REKLAMI GEÇ

Denizli borcuna sadık

Denizli borcuna sadık

Denizli Sanayi Odası Meclis Başkanı Müjdat Keçeci, 2014 yılından bu yana ihracatında gözle görülür bir düşüş yaşayan Denizli’nin, tüm olumsuzluklara rağman borcuna sadık kalmayı başardığını söyledi. Keçeci, rakamlarla Türkiye ve Denizli borç ödeme rakamlarını açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Eylül 2015 Salı, 14:25

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilene göre kredilerin takibe düşme oranlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, kredilerin takibe düşme oranları incelendiğinde Denizli’nin Türkiye ortalamasının altında kaldığını, yani borcuna sadık bir yapıyı ekonomideki olumsuzluğa rağmen sürdürdüğünü söyledi.

Keçeci, “Türkiye’de kredilerin takibe düşme oranı 2013 Haziran döneminde yüzde 2,76 iken, Haziran 2015’te yüzde 2,88’e çıktı. Buna karşılık aynı dönemde Denizli’de takibe düşme oranı yüzde 3.32’den Türkiye ortalamasının da altına yüzde 2.33’e geriledi. Üstelik bu sonuç Denizli’de son iki yılda kullanılan kredilerin tutarı ikiye katlanmışken gerçekleşti. Türkiye genelinde ise kredi kullanımı son iki yıl içerisinde 1,5 katına çıktı. Bu demek oluyor ki Denizli, Türkiye ortalamasına göre borcuna daha sadık kalmıştır” dedi.

Ticari kredilerde ise, takibe düşme oranının hem Türkiye’de hem de Denizli’de düşüş yaşandığına dikkat çeken Keçeci, “2008 yılı son çeyreğinde patlak veren global kriz, başta Avrupa bankaları ve şirketlerinde olmak üzere tüm dünyada finansal problemlere yol açtı. Ülkemize de sıçrayan kriz, özellikle tekstil sektöründe darboğaz yarattı, gerek finansman kuruluşları gerekse sanayi şirketleri üzerinde hasarlar ortaya çıkardı. Denizli’de de derin yaralar açan bu kriz nedeniyle bazı şirketlerimiz zora girdi, bazıları ise finansal yükü taşıyamayarak şirketlerini tasfiye etmek zorunda kaldı” dedi.

Ancak Denizli’nin o dönemde yaşadıklarından önemli bir ders aldığının anlaşıldığını dikkat çeken Keçeci, ” İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan ulusal ve global ekonomik türbülans içinde dahi Denizlili sanayici, takipteki kredi oranını Türkiye ortalamasının altına indirmiştir. Türkiye’de ticari kredilerin takibe düşme oranı 2013 yılının Haziran döneminde yüzde 3,12 iken Haziran 2015’te yüzde 2,60’a inmiştir. Aynı dönemde takipteki krediler Denizli’de yüzde 3,77’den yüzde 2,29’a gerilemiştir. İlimizdeki bu azalış oranı Türkiye’nin 3 katı kadardır. Bu dönemde takipteki kredi oranında önemli gerileme “Tekstil ve Tekstil Ürünleri” sektöründe yaşanmıştır. Tekstil sektöründeki takipteki kredilerin oranı aynı periyotta yüzde 11,24’ten yüzde 6,53’e gerilemiştir. Tekstil sektörünün takipteki kredilerinde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz ”diye konuştu. 

Metal ve İşlenmiş Maden sektöründeki takipteki kredilerinin oranında bir yükseliş olduğunu vurgulayan Keçeci, “Metal ve İşlenmiş Maden sektörünün takipteki kredileri 2013 Haziran’daki oranı yüzde 0,20 iken 2015 Haziran’da yüzde 1,49’a yükselmiştir. Döviz kurunun ve emtia fiyatlarının metal ve işlenmiş maden sektörünü olumsuz yönde etkilediği görülüyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı