REKLAMI GEÇ

İşten atılmaması kesinleşen işçiler, ücretsiz izne çıkarılmaktan korkuyor

İşten atılmaması kesinleşen işçiler, ücretsiz izne çıkarılmaktan korkuyor

Koronavirüs önlemleri kapsamında hazırlanan yeni torba kanun ile işverenlerin çalışanlarını 3 ay işten çıkartamayacak olması çalışan kesimi rahatlattı. Ancak şimdi de, günlüğü 39 lira yövmiye ile ücretsiz izne gönderilme endişesi arttı. TEKSİF Başkanı Recep Oktay, “Ücretsiz izin, işten çıkarmanın diğer adı” dedi.

Ali İbileme / DENİZLİHABER / 10 Nisan 2020 Cuma, 14:33

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hayatın yanı sıra ekonomik hayat da büyük ölçüde durdu. Bazı sektörlerde işyerleri geçici olarak kapatıldı. Salgından etkilenen diğer sektörlerde ise faaliyetler ya tamamen durduruldu ya da az personelle, belirli günlerde kısa çalışma düzenine geçildi.

GERİYE DÖNÜK İŞTEN ÇIKARMALARI KAPSAYACAK
Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok iş yerinde çalışanlara ücretsiz izin verilirken bazılarında ise işten çıkarılmalar oldu. Koronavirüs önlemleri kapsamında hazırlanan yeni torba kanun ile işverenler çalışanlarını 3 ay işten çıkaramayacak. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilecek. Bu süre içinde işveren personelini ücretsiz izne gönderebilecek. O zaman da işsizlik fonu devreye girecek ve çalışanlara günlük 39 lira 24 kuruş ödeyecek. Yasadan 15 Marttan itibaren işten çıkarılanlar da yararlanacak.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Denizli’de işten çıkarmaların olduğunu aktaran Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Denizli Şube Başkanı Recep Oktay, ücretsiz izinlerin de bir bakıma işten çıkarma olduğunu öne sürdü. Tedbirler kapsamında hazırlanan yeni torba yasadaki iş verenlerin çalışanlarını 3 ay süreyle işten çıkaramamasını değerlendiren Oktay, “Bu çok geç kalınmış bur uygulama. Geriye dönük olarak hayata geçirileceği söyleniyor. Umarız ki geriye dönük olarak hayata geçer. Bu süreçte mağdur olan çok fazla vatandaşımız oldu” dedi.

ÜCRETSİZ İZNİN DİĞER ADI İŞTEN ÇIKARMA
Yürürlüğe girmesi beklenen ücretsiz izinlerde 39 lira 24 kuruş ödemenin ise işçilerin yaşamını sürdürmesine yetmeyeceğini belirten Oktay, “Çalışanlar hak ettiği parayı alamıyor. Ücretsiz izinlerde çalışana günlük 39 lira verilmesi çok yetersiz. Çalışanlar 1.150 liraya hiçbir ihtiyacını karşılayamaz. Ücretsiz izin diye bir şey yok, bu bildiğin işten çıkarma” dedi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDE KİMSE ZARAR GÖRMEZ
İşverene destek olma amaçlı verilen kısa çalışma ödeneğinin işveren ve çalışan açısından doğru bir karar olduğunu dile getiren Oktay, “Biz bu süreçte çalışan ve işverenin zarar görmemesi için çalışanın maaşının devlet tarafından işsizlik ödeneğinden ödenmesini bekliyorduk. Ancak kısa çalışma ödeneği diye bir şey çıktı bu da hem işveren hem de işçi açısından faydalı. Çünkü bu durumda çalışanın maaşının 1750 lirasını devlet karşılıyor, geri kalanını işveren ödüyor. Çalışan ve işveren zarar görmemiş oluyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı