Mermerciler diken üstünde
Denizli Mermerciler Derneği Başkanı Samet Gündüz, mermercilerin stoklarının elinde kaldığını, fabrikalarda üretimin kısılıp vardiya sayısının düşürüldüğünü söyledi. Gündüz, dolardaki sorunun çözümlenmemesi halinde yakında ortada sanayici kalmayacağını belirtti.
/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2007 Cumartesi, 00:00
Doların düşüşü, sadece tekstilcileri değil, ihracat yapan hemen hemen her sektörü olumsuz etkiledi. Türkiye’nin siyasi belirsizlik ortamında bulunması ve seçim sürecinde olunması nedeniyle, müşteri kaybı yaşayan mermerciler, doların gerçek değerinde olmaması nedeniyle iyice zor duruma düştü. Mermer sektöründe işçi çıkarmaların yılbaşından bu yana sürdüğü Denizli’de, sektörde işten çıkarılan işçi sayısı 500’ü buldu.
‘En kötü sonucu pazar kaybı
Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Samet Gündüz, 90 mermer fabrikasının bulunduğu Denizli’de, 6-7 tane büyük mermer fabrikasında, işçi sayısının azaltıldığını, üretimin kısıldığını ve vardiya sayısının düşürüldüğünü söyledi. Gündüz, bu durumun en kötü sonucunun ise pazar kaybı olduğunu belirterek, “Pazarı kaybedersek tekrar kazanmamız çok zor. Yurtdışındaki müşterilerimiz, Türkiye’ye alternatif pazar arayışına girdi. Doların düşmesi nedeniyle ettiğimiz zararın üstüne, ülkeye oluşan güvensizlik nedeniyle pazarı da kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Süreklilik ve güven bozulduktan sonra pazarı tekrar elde etmemiz çok zor. Türkiye güven kaybına uğradı. Siyaset ayrı yürümeli, ekonomi ayrı yürümeli. Yurtdışındaki müşterilerimiz, ‘Yarın Türkiye’de bir karışıklık olursa’ diye malı başka bir ülkeden temin etmeye çalışıyor. Ülkede zaman zaman demokrasiye ara verilmesi nedeniyle bu sıkıntılar yaşanıyor, Örneğin İtalya’da böyle olmuyor. İtalya’da çok kuvvetli siyasi krizler oluyor ama ekonomi bundan etkilenmiyor” diye konuştu.
‘Düşüşten en çok biz etkilendik’
Gündüz, doların düşüşü nedeniyle, mermercilerin artık kar etmediğini, girdilerinin tamamı yerli olan mermer sektörünün, bu düşüşten en çok etkilenen sektör konumunda olduğunu söyledi. Ülkedeki siyasi belirsizlik ortamı nedeniyle 2007 yılının kötü geçeceğini zaten bildiklerini ancak bu kadar da kötü geçeceğini tahmin etmediklerini belirten Gündüz, “Firmaların çoğu iki vardiyadan bir vardiyaya düştü. Mermer sektöründeki işçi sayısında yüzde 30 azalma var. 2007 yılının çok zor geçeceğini biliyorduk ama beklediğimizden de zor geçiyor. Seçimler nedeniyle böyle bir beklenti tüm ihracatçı, sanayici ve işadamlarında vardı. Mermer fabrikalarının çoğunda üretim kısıldı, işçi çıkarmalar yaşanıyor. Çoğu fabrikaların mermer ve traverten stokları elinde kaldı” dedi.
Her partide %12 zarar
Dolardaki aşırı düşüş nedeniyle, geçen seneye göre satış fiyatlarının çok düştüğünü belirten Gündüz, “Geçen sene yurtdışına, 100 bin dolarlık mal gönderdiğimizde bize 140 bin YTL geliyordu ama şimdi aynı mal için biz 128 bin YTL alıyoruz. Esas sıkıntı bu, En çok yerli girdi kullanıp Türkiye’yi katma değer sağlayan sektör bizimki. Diğer sektörlerin çoğu, hammaddeyi dışarıdan alıyor ve üretimini ihraç ediyor. Bu durumda, parası en çok riske giren sektör biz oluyoruz. Kaynaklarımız ve diğer girdilerimizin tümü yerli. Girdilerinin tamamı ithal olan sektörlerin ihracat başarılarından bahsedilirken, mermer sektöründen bahsedilmiyor. Kullandığımız malzemelerin fiyatlarında değişiklik olması bile dolardaki düşüş nedeniyle otomatikman zarar ediyoruz” diye konuştu.
‘500’e yakın işçi işten çıkarıldı’
Denizli’de mermer ve traverten üretimi yapan fabrikaların çoğunun stoklarının ellerinde kaldığını ifade eden Gündüz, “Yılbaşından beri sektörde işçi çıkarmalar devam ediyor. Denizli’de 5-6 fabrikada, 3 olan vardiyalar ikiye, 2 olan vardiya sayısı 1’e düşürüldü. Şu ana kadar ortalama Denizli’deki mermer fabrikalarından 500’e yakın işçi çıkarıldı.
‘Ortada sanayici kalmayacak’
Zaten dünyadaki rekabet ortamına, yüksek enerji maliyetleri, KDV, SSK gibi sorunlar nedeniyle ayak uyduramayan sanayicinin, ülkedeki siyasi belirsizlik nedeniyle iyice zora düştüğünü belirten Gündüz, “Cumhurbaşkanlığı ve meclis başkanlığı seçiminde yaşanan sorunlar biran önce çözümlenmeli. Önümüzü göremiyoruz. Yurtdışındaki müşterilerimiz de Türkiye’ye alternatif pazar aramaya başladılar. Ülke belirsizlik içinde. Yeni hükümet dolar meselesine, yurtdışından gelen sıcak paraya fon koyarak, faiz oranlarını düşürerek çözüm bulmalı. Sanayicinin, ihracatçının, yatırımcının rahat nefes alması için doların mutlaka gerçek değerine gelmesi lazım. Bürokrasi en büyük sorunlarımızdan biri. Tüm siyasilere, madencilik sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren dosyalarımızı sunuyoruz. Dolar işini halletmezlerle yakında ortada sanayici kalmayacak. Enflasyondan önce, dolar meselesini çözmeleri gerekiyor” dedi.