REKLAMI GEÇ

Merkez tartışmasında Zeybekci Başbakan’dan yana

Merkez tartışmasında Zeybekci Başbakan’dan yana

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimini yetersiz bulması ve para politikasını eleştirmesiyle başlayan tartışmada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Merkez Bankası bağımsız olmalı” çıkışının ardından, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan’dan yana tavır aldı. Zeybekci, “Merkez Bankası’nı eleştirmeyeceğim ama Başbakan’ın isyanını haklı buluyorum” açıklaması yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Mayıs 2014 Çarşamba, 12:47

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimini “Dalga mı geçiyorsun” diyerek eleştirmiş, “Ama artık yetti” demişti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Kurumların kendi görev alanlarında tanımlanan şekilde asla taviz vermeden, uygulamalarına devam etmeleri gerekiyor. Bu yapıldığı sürece önümüz açık” açıklamasında bulunmuş, bu sözleri “Babacan Merkez Bankası bağımsızlığına vurgu yaptı” yorumlarına yol açmıştı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten de, Babacan’ı destekleyen açıklamalar geldi. Şimşek, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının Türkiye’nin en büyük kazanımlarından olduğunun altını çizdi. Şimşek, “Merkez’in bağımsızlığı, kredibilitesi Türk ekonomisinin geleceği açısından çok önemli. Merkez Bankası konusunda Başbakan Yardımcısı Babacan ile aynı görüşteyim. Prensip olarak Merkez politikaları üzerine yorum yapmadım.” dedi.

ZEYBEKCİ’DEN BAŞBAKAN’A DESTEK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Merkez Bankası faizler konusunda piyasalarda yönlendirici olmalı. Merkez Bankası’nı eleştirmeyeceğim ama Başbakan’ın isyanını haklı buluyorum.” açıklamasında bulundu
Bakan Zeybekci, “Teşvik ile iglili ne düzenleme yapmak lazımsa buna hazırız. Gerekirse ekonomiyi canlandırmak adına kişi başına teşvik veririz.” açıklamasında bulundu.
“Tüketici kredisi faizleri yüzde 15’lerde seyrediyor” diyen Zeybekci, “Türkiye’de reel sektörün ödediği faiz neredeyse 2 katı. Türkiye’de hiçbir kuruluş faizlerin yukarıda olmasını istemez” ifadesini kullandı.

Yorumlar

hamit   -  Bağlantı 3 Haziran 2014, 11:22

1980’lerden beri sadece kur faktörü kendi başına faizi belirlemez,bazen siyasi iktidar ağır sonuçlarına katlanma pahasına piyasalardaki nakdi akımı toplamak veya populizm adına bile faizlerle oynamışlardır.bunların doğurduğu krizler ünite ünite ekonomi kitaplarına bile girmiştir.şu anki Türkiyenin durumunda cari açığın kapanması için üretim desteklenmesi ve faizlerin inmesini ummak, her iktidarın umması gerektiği bir sav olmalıdır.haydar beyin hayranlıkla örnek verdiği ABD de 5-6 yıl önce başlayan ve tüm dünyaya sıçrayan mortgage krizinin etkilerinin hala devam ettiğini üniversitelerde okuyan 1. sınıf ekonomi öğrencileri bile biliyor.mesele sadece dünyayı öğrenmek değil, mesele bunlardan ders çıkarıp ekonomiyi düzenlemektir.ayrıca kötü söz(dalkavuk) sahibine aittir atasözünden hareketle bu hakareti muhatap almıyorum.

kemal   -  Bağlantı 29 Mayıs 2014, 11:28

özellikle 2002 den sonra yabancı yatırımcı ülkemize 1 koyup 10 kazanmaya geldi yani sömürmeye,borsanın %70 yabancı,bazı bankalara aldılar bazılarına ortak oldular,avm ler açtılar bazılarına ortak oldular,caddelerde şeker dagıtır gibi kredi kartı dagıttılar tüketimi özendirdiler,kredi kartı borcu patladı konut kredisini ödeyemeyen 1000 lerce insanın konutları ipotekten dolayı bankaların eline geçti,cari açık desen haddini aştı,eee nede olsa dünya küçüldü küreselleşmeden dolayı sıcak para gelişmekte olan ülkelere akıyor sömürmek için degilmi.

Haydar Keskin   -  Bağlantı 29 Mayıs 2014, 01:17

Faiz AKP iktidara geldiğinden beri merkez bankasının tabancasıdır. Türkiye gibi cari açığı yüksek olan ekonomilerde kur faktörü enflasyonu belirler. 1980’lerden beri bu böyledir. Faiz kuru takip eder. Siyasi faktörlere karşı hassas ve yabancı sermayeye muhtaç olan Türkiye’de kuru aşağı çekersen faizi de indirirsin. Bunu da vasat bir ekonomist olan başbakan ve şurekası popülist siyasetçi oldukları için bilmezler ya da bilmemezlikten gelirler. Zeybekçi’nin aldığı ekonomi eğitimi esnasında sıra arkadaşıymış gibi konuşan Hamit Bey gibi dalkavuklar da bu işe yaramaz popülizmin yakıtıdır. Dünyanın tüm liberal ülkelerinde ekonomi, maliye gibi bakanlıklar siyasetten ari teknokratlara bırakılır. ABD’de FED başkanına ne Obama talimat verebilir ne bi başkası…. Dünyayı öğrenin de gelin. Ekonomi denen şey rte fanatizmi falan dinlemez. Siyasi gerginliği düşürsün, kurlar gevşesin sonra sen gör faizi dostum

kemal   -  Bağlantı 28 Mayıs 2014, 21:10

yıllarca(el parasıyla)sıcak para ile ekonomi düzeldi zannedenler yanıldıklarının farkında degiller,faiz indirilirse sıcak para kaçar borsa düşer döviz fırlar,faiz yüksek olursa yerli yatırımcının yatırımları azalır,ekonomiyi yönetenler ve tcmb aradaki ince çizgiyi iyi görmeli her kesimi memnun edecek politikalar izlemelidir.sıcak para sahipleri ülkemize 1 koyup 10 kazanmak için geldiler.

hamit   -  Bağlantı 28 Mayıs 2014, 17:16

krizin başlangıcında 4-5 puan birden arttırılan faiz krizin sonunda sadece 0.5 puan indiriliyorsa bunun altındaki nedenleri araştırmak için ileri derecede ekonomist olmaya gerek yok, vasat bir işletme mezunu bile bunun anormal olduğunu anlar. teknokratlıkla ilgili yorum yapan biri ileri sürdüğü tezleri siyasetle ve basit söylemlerle destekleyip, teknokrat bakan isteriz sonucuna bağlaması kendisiyle çelişen bir yorum olur. zaten zeybekci bakanımızın aldığı ekonomi eğitimi ve siyasetteki icraatları bu iş için fazlasıyla tamdır.

Haydar Keskin   -  Bağlantı 28 Mayıs 2014, 15:23

Başbakan zaten ekonomiden çakmaz, faiz enflasyonun sebebidir diye ilkokul seviyesi düz mantıkla iktisat ve ekonomi bilimine cahiliye dönemi savaşı açmış. Tabi ki Zeybekçi de gidecek onun peşinden. Babacan ve Şimşek gibi işi bilen bir bakan değil ki, hep popülist hep siyaset. Halbuki ekonomi bakanlığı teknokrat bakan ister, siyasetçi dilli bakan değil

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı