki yakalayamayabiliriz. Çünkü bizim elimizde olmayan sıkıntılar baş gösterdi. Dünyada her şey iyi gitseydi biz bunu çok rahat yakalardık. Ama bizim müşterilerimizde sıkıntı çıktı ve bunlar bizim 2023 hedeflerimizi etkiliyor. Ama hem Denizli hem de ülke olarak karamsar değiliz. İnovasyon ve Ar-Ge’ye ağırlık vererek katma değerli ürünlerin üretilmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün Almanya’nın ihracatına baktığımızda 1 kg ürünü 5 Euro civarında, bizdeyse 1,60-1,65 Euro civarlarında. İşte biz bunu 4-4,5 Euro civarlarına çıkardığımız zaman 500 milyar dolar hedefini çok rahat yakalayabiliriz. Burada da Ar-Ge ve inovasyon devreye giriyor.

Denizlihaber.com: Peki, Denizli hak ettiği yerde mi?

Necdet Özer: Denizli olarak tek istediğimiz eşit şartlarda rekabet edebilmek. Bu nedenle hükümetimizin bu konuda duyarlı çalışmalar yapması gerekiyor. Bizler aynı sektördeki farklı ülkelerden gelen sektör temsilcileriyle aynı şartlarda, aynı pazarda, aynı fuarlarda buluşuyoruz ve aynı müşterilere hitap ediyoruz. Ama onlardaki vergi yükünün, istihdam yükünün ve üretim maliyetinin bizdekinden daha az olduğunu görüyoruz. Kıdem tazminatından tutunda, SSK paylarına, üretim maliyetlerine kadar bizim üzerimizdeki yük daha fazla. Bizim için önemli olan eşit şartlarda mücadele etmek.

Denizlihaber.com: O zaman Denizli ülke ekonomisini hem uçurur hem de müthiş bir katkı sağlar. Denizli Ticaret Odası’nın hedefleri ve geleceğe dönük planları nelerdir?

Necdet Özer: Denizli’de özellikle tekstil alanında son zamanlarda hem kurumsallaşma hem markalaşma yönünde çalışmalar var. Çünkü biz eskiden müşterilerimizin yoğun taleplerinden dolayı sürekli mal üretip gönderdiğimiz için kurumsallaşmaya ve markalaşmaya zaman ayıramamışız. Ama şu an Denizli’de markalaşma ve kurumsallaşma çalışmalarımızı başlattık. Şu anda gıda, tekstil, mermer, traverten gibi yeni yeni iç piyasaya giren sektörlerimiz var. Dünyanın en önemli traverten rezervleri Denizli’de. Traverteni çıkartıp kütük halinde satmak yerine, malı işleyerek katma değerli ürün haline getiriyoruz.

Denizli Ticaret Odası olarak hak ettiğimiz rakamları alabilmek için Denizli travertenini tescil ettirip, coğrafi işaret aldık. Aynı zamanda enerji sektörü de bizim için çok önemli, Ortadoğu ülkelerinin petrolü varsa, bizimde jeotermal kaynaklarımız var. Hem turizm hem de enerji üretimi açısından jeotermal kaynaklara önem veriyoruz. Oda olarak Denizli’de jeotermal turizmin gelişmesi için müthiş bir faaliyet içindeyiz. İnşallah bundan sonra marka otellerin Denizli’de olduğunu hep birlikte göreceğiz. En önemlisi de sera üretimi, Denizli İl Özel İdaresi, Denizli Valiliği, Denizli Ticaret Odası ve Denizli Ticaret Borsası olarak Türkiye’de ilk ve tek sera organize bölgesini kurduk. Bunlar bize markalaşmış tarım ve hayvancılık sağlıyor. Şuanda Acıpayam bölgemizde Avrupa’da ilk 5’te, Türkiye’de birinci sırada olan hayvancılık tesisimiz var.

Denizli Ticaret Odası Nisan ayını da dolu dolu etkinliklerle geçirdi. İşte o organizasyonlardan öne çıkanlar:

necdet-ozer-forum-3

BAŞKAN ÖZER, AB GENÇLİK FORUMU’NDA TOBB’U TEMSİL ETTİ
20 ilden 120 üniversite öğrencisi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı 10. Avrupa Birliği (AB) Gençlik Forumu, 13-15 Nisan tarihlerinde Denizli’de gerçekleştirildi. Forum’da TOBB’u temsil eden Başkan Necdet Özer, Avrupa Birliği’nin yarım asrı aşkın bir süredir Türkiye’nin gündeminde olduğunu belirterek, “Özellikle, 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen Türkiye-AB zirvesiyle ilişkiler daha kapsamlı hale gelmiş bulunmaktadır. Bunların yanı sıra son dönemde bölgemizde yaşanmakta olan gelişmeler, Türkiye-AB ilişkilerinin küresel istikrar için ne kadar önemli olduğunu açık şekilde göstermektedir. 2016 yılı için Türkiye’nin AB gündemi son derece yoğun olacaktır. O yüzden Türkiye’nin AB üyelik sürecinin hızlanması büyük önem taşıyor. Bu yoğunluk, Türkiye’nin reform programıyla uyumludur. Reformları süratle gerçekleştirecek siyasi iradeye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da iş dünyası olarak en büyük desteği vereceğiz” dedi.

Mülteci sorununa da değinen Başkan Özer, “Mülteci sorunu ilişkilerimiz açısından önemli bir konu haline geldi. Türkiye ve AB, insani, ekonomik ve güvenlik boyutuyla son derece karmaşık bir ortamla karşı karşıyadır. Türkiye’nin de, AB’nin de tek başına davranma lüksü yoktur. Nitekim Türkiye ve AB, insani sorumluluk, dayanışma ve yük paylaşımı temel ilkeleriyle hareket etmeye ve mağdur durumdaki Suriyeliler için birlikte çalışmaya karar verdiler. Burada, insani yardımlar yanında, Suriyelilerin Türkiye’de ve AB ülkelerinde ekonomik hayata katılımı bir zorunluluktur. Bu zorunluluk esasen Suriyeliler, Türkiye ve AB için yeni fırsatlar da ortaya çıkarmaktadır. TOBB olarak, Suriyelilerin hayat şartlarının düzeltilmesi ve ekonomiye kazandırılması için, başta EUROCHAMBRES olmak üzere, Avrupa Birliği’ndeki partnerlerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi.

necdet-ozer-emniyet-2

DTO’DAN POLİS TEŞKİLATI’NA ZİYARET
Denizli Ticaret Odası heyeti, Türk Polis Teşkilatı’nın 171. kuruluş yıl dönümünü dolayısıyla Emniyet Müdürü Hüseyin Namal’ı ziyaret etti. Türk Polis Teşkilatı’nın 171. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Başkan Necdet Özer, huzur ve güvenliğin sağlanması için polislerin gece gündüz demeden fedakarca görev yaptığını hatırlattı. Son dönemlerde artan terör olayları sonucu şehit düşen emniyet mensuplarına Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm teşkilata da başsağlığı dileklerini ileten Başkan Özer, “Polisliğin zor bir görev olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda emniyet mensuplarımızın canlarını feda ederek, terör olaylarının üzerine gitmelerinin yanısıra vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yaptığı mücadeleler takdire şayandır. Ülkemizin huzuru için bu köklü teşkilatta görev alan emniyet mensuplarımıza ve tüm güvenlik görevlilerimize yaptıkları çalışmalar dolayısıyla teşekkür ediyor ve çalışma hayatlarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Denizli Ticaret Odası’na ziyaretleri dolayısıyla teşekkür ederek, Emniyet Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

necdet-ozer-egitim-1

KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİ ALAN KADINLARA SERTİFİKA
Denizli Valiliği, Denizli Ticaret İl Müdürlüğü, Denizli Ticaret Odası ve Alman Kooperatifleri ve Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle “Kooperatif Geliştirme ve Uyum Eğitimi” düzenlendi. 5 gün 40 saatlik eğitimi tamamlayan ve sınavda başarılı olan 41 kadına düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90