REKLAMI GEÇ

İhracat yüzde 9 arttı

İhracat yüzde 9 arttı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. DENİB tarafından kayda alınan ihracat rakamlarına göre, Denizli ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9 artarak 187 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2014 Salı, 16:25

Haziran ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 arttı. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, haziran ayı ihracat rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirme, Denizli’nin haziran ayında yaptığı ihracat 187 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ocak-haziran döneminde ise yüzde 15 oranında artış ile 1 milyar 162 Milyon dolarlık ihracatın kayda alındığı belirtti.

“Denizli 2. sırada”
Türkiye ihracatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 6,6 artış ile haziran ayında 12,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini de vurgulayan Kocasert, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli Merkezli firmaların Haziran ayındaki ihracatı ise yüzde 12 oranında artış göstererek 269 milyon dolara ulaştı. Bu performans ile Denizli, en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında İzmir’in ardından ikinci oldu. Ocak-haziran döneminde TİM verilerine göre Denizli’nin ihracatı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu yüzde 11 oranında artışa karşılık geliyor. DENİB rakamlarındaki ve Denizli Toplam ihracat performansındaki artış oranları, ülke genelinin ihracat artış oranının üstünde seyretmeye devam ediyor” dedi.

“Komşumuzdaki Gelişmeler İhracatı Olumsuz Etkiliyor”
DENİB Başkanı Kocasert, “Irak’ta yaşana gelişmeler ve IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi, ülkemizin Irak’a olan ihracatını olumsuz etkiliğini vurguladığı açıklamasına şöyle devam etti: “Haziran ayında Irak ülkemizin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında ikincilikten üçüncülüğe geriledi. Öyle ki, Irak’a olan ihracatın normal seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına olumsuz etkisi 2,5 puan oldu. Irak’ta en kısa zamanda huzur ortamının oluşmasını temenni ediyoruz.”

“Merkez Bankası Faiz İndirimini Sürdürmeli”
Kocasert, “Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme sağlayıcı ve likiditeyi artırıcı politikaları ile birlikte, Avrupa’da iç tüketim ve talebin canlanmasının bekleniyor. Şüphesiz bu durum ülkemiz ve ilimiz ihracatına ilişkin olumlu gelişmelere neden olacaktır” değerlendirmesinde bulunurken, Merkez Bankası’nın faiz indirimini sürdürmesi gerektiğinin de altını çizdi.

“Büyümede İhracat Önemli Rol Oynuyor”
Geçen ay büyümede lokomotif ihracat olacak demiştik. İlk çeyrek büyüme rakamları bu durumu teyit ettiğini söyleyen Kocasert, “Yüzde 4,3 gibi beklentileri aşan bir büyüme oranı yakalayan Türkiye ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı ihracat sağladı. Büyümeye ihracatın katkısı 2,7 puan oldu” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı