REKLAMI GEÇ

Ahilik Haftası kutlanıyor

Ahilik Haftası kutlanıyor

Her yıl Eylül ayında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası, yönetmelik değişikliği ile bu yıldan itibaren Mayıs’ın 2. haftası kutlanmaya başlandı. Bayramyeri Meydanı’nda düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası etkinliğinde Denizli’nin 3.5 milyar dolar ihracatının temelinde Ahilik Kültürü geleneğinin yattığı vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Mayıs 2015 Pazartesi, 14:07

Denizli’de  “Ahilik Kültürü Haftası” etkinlikleri, kortej yürüyüşü ile başladı. Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Delikliçınar Meydanı’ndan başlayıp, Gazi Bulvarı ve Doktorlar Caddesi’nde devam eden yürüyüşe katılan Kayhan 75.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, “Ahiyiz, Sahiyiz, Meslek Liseliyiz” yazılı pankart ile meslek liselerinin önemine dikkat çekti. Yürüyüş, Bayramyeri Meydanı’nda sona erdi.

denizli-de-ahilik-haftasi-ic-3

Denizli Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret İl Müdürlüğü, Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin birlikte organize ettiği Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri, Bayramyeri Meydanı’nda düzenlenen açılış töreni ile devam etti.

denizli-de-ahilik-haftasi-ic-2

Törene, Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan,  Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol ile daire müdürleri, esnaf ve sanatkarlar katıldı.

“AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ TÜM TÜRKİYE’YE YAYMALIYIZ”
Törende yaptığı konuşmasında Ahilik Kültürü’nün Denizli’nin geleneğinde olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu kültürün tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini belirtti. Başkan Zolan, “Denizli, bugünkü sanayisini, ihracatını Ahilik Kültürü’ne borçludur. Ahilik Kültürü bizim köklerimizde var.  Ahilik Kültürü maddeye duygu ve ruh katan bir kültürdür. Ahilik Kültürü’nün temelinde yalnızca para kazanmak yoktur, daha iyisini, daha kalitesini üretmek vardır.  ‘Müşteri velinimettir’ sözü Ahilik kültüründen gelir.  Ahilik Kültürü nasıl bugüne kadar geldiyse, biz de gelecek nesillere aktarmalıyız ve Türkiye geneline yaymamız gerekir” dedi.

“İHRACATIN TEMELİNDE AHİLİK KÜLTÜRÜ YATAR”
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise konuşmasında, “Denizli bugün 174 ülkeye 3.5 milyar dolar ihracat yapıyor ise bunun temelinde Ahilik kültürü yatar. Bugünkü meslek odaları da Localardan gelmektedir. Biz oda olarak tüm esnafımızın yanında olacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

denizli-de-ahilik-haftasi-ic

‘ŞED KUŞANMA’ TÖRENİ CANLANDIRILDI
Protokol konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi Tiyatro grubu oyuncuları, ‘Şed Kuşanma’  törenini canlandırdı.

denizli-de-ahilik-haftasi-ic-1
YILIN AHİSİ TERZİ ÖMER EREN SEÇİLDİ
Doktorlar Caddesi’nde 45 yıldan beri terzilik yapan Ömer Eren, yılın ahisi seçildi. Eren’e belgesini Vali Şükrü Kocatepe verirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da hediye ile ödüllendirdi.

KUTLAMALAR BİR HAFTA DEVAM EDECEK
Törene katılan protokol üyeleri,  Büyükşehir Belediyesi’nin arşivlerinde bulunan ahilik ile ilgili 20 belgenin yer aldığı sergiyi gezdi. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında,  12 Mayıs Salı günü İl Müftülüğü tarafından Bayramyeri Camii’nde öğle namazı öncesi hatim duası yapılacak ve helva ikramında bulunulacak.

Etkinlikler kapsamında, 13 Mayıs Çarşamba günü ise saat 11.00’de İl Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda Doç. Dr. Turgut Tok ve Emekli Öğretmen Hasan Kallimci tarafından ‘Ahilik Kültürü ve Ahi Evran’ ile ‘Denizli Ahileri’ konulu konferanslar verilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı