REKLAMI GEÇ

“Balık vermeyeceğiz, balık tutmayı öğreteceğiz”

“Balık vermeyeceğiz, balık tutmayı öğreteceğiz”

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların üretime katılması gerektiğini belirterek, engeli olmayanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 25 Haziran 2010 Cuma, 17:32

Bir dizi açılış, toplantı ve incelemelerde bulunmak üzere Denizli’de bulunan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Ticaret Odası’nda düzenlenen Mikro Kredi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, davetliler ve mikro kredi kullanan kadınların da katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Denizli’de herkesin girişimcilik konusunda birliktelik içinde olduğunu söyledi. Denizli’de kısa sürede mikro kredi projesine 495 üyenin katıldığını ve bunlardan 461’nin mikro kredi kullandığını belirten Aziz Akgül, “Mikro kredi kullanan bayanlar küçük sermayeyle belli bir noktaya geldi. Bizim amacımız da bu. Çalışamayacakların ihtiyaçlarını ayaklarına kadar götürmeliyiz ama çalışabileceklerin risk üstlenmesi ve girişimcilik ruhunu hayata geçirmesi gerekir. Şu ana kadar Türkiye’de 35 bin 500 kişiye mikro kredi verildi. İşsiz olan bayanları bu projeye dahil etmek ve onların üretken hale gelmesini istiyoruz. Kefalet ve icra gibi prosedürün olmadığı projede şu ana kadar kredi dönüşüm oranı yüzde 100. 47 İlde sürdürülen bu projeyi 81 ile yaymayı hedefliyoruz” dedi. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, bu önemli projede pazarlamanın da büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Biz Denizli Belediyesi olarak gıda hariç, bu projede üretilen malların satılması için bir pazaryeri oluşturup bu yönde destek vereceğiz” dedi. Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Türkiye’de tüm il özel idare müdürlüklerinin TİSVA ile işbirliği yaparak dar gelirlilere kredi vermek suretiyle üretken olmalarının sağlandığı bu projede, hem belediye, hem de odaları içine alacak şekilde pazar oluşturulması gerektiğini söyledi. Mikro Kredi Projesi’nin ilçelere yayılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Vali Erkmen, “Önemli olan üretim kadar yapılan işlerin pazarlanması. Kredi ödemelerinde geri dönüş oldukça kullanılan kredi miktarı da artıyor” dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bir ülkede kalkınmanın topyekün olabileceğini belirterek, “Bunun için herkesin üretime dahil olması lazım. Bu fırsatı yakalayamayan kadınlara fırsat vermek için mikro kredi önemli bir süreç. Kadınların becerilerini öne çıkarıp, üretime katılmalarını ve kendi işlerini kurmayı sağlamamız lazım” dedi. Dünyanın yoksullukla mücadele ettiğini, sosyal yardımlaşmanın önemli olduğunu ancak bunun aynı şekilde devam etmesinin rehavete sebep olabileceğini kaydeden Bakan Kavaf, “Engeli olmayan insanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmemiz gerekiyor. Mikro kredi ile üretim sürecine katılan kadınlar, ilk önce aile fertlerinin hayat standardını yükseltmek daha sonra da çocuklarının iyi yetişmesini sağlamak için çaba sarf ediyor” dedi. Bakan Kavaf, Türkiye’de 12 milyon kadının ev işiyle uğraştığını da sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından 12 kadına mikro kredileri verilirken, Denizli’de 2 yılda faaliyet gösteren program dahilinde bugüne kadar 461 kadına toplam 323 bin 600 TL kredi kullandırıldığı kaydedildi.

Denizli Ticaret Odası’ndaki törenin ardından Devlet Bakanı Kavaf, Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nin açılışını yaptı. Törende konuşan Devlet Bakanı Kavaf, ”Son yıllarda hastanelerimiz hem fiziksel hem de teknoloji bakımından önemli gelişmeler kaydetmekte. Denizli Devlet Hastanesi de bu hastanelerimizden birisi. Çocuklar için hazırlanan bu bölümde çocuklarımız daha temiz ve ayrıcalıklı bir şekilde bakılabilecek. Bu arada bu servisimizi hastanemize kazandıran hayırseverimiz Gülşen Ayaz hanımefendiye teşekkür ederim” dedi. Konuşmaların ardından servisin açılışı yapıldı.

Hastane açılışının ardından protokol, Tekel Yaprak Tütün İşletmesi’nin devir teslim törenine geçti. Yıllardır Tekel tarafından kullanılan tesis, imzalanan protokolle Denizli Belediyesi’ne devredildi. Bundan sonra Denizli Belediyesi tarafından kullanılacak olan binada, belediye itfaiyesi ile arşiv bölümü hizmet verecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı