REKLAMI GEÇ

İşçi derneğinden ‘patronlar, asgari ücretin bir kısmını geri alıyor’ iddiası

İşçi derneğinden ‘patronlar, asgari ücretin bir kısmını geri alıyor’ iddiası

Birçok işçi zamlı asgari ücrete şubat ayında kavuşacak. Denizli’de kurulu Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal, asgari ücretle ilgili şok bir iddia ortaya attı, “Asgari ücret işçinin hesabına tam yatıyor ama işçi paranın bir kısmını şirket muhasebesine vermek zorunda bırakılıyor. Birçok işçi çaresizlik içinde bunu kabul ediyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Ocak 2022 Çarşamba, 16:11

Yazılı açıklama yapan Denizli Tüm İşçi Hakları Derneği Başkanı Yalçın Varal, olayı şöyle anlattı:
“Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ve 2825 liradan 4253 liraya çıkarılmasından sonra bazı işverenlerin işçilerle pazarlık yaptığını öğrendik. Bazı işverenler asgari ücret sonrası yeni asgari ücreti uygulamayacaklarını, isterlerse daha düşük fiyata razı olmalarını aksi halde işten çıkarılacaklarını bildirdiler. İşsiz kalmaktan korkan işçiler bu duruma razı oldu. Yasal olarak paralar bankalara yatırılıyor. Yani kayıtlara geçiyor. Ancak işçi yatırılan 4 bin 253 liralık ücretin bir bölümünü ertesi gün muhasebeye teslim ediyor” dedi.

Varal, bu duruma maruz kalan bir dernek üyesinin ifadelerini şöyle aktardı: “Aralık ayının sonuna doğru patron talimatıyla müdür bizi tek tek çağırdı. Karşımıza iki seçenek koydu: ‘Biri işten çıkarma, diğeri 3 bin lira maaş ve 250 lira yol parası, kararınızı verin’ dediler. Mecburen kabul ettik. Maaşımız asgari ücretten bankaya yatıyor, biz bin lirasını bankadan çekip muhasebeye geri veriyoruz.”

Varal, bu durumun ortaya çıkması durumunda işverene sadece 125 TL ceza kesildiğini belirterek caydırıcılığının artırılmasını istedi, işçilerin bu duruma düşmemesi için işverenlerin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar

basicman   -  Bağlantı 19 Ocak 2022, 16:40

evet maalesef birçok kişi için ihtimal dahilinde,esnaf ya işçi çıkartacak maliyeti düşürecek,yada bu tarz yola girecek.ancak imkanı olupta vermeyen…maalesef devlet murat 124 kasaya 1600 cc motor takmaya çalışınca olan bu..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı