REKLAMI GEÇ

İhmalkarlık 3 ilçede hayvancılığı tehdit ediyor

İhmalkarlık 3 ilçede hayvancılığı tehdit ediyor

Hayvan ithalatı ve kontrolsüz hayvan hareketliliği ile iklim değişikliğinin neden olduğu çiçek hastalığı olarak bilinen sığırların nodüler ekzantemi (LSD), hayvancılığı tehdit ediyor. İlk olarak 8 Mayıs’ta Acıpayam’da görülen, daha sonra Çameli ve Beyağaç’a da sıçrayan hastalığın yayılma nedeni olarak bir veteriner hekimin ihmalkârlığı olduğu belirtildi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2016 Cumartesi, 09:09

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, son üç yıldan beri hayvancılığı ciddi anlamda tehdit eden çiçek hastalığı başta olmak üzere, ihbarı mecbur hastalıklar ve suni tohumlama sistemi ile ilgili toplantı düzenledi.
Denizli Ticaret Odası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüklerinde görevli veteriner hekimler ile serbest veteriner hekimler katıldı.

Toplantıda, Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden veteriner hekim Esra Satır, çiçek hastalığı LSD ve ihbarı mecbur hastalıklar, veteriner hekim Serdar Uzun ise suni tohumlama ile ilgili bilgi verdi.

denizli-hayvanlarda-cicek-hastaliginini-nedeni-2

İKİ AY GÖRÜLDÜ 3 İLÇEYE YAYILDI
Toplantının açılışında konuşan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider, Türkiye’de hayvan ithalatı ve kontrolsüz hayvan hareketliliği nedeniyle bugüne kadar görülmeyen salgın hastalıkların görülmeye başlandığını söyledi. Uzakgider, “LSD hastalığı ile ilgili bilgi kirliliği yaşanıyor. O nedenle bu toplantıyı düzenledik. Maalesef Denizli’de Acıpayam, Çameli ve Beyağaç olmak üzere üç ilçemizde görülmeye başlandı. Bunun nedeni ise bir veteriner hekim arkadaşımızın geç ihbar etmesi” dedi.

İHBARI MECBUR 34 HASTALIK VAR
LSD’nin de aralarında bulunduğu 34 hastalığın “ihbarı mecbur” hastalıklardan olduğunu vurgulayan Uzakgider, “LSD, Şab, kuduz gibi 34 hastalığın ihbarı mecburdur. Bundan, birinci derece sorumlu işletme sahibidir, ikinci derece sorumlu köy muhtarı, üçüncü derece sorumlu ise serbest çalışan veteriner hekimdir. Biz veteriner hekim arkadaşlarımızdan rica ediyoruz. İhbarın önemli olduğunu şap hastalığında yaşadık. Hemen ihbar edilen işletmelerde fazla hayvan telef olmadan önledik. Ancak geç ihbarlarda ciddi anlamda hayvan telef oldu” diye konuştu.

denizli-hayvanlarda-cicek-hastaliginini-nedeni-1

3 YILDA TÜM TÜRKİYE’YE YAYILDI
Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden veteriner hekim Esra Satır, LSD’nin ilk olarak 2013 yılında Kahramanmaraş’ta görüldüğünü, üç yıl içinde doğudan batıya tüm illerden ihbar aldıklarını belirtti. Hızla yayılmasının nedenini özellikle Kurban Bayramı’nda hayvan hareketinin kontrol edilememesine bağlayan Satır, “Çiçek hastalığını kontrol altına almanın en etkili yolu aşılama. Tabi, hastalanan hayvanların da itlaf edilmesi gerekir. Sizin yapmanız gereken mal sahibine itlaf için ikna etmeniz. Artık devletin itlaf edilen hayvanların bedelini karşıladığını da anlatın. Aksi takdirde, hayvan iyileşse bile hastalığı kısa sürede birçok hayvana bulaştıracaktır” dedi.
Hastalığın sivri sinek veya kene gibi emici hayvanların taşıdığını da dikkat çeken Satır, veteriner hekimlere “Özellikle aşılama dönemlerinde her hayvana farklı enjeksiyon kullanmalısınız. Aksi takdirde sivrisineğin yaptığını siz yapmış olursunuz” uyarısında bulundu.

Yorumlar

İrfan TOPTAŞ   -  Bağlantı 18 Haziran 2016, 18:12

Sayın M.Ali UZAKGİDER ihbarı mecbur hastalıklarda sorumluları sıralamış. Pekala şimdi, devletin veteriner kadrosunda il-ilçe-köy veya mahallerde görev yapan veterinerler kaçıncı sırada? diye sormak lazım..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı