REKLAMI GEÇ

TOBB’a EUROCHAMBRES’ta Başkan Vekilliği görevi

TOBB’a EUROCHAMBRES’ta Başkan Vekilliği görevi

Avrupa iş dünyasından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) tarihi görev. TOBB, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (EUROCHAMBRES) oybirliği ile “daimi başkan vekilliği”ne seçildi. Bu seçim, AB üyesi olmayan bir ülkenin birlik içinde elde ettiği en büyük başarı olarak gösteriliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Kasım 2015 Cuma, 08:45

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES), daha önce Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya’nın sahip olduğu büyük üyeler başkan yardımcılığı koltuğunun 2016 yılından itibaren Türkiye’ye de verilmesini oybirliği ile kabul etti.

denizli-dto-avrupa-is-dunyasi-1

Bu kararla EUROCHAMBRES ilk kez AB üyesi olmayan bir ülkeyi, AB üyesi büyük ülkelerle aynı statüye getirdi. Oybirliği ile alınan karar sonrası yapılan değerlendirmede, bu kararın EUROCHAMBRES için ‘devrim’ niteliğinde olduğu ifade edildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 44 Avrupa ülkesinin temsil edildiği EUROCHAMBRES’te bu konuma seçilmelerinin tarihi bir anlamı bulunduğunu, tüm ülke adına bu gururu yaşadıklarını söyledi.

EUROCHAMBRES’taki yeniden yapılanma konusundaki çalışmalar, euro krizinin çok yoğun şekilde hissedildiği 2011’de başlatılmıştı. 2011 yılından beri sürdürülen çalışmalar, 16 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul’da onaylanmış oldu. EUROCHAMBRES halen 44 ülke, bin 700 yerel ve bölgesel oda ve 20 milyon işletmeyi temsil eden Avrupa’nın en büyük iş dünyası konumunda.

denizli-dto-avrupa-is-dunyasi-

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü adına bu başarıdan gurur duyduğunu açıklarken, EUROCHAMBRES’in aldığı bu kararın, Türkiye’nin Avrupa ekonomisiyle bütünleşme çabalarının kurumsal düzeyde somut bir başarısı olduğunu vurguladı.

Özellikle 1990’ların ortalarında başlayan ve 2000’li yıllara gelmeden tamamlanan EUROCHAMBRES’taki yeniden yapılanmada, Türkiye ve dolayısıyla TOBB için çok ciddi pozisyon kaybı yaşandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

“Aradan geçen süre içinde, TOBB olarak sürdürdüğümüz ve başta Dışişleri Bakanlığımızın ile büyükelçilerimizin büyük desteğini gördüğümüz çalışmalarla, önce yönetim kurulu üyeliği ve 2009 yılından itibaren de üç dönem başkan yardımcılığı görevine seçildim. EUROCHAMBRES’ın bu seferki kapsamlı yeninden yapılanma çalışmalarında, başkan yardımcısı olmanın da büyük avantajıyla, işin mutfağında yer aldık. Çalışmalara görüşlerimizi aktardık. Sonuçta, Türkiye olarak, EUROCHAMBRES’ta AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarıyı elde ettik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum.”

denizli-dto-tobb

KOSOVA’NIN ÜYELİĞİNE TOBB KATKISI
Öte yandan EUROCHAMBRES üye sayısını artırırdı ve Kosova’da EUROCHAMBRES’a üye oldu. 16 Ekim 2015 tarihinde Lüksemburg’da gerçekleştirilen EUROCHAMBRES Genel Kurulun’da, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun hazırladığı olumlu rapor temelinde, Kosova’nın EUROCHAMBRES üyelik müracaatı görüşüldü. Raporun sunumunda, yapıcı katkıları ve sürdürdükleri diyalog için Kosova Ticaret Odası Başkanı ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’na teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, her iki başkanı da genel kurulda alkışlattı.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova, EUROCHAMBRES üyeliğini, Avrupa ekonomisiyle entegre olma çabalarının önemli bir parçası olarak değerlendiriyor. Kosova’nın müracaatı, Eylül ayındaki EUROCHAMBRES Başkanlık Divanı toplantısında ele alınmış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na konu hakkında rapor hazırlama görevi verilmişti. Hisarcıklıoğlu, rapor hazırlama döneminde, Kosova ve Sırbistan Ticaret Odası Başkanlarını ziyaret ederek, raporuna son halini verdi.

EUROCHAMBRES Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğinin gerektirdiği yükümlülükleri üstlenme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Kosova Ticaret Odası’nın EUROCHAMBRES üyeliğine Genel Kurul delegelerinden destek talep etti. Genel Kurul’da yapılan oylamada, Kosova Ticaret Odası üyeliğe kabul edildi.

ÖZER: BÜYÜK ONUR DUYDUK
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer de yaptığı açıklamada, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önemli bir görev üstlendiğini belirterek, “Sayın Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu, görev yaptığı günden bu yana TOBB’a geniş bir vizyon kazandırmıştır. Ülkemiz sosyo-ekonomik yapısı içinde önemli bir yeri olan ve bünyesinde faaliyet göstermekten kıvanç duyduğumuz Oda ve Borsalar olarak bizler, bu vizyonu bir başarı hikayesi olarak görüyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu’na yeni görevinde başarılar dileyen Özer, “Başkanımız Hisarcıklıoğlu, önceki yıllarda başarılı çalışmalar yürüttüğü, iki kez de başkan yardımcılığı görevini üstlendiği EUROCHAMBRES’ın oybirliği ile ‘Daimi Başkan Vekilliği’ne seçilmesi bizleri onurlandırmıştır. Bu da TOBB’un, ülkemiz sınırlarını aşarak Avrupa’da ve dünyada ulaştığı noktayı göstermektedir. Bizleri mutlu eden ve daha fazla güven sağlayan Daimi Başkan Vekilliği’nin ülkemiz, Avrupa ve dünya iş alemine hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

denizli-dto-tobb-1

HİSARCIKLIOĞLU: EKONOMİ VE HUKUK HEP BİRLİKTE VAR OLMUŞTUR
Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu, TOBB, Adalet Bakanlığı, Danıştay ve Yargıtay işbirliğinde, Antalya’da düzenlendi. Sempozyum öncesi konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplumların ortaya çıktığı ilk günden bu yana öyle ya da böyle bir hukukun varlığından söz edilebileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, iş adamları için vaktin nakit olduğunu, bu nedenle, özellikle ticari ihtilafların çözümünün hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.
Ticari uyuşmazlıkların adil bir çözüme ulaşmadığı bir ortamda, iş dünyasının ya atacağı adımları güvensiz atmak zorunda kaldığını ya da bu adımları atmayarak mevcut durumunu koruduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bunun bir sonucu olarak, ticaret ve ekonomik büyümenin olumsuz etkilendiğini, bu yüzden iş dünyasının, ticari uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini benimsediğini ifade etti.

Hayata geçtiği andan itibaren tahkim ve arabuluculuk, iş dünyasının sıklıkla tercih ettiği yöntemler olduğuna değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Günümüzdeki oda sisteminin tarihi kökeni olan Ahilik ve Lonca sisteminde, tahkim ve arabuluculuğun var olduğunu görüyoruz. Ticari uyuşmazlıklar, Ahi Ocağında ve Lonca’da çözülürmüş. Tarihimizde, kültürümüzde var olan bu yöntemleri, bizler unutmuşuz. Ama batı ülkeleri sahip çıkıp, geliştirmiş. Esasında şimdi aslımıza dönmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede, TOBB olarak; Ticaret ve Sanayi Odalarımızda arabuluculuk merkezleri oluşturmaya başladık. İstanbul Tahkim Merkezi’ni kurduk. Bugün aramızda bulunan duayen bir hukukçumuz Prof. Ziya Akıncı, merkezin başkanlığına seçildi. Ülkemizde alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin kullanımı arttıkça, İstanbul bu coğrafyada uyuşmazlık çözüm merkezi haline gelecek. Ülkemizde olduğu gibi komşu coğrafyamızda da tahkim ve arabuluculuk konusunda Türk iş dünyası olarak tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Türk iş dünyasının Başkanı olarak, Filistinli ve İsrailli iş adamları arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi’nin Başkanlığını yürütüyorum. Yine Lefkoşa Forumu çalışmalarımız kapsamında, Kıbrıs’ta Türk ve Rum iş dünyası arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için, Lefkoşa Tahkim Merkezi’nin kuruluş çalışmalarına devam ediyoruz.”

foto-2“DAVA AÇMAYI, MAHKEMELERİ SEVEN BİR MİLLET HALİNE GELDİK”
Son yıllarda toplum olarak husumeti, dava açmayı, mahkemeleri seven bir millet haline geldiklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, uyuşmazlığın miktarı ve konusu ne olursa olsun, uzlaşma yerine mahkemeleri tercih eder hale geldiklerini, mahkemelerin ve hâkimlerin artık bu yükü kaldıramadığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Ticaret Mahkemelerinde bir davanın ortalama 311 gün, İş Mahkemelerinde 381 gün, Fikri ve Sinai Haklarda ise 425 gün sürdüğünü, bu süreçte de herkesin zarar gördüğünü ifade etti. Bu nedenle, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin, diğer ülke uygulamaları da incelenerek çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, uzlaşma kültürünü yaygınlaştıracağı gibi, yargının iş yükünü de hafifleteceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özel Sektör temsilcileri olarak bizler, her alanda olduğu gibi hukuk sistemimizle ilgili olarak da hükümetimiz ve kamu kurumlarımızla yakın çalışma içerisindeyiz. Bu kapsamda, Sayın Bakanımız ile olduğu gibi önceki Adalet Bakanlarımız ile de yakın çalışma içerisinde olduk. Nitekim birlikte çalışarak, yeni Ticaret Kanunu, yeni Borçlar Kanunu, Arabuluculuk Kanunu ve İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi. Yine sizlerle birlikte çalıştığımız YOİKK – Yatırım Ortamı Mevzuatı ve Hukuksal Süreçler Komitesi çalışmaları sonucunda, Bilirkişilik Kanun Tasarı Taslağı hazırlandı. Yüksek Yargı Kararlarının yayınlanması kabul edildi. Artık, Yargıtay ve Danıştay kararları yayınlanmaya başlandı. Hukukun öngörülebilir olması da, bu tür çalışmalar sonrası mümkün olacaktır. Yüksek yargı kararlarının yayınlanması çalışmalarında emeği geçenlere bir vatandaş ve Türk özel sektörü adına teşekkür ediyorum.”

Hisarcıklıoğlu, hukuk sistemi iyi olan bir Türkiye’nin, sadece kendi vatandaşlarının huzur ve güven içerisinde yaşadığı ülke olarak değil aynı zamanda, ekonomik ve sosyal alanlarda bölge halkları için de çekim merkezi ve politik riski düşük bir yatırım merkezi olacağını belirtti.

“YARGI, EVRENSEL HUKUK İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE, VİCDAN İLE HAREKET ETMELİ”
Refah, zenginlik ve demokrasi için hukukun önemli bir ihtiyaç olduğuna değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Biz ekonomi alanında ne yaparsak yapalım, eğer bir hukuk devleti olmamızla ilgili sıkıntı yaşanıyorsa; bu başarıların hiçbiri kalıcı olmayacaktır. Eğer kurallar açık ve şeffaf değilse, davalar çok uzun sürüyorsa, bilirkişilik müessesesi ile ilgili ciddi sıkıntılar oluştuysa; kararlar tutarlı değilse, alt mahkeme ile üst mahkeme birbirinden tamamen farklı sonuçlara varabiliyorsa; bu iş dünyası açısından ve tabii ki ekonomi açısından son derece sıkıntılı bir tablo oluşturur” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, yargının, mutlaka evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde; Anayasa, yasalar ve daha önemlisi vicdan ile hareket etmesi gerektiğini, yasaların bir dili ve ruhu olduğunu vurgulayarak, vicdan faktörünün önemine dikkat çekti.

Evrensel hukuk normlarını baz alan bir sistem arzu ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Anayasamızın kolay, anlaşılır, sade bir anayasa olmasını arzu ediyoruz. Yasalarımızın kısa, öz ve anlaşılır olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında, yargı sisteminin hem bağımsız hem tarafsız işlemesi gerektiğini söylüyoruz. Bunlarda ne kadar başarılı olursak demokrasimiz ve ekonomimiz o kadar güçlenecek. Daha güçlü bir ülke, daha zengin bir millet olacağız” vurgusunu yaptı.

denizli-dto-e-ihracat-calistayi

BAŞKAN ÖZER, E-İHRACAT STRATEJİSİ ÇALIŞTAYI’NA KATILDI
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen “E- İhracat Stratejisi Çalıştayı”na katıldı.
Pamukkale Colossae Otel’de gerçekleştirilen “E-İhracat Stratejisi Çalıştayı”nın açılış toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünyada artık reel ticaretin gerilediğini belirterek, buna karşın e-ticaretle ilgili rakamların hızlı bir artış trendinde olduğunu vurguladı. Zeybekci, “Artık E-ticaret alışkanlığı artıyor. Küresel ticaret içindeki payı 2012 yılında yüzde 5.7 iken 2014 yılında yüzde 8’e ulaştı. Dünya genelinde E-ticaret de yüzde 25 arttı. Türkiye e-ticarete tam anlamıyla giremedi. İhracatçılar, işadamları, Ekonomi Bakanlığı olarak seferberlikle e-ticaret konusunda farkındalığı artırmamız gerekir” dedi.

Çalıştayda konuşan Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yeni bir kavram olan dijital dönüşümün kendi içinde hızla değişimini sürdürdüğünü ifade etti.

E-ihracat Çalıştayı’nın hedefleri arasında, ihracatçı firmaların yeni pazarlara e-ihracat araçlarıyla daha etkin kanallar üzerinden ulaşabilmesi, pazar çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir ihracat modelinin yakalanabilmesi yer aldı. E-ihracatın mevcut durumu, gelişme potansiyeli, fırsatlar ve küresel konumunun değerlendirilmesi; sektördeki sorunların ve risklerin tanımlanması; paydaşların tespit, görüş ve değerlendirmelerinin yapıldığı çalıştayda, söz konusu tespitler ışığında e-ihracatın geleceğine yön verecek “E-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı” oluşturuldu.

Çalıştay ile ilgili değerlendirmeler yapan Başkan Necdet Özer, elektronik ticaretin çok hızlı ilerlediğini belirterek, “Günümüzde e-ticaret, çok önemli hale geldi. Dünyanın birçok ülkesinde üreticiler ve ihracatçılar, artık online olarak ticaret yapmaktadırlar. İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz e-ticaret konusunda duyarlı olmalı ve ticaretin bu şekliyle de alışverişini hızlandırmalıdır. Bu kapsamda gerçekleştirilen ‘E-ihracat Çalıştayı’nın olumlu yansımalarını göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.

denizli-dto-antalya-mugla

TOBB’UN ANTALYA VE MUĞLA’DA ZİYARETLERİ
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya ve Muğla programları çerçevesinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretlere, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halim Mete ve Ali Kopuz, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Necdet Özer, Salih Zeki Murzioğlu, Cengiz Günay, Bülent Karakuş ve Yahya Toplu da katıldı.

denizli-dto-antalya-mugla-1

Antalya Ticaret ve Sanayi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen Picasso Sergisi’ni ziyaret eden heyet, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek Meclis Üyeleri ile bir araya geldi. Marmaris Ticaret Odası’nda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ve meclis üyeleri ile görüşen Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, son olarak Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyet, burada, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ve meclis üyeleriyle görüştü.

denizli-dto-halil-kumsar-ziyaret

ÖZER, PROF. DR. KUMSAR’I AĞIRLADI
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar ve beraberindekiler, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer’i ziyaret etti.

Denizli’nin 1. derecede deprem bölgesinde yer alması dolayısıyla karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı ziyarette, Başkan Necdet Özer, depremle ilgili her konuda Denizli Ticaret Odası olarak sosyal sorumlulukları gereği her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Prof. Dr. Kumsar, hassasiyetleri dolayısıyla Başkan Özer’e teşekkür ederek, “Deprem olgusunu çok yönlü ele almak zorundayız. Bu kapsamda bilimsel anlamda deha detaylı olarak çalışmalar yapılması çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

foto-1

N11.COM YETKİLİLERİNDEN DTO’YA ZİYARET
Türkiye’nin elektronik ticaret (e-ticaret) firmalarından n11.com yetkilileri, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya’yı ziyaret etti. Ziyarette, Doğuş Planet (n11.com) Akdeniz Bölge Satış Müdürü Mehmet Dereli ile Akdeniz Bölge Uzmanı Cihangir Eraslan ve Denizli Ticaret Odası Meclis Üyesi Ahmet Muslu hazır bulundu.

Günümüzde e-ticaretin çok önemli bir hal aldığını dile getiren DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, “Dünya artık online olarak ticaret yapıyor. Üyelerimizin de bu gelişmeleri değerlendirerek, satış yapmaları kendileri için fırsattır. İlimizde yoğun üretimi yapılan ürünlerin elektronik ortama taşınması hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.

Yerel işletmecilerin ticaret hacmini büyütmek için “n11.com Anadolu’ya Uğur Getiriyor” projesi kapsamında çeşitli illerde organizasyonlar düzenlediklerini belirten n11.com Akdeniz Bölge Satış Müdürü Mehmet Dereli ise,“Denizli’deki işletmelerin gücü ve ürettiği ürünler hepimizin malumu. Bu ürünlerin pazarda daha fazla yer almasını istiyoruz. Bu kapsamda da n11.com Anadolu’ya Uğur Getiriyor Projesi’ni uygulamaya geçirdik. Amacımız işletmelerin potansiyelini arttırmaktır. Denizli Ticaret Odası ile de benzer organizasyonlar tertip etmek istiyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90