REKLAMI GEÇ

Kamu ihalecileri kabusu yaşıyor

Kamu ihalecileri kabusu yaşıyor

Kamu kurumları, ihale ile yaptırdıkları yatırımlara ilişkin hakediş bedellerini ödemekte zorlanıyor. Öyle ki 6 ayı bulan gecikmeler hakedişlerini zamanında alamayan birçok inşaat firmasını iflasın eşiğine getirdi. İhaleci firmaların milyonlarca lira tutarındaki çekleri vurulmaya başladı. Bazı firmalar faaliyetlerine ara verdi. MİMO ve İMO Başkanları Denizlihaber’e yaptığı değerlendirmelerde çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2019 Cuma, 12:31

İnşaat sektöründeki durgunluk Denizli’de birçok sektörü olumsuz etkiliyor. İnşaat firmaları yeni yatırımlardan kaçınıyor. Yüksek faiz oranı konut sektörünü baltalarken, faizelerin geri çekilmesinin nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Bir taraftan da kamudaki kaynak sıkıntısı ihaleci firmalara kabus yaşatıyor.

GECİKME AYLARI BULUNCA KABUS BAŞLADI
Denizli’deki çok sayıda ihaleci firma, kamu kurumlarından hakedişlerini zamanında alamadığı için neredeyse iflasın eşiğine geldi. Gerek genel bütçeli ihaleler, gerekse yerel bütçeli ihalelerde durum birbirinden çok daha farklı değil. Kamu kurumlarınınn hakediş bedellerinde 6 ayı bulan gecikmeler, birçok firmanın ticari hayatını olumsuz etkiledi. Milyonlarca lira tutarındaki çekler vurulmaya başlanırken, bazı taahhüt firmalarının faaliyetlerini durdurma kararı aldığı bilgileri geliyor.

MİMO BAŞKANI ALAYONT “EVET DURUM CİDDİ”
Denizlihaber.com’a konu hakkında değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası Başkanı Serdar Alayont, kamu kurumlarının hakediş ödemelerindeki aksamanın ciddi boyutlarda olduğunu söyledi. Kamudaki kaynak sıkıntısın 2017’den bu yana sürdüğünün altını çizen Alayont, Denizli’deki belediyelerin de içinde bulunduğumuz süreçte hakedişleri ödemekte zorlandığının altını çizdi.

SON YİRMİ SENENİN EN DÜŞÜĞÜ
Kamunun neredeyse son yıllarda hiçbir yatırım yapmadığına dikkat çeken Alayont, “Kamu ihaleleri son 20 senenin en düşük seviyesinde. Denizli’de sadece zorunla sanayi yatırımlarının dışında gayrimenkul yatırımı durdu diyebiliriz. Bir süre önce farklı sektörlerin bile gözdesi haline gelen inşaat sektöründe talep nedeniyle yaşanan sıkıntı yatırımcıları boşluğa düşürdü” diye konuştu.

İMO BAŞKANI ŞENEL “KONUYU TAKİP EDİYORUZ”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Murat Şenel ise, “Özellikle bu konuda sıkıntısı olan firmalarla ilgili duyumları biz de yakından takip ediyoruz. Meslektaşlarımızdan da bu alanda sıkıntı yaşayanlar var. Ne yazık ki ticari itibariyle nedeniyle yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek istemeyenler nedeniyle net rakamlara ulaşamıyoruz” sözleriyle yaşanılanlara ilişkin bilgilerini paylaştı. Şenel, konu hakkında genel merkez ile sürekli iletişim halinde olduklarını da söyledi.

KOORDİNASYON SIKINTISI VAR
Kamuda yaşanan kaynak sıkıntısı ve buna bağlı olarak inşaat sektörünü derinden etkileyen ekonomik problemler için önemli bir uyarıda bulunan Şenel, genel bütçeli işlerde yaşanan sıkıntılar kadar bugün Denizli’deki belediyeler bazında da sıkıntıların yaşandığına vurgu yaptı. Şenel yerelde yaşanan sıkıntının başında ise koordinasyon eksikliği olduğunu ve bunu her fırsatta dillendirdiklerini belirtti.

HONAZ TÜNELİ GECİKİP AKBAŞ İÇME SUYU PROJESİ BEKLERKEN!
Yatırımların yerelde izlenmesi koordinasyonu ile ilgili ilçe ve Büyükşehir Belediyesi’nin daha koordineli çalışması gerektiğini Seyir Terası Projesi ile veren Şenel, Denizli için hayati önem taşıyan Honaz Tüneli’nde yaşanan gecikme, Akbaş İçme Suyu Projesi’nin durma noktasına gelmesine dikkat çekip “Ama Seyir Tepesi için Pamukkale Belediyesi 120 milyon bütçe ayırabilmekte” diye konuştu.

DUR DENİLEBİLİRDİ
“İlçe belediyesinin hayati önem taşımayan projelere kaynak bulunamazken böylesine bir dönemde gerekliliği tartışılır bir projeye kaynak ayırmaya kalkması karşısında büyükşehirin buna dur demesi gerekiyordu” diye konuşan Şenel, “Bakın estetikti değildi tartışmasını yapmıyorum. Hayati projeler tamamlanamazken gerekli olup olmadığını sorguluyorum” dedi.

EŞ GÜDÜM ÇAĞRISI
Yatırım izleme kurullarında önemli projeler ve kaynak kullanımlarının masaya yatırılarak daha dikkatli ve ihtiyatlı davranılması gerektiğini vurgulayan Şenel, “Büyükşehir Belediyesi tüm belediyeleri toplayarak, hatta bizlerin de içinde bulunduğu STK’larla birlikte eş güdüm içinde yatırımlarını gerçekleştirmeli. Bunlar yapılırsa yaşanılan sıkıntılar ancak azalacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı