REKLAMI GEÇ

İşsizlik ödeneğine başvurular yüzde 54 arttı

İşsizlik ödeneğine başvurular yüzde 54 arttı

Denizli’de işsizlik ödeneği için müracaat edenlerin sayısının geçtiğimiz yıla göre yüzde 54 artması korkuttu. Akıllara 2008 yılında yaşanan küresel krizi getiren işsizlik oranlarındaki artışı değerlendiren sanayici ve işçi temsilcilerinden farklı yorumlar geldi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 15 Eylül 2016 Perşembe, 09:24

Denizli’de İŞKUR’ın i istatistik verilerine göre son beş ay içerisinde işsizlik ödeneği için başvuruda bulunanların sayısı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 54 arttı. İşsizlik ödeneği başvurularındaki artış, akıllara 2008 küresel krizi getirdi. Türkiye’de yıkıcı sonuçlar doğuran küresel finansal kriz nedeniyle Denizli’deki işsizlik oranı artmış, işsizlik ödeneği için İŞKUR’a müracaat edenlerin sayısı ise 8 bin 444’e ulaşmıştı.

KRİZ RAKAMLARINI SOLLADI
İŞKUR Denizli İl Müdürlüğü’nün açıkladığı Ocak-Mayıs dönemine ait işsizlik ödeneği için başvuruda bulunanların sayısı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 54 artarak 8 bin 750 olarak gerçekleşmesi, akıllara kriz mi var? sorusunu getirirken, sanayici ve işçi temsilcileri tarafından farklı yorumlandı.

denizli-issizlik-artti-ic-1

İŞ DÜNYASI RAHATSIZ
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 2002 yılından bu yana uygulanan işsizlik maaşına yapılan başvurulardaki artışın, sanayici ve iş adamlarını rahatsız ettiğini söyledi. Keçeci, “Uygulamanın bugün gelinen noktada insanlarımızı tembelliğe ittiği kanaatindeyim” dedi.

GENÇ ORAN DAHA FAZLA
İşsizlik ödeneği için başvuranlar incelendiğinde büyük bir çoğunluğunu 20-39 yaş arasında olduğunun dikkat çektiğini söyleyen Keçeci, “Çalışma çağındaki insanların iş aramak yerine 10 ay hiçbir iş yapmadan oturmasını ve devletten para almasını kabullenemiyorum. Denizli özelinde konuşacak olursak, ilimizde vasıflı veya vasıfsız bu kadar işçi arayan işveren varken, herhangi bir ekonomik kriz söz konusu değilken ve son zamanlarda faaliyetine son veren fabrika da bulunmazken, işsizlik ödeneğine başvuruların bu denli artması, insanlarımızın dürüstlüğünden şüphe etmemize neden oluyor. Avrupa’daki örnekler esas alınarak, iyi niyetle kurulmuş bir kurumun bu derece suiistimal edilmesi, her şeyden önce bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak beni üzüyor. Yeşil kart konusunda da benzer bir eğilim olduğunu görüyoruz. Suistimal edildiğini düşündüğümüz bu kurumlar için daha iyi bir denetim mekanizması kurulması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

denizli-issizlik-artti-ic

ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
İşsizlik ödeneği için başvuruda bulunanlarının büyük bir bölümün tekstil işçileri ve bayanların oluşturduğunu vurgu yapan Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Denizli Şube Başkanı Recep Oktay, “İnsanlar tekstilde çalışmak istemiyor. Çünkü mesai yok ve özellikle çocuğu olan kadın işçiler zorlandıkları için ayrılmak ve 10 ay işsizlik ödeneği alarak rahat yaşamak istiyor” dedi.

BÖYLE GİDERSE SÖKTER ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMAYACAK
İşçilerin çalışma şartları iyileştirilmez ise tekstil sektörünün çalıştıracak kalifiye eleman bulamayacağını belirten Oktay, “Öncelikle çalışan anneler için fabrika içerisinde bir kreş yapılmalı. Artık mesai saatleri yeniden belirlenmeli. Ayrıca, maaşlar da iyileştirilerek daha cazip hale getirilmeli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı