REKLAMI GEÇ

Madencilik sektörünün sorunları ele alındı

Madencilik sektörünün sorunları ele alındı

Madencilik sektörünün temsilcileri Denizli’de gerçekleştirilen ‘Madencilik Çalıştayı’nda bir araya gelerek, sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2015 Pazar, 13:28

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

Karahayıt Doğa Thermal Otel’de iki gün süren çalıştaya; Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Hikmet Çelikkol, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Maden İşleri Genel Müdür Vekili Sadi Civelekoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı da katıldı.

denizli-madencilik-calistayi-ic

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Türkiye ekonomisine yaklaşık beş milyar dolarlık ihracat katkısı yapan madencilik sektörü, yüksek potansiyeline rağmen 2015 yılında kan kaybı yaşıyor. Madencilik ruhsat izinlerinin halen Başbakanlık genelgesine bağlı olması sektörü durma noktasına getirdi. Orman ruhsat izin bedellerindeki yüzde 50 oranında indirim bizi oldukça sevindirdi. Ayrıca sektörün gelişimini engelleyen maddelerden arındırılan yeni madencilik kanunu da olumlu bir gelişme. Ancak sektörümüzün önemli bir sorunu var ve maalesef bu konuda olumlu adımlar atılmıyor” dedi.

Türk madencilik sektörünün kriz dönemlerinde bile yüzde 3-4 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Kaya,“Oysaki şu an kriz bitti ama ihracatımız her ay yüzde 22-23 oranında geriliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri Başbakanlık genelgesine bağlı maden izin ruhsatlarının süratle alınamaması. Sırf bu nedenle uzun vadeli yaptığımız ihracat bağlantılarını kaybediyoruz. Sorun bununla da bitmiyor aslında bu bağlantıları yaptığımız ülkeler nezdinde ‘Türkiye’ imajı olumsuz etkileniyor ve bu pazarları da kaybediyoruz. Uzun emekler sonucunda kazanılan bir pazarın kaybı ülke ekonomisine çok büyük zararlar veriyor” diye konuştu.

Madencilik Çalıştayı gala yemeğiyle sürdü. 2014 yılında Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi olarak Denizli’den en çok maden ihracatı gerçekleştiren sektör temsilcileri ödüllendirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı