REKLAMI GEÇ

Meslek lisesine OSB desteği

Meslek lisesine OSB desteği

Sanayideki yaşanan ara eleman sıkıntısına çözüm olacak meslek liselerindeki eğitim kalitesini ve öğrenci sayısını arttırmak amacıyla bir komisyon oluşturan Denizli Organize Sanayi Bölgesi, ilk incelemeyi de İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Kasım 2016 Cumartesi, 12:18

Denizli sanayicilerinin ortak sıkıntısı olan ara eleman konusunda, Denizli Organize Sanayi Bölgesi önemli bir adım attı. Meslek liselerindeki eğitim kalitesini ve öğrenci sayısını arttırmak amacıyla Denizli OSB Yönetim Kurulu 5 kişilik komisyon oluşturdu.

Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, Fehamettin Taşkaya, Selim Yamanoğlu, Osman Uğurlu ve Faruk İnceoğlu’ndan oluşan komisyon; ilk incelemesini İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirdi.

İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhami Aksu ile bir araya gelen komisyon, ara eleman sıkıntısının çözümü hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Denizli OSB Müdürü Ahmet Taş, “Organize Sanayi Bölgesi’nde ve ülkemizde işletmeler ara eleman karşılamada çok güçlük çekiyorlar. Bunu karşılamak amacıyla son dönemdeki yaptığımız araştırmalarda öğrenci sayısı çok fazla düştü. Biz başlangıçta ‘OSB’de ara eleman ihtiyacını karşılaması için neler yapabiliriz?’ diye çok çalışma yaptık” dedi.

“BURADAKİ EKSİKLERİ BELİRLEYECEĞİZ”
2015 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı’yla bir proje yaptıklarını söyleyen Taş, “Yaklaşık 869 bin TL tutarında bir projeydi. Amacımız öğrenciler sadece kitap üzerinden bir okul bitirmesinler. Makinalar alındı, tekstili görsünler, dokumayı görsünler istedik. O yüzden bu çalışmaların içerisine girdik. Ama öğrenci sayısının düşüşüne engel olamadık. Şu andaki mevcut eğitim sisteminin geriliğinden dolayı işletme sahipleri ve OSB Yönetim Kurulu olarak bir komisyon kurduk. Bu komisyon ile öğrencileri ve öğretmenleri dinleyeceğiz. Öğrenci sayısını arttırmak için neler yapabiliriz, okullara burs sistemini getirerek başarılı öğrencileri nasıl buraya getiririz, gibi sorulara çözüm bulmaya çalışacağız. Öğrenci okulunu bitirdiği zaman burada kendisini tamamen yetiştirmiş olarak çıksın istiyoruz. Dolayısıyla işletme sahiplerimiz mezun olan öğrencimizi direk kendi bünyelerine alabilsinler” diye konuştu.

“FABRİKA SAHİPLERİMİZ DE FEDAKARLIKLAR YAPACAKLAR”
Okuldan mezun olan öğrencilerin direk olarak çalışma hayatına atılması konusunda çalışma başlatacaklarını ifade eden Taş, “Bunun için çeşitli imkânlar sunacağız. Fabrika sahiplerimiz de çok ciddi fedakârlıklar yapacaklar. Diğer fabrikaları da bu işin içine katacağız. Türkiye’nin ciddi rahatsızlığı olduğu bu ara eleman konusunda ciddi bir proje yapmayı düşünüyoruz. İlk toplantımızı da burada yapacağız. Bugünden itibaren inşallah çalışmalara başlayacağız. Denizli büyük bir sanayi kenti. Bu kadar sanayi tesisinin ara eleman ihtiyacı var. Son dönemde 150 okuldaki toplam öğrenci sayısı 550 idi. Bu yıl başvurudaki sayı 55’e düştü. Toplamda okuldaki öğrenci sayısı 355’e geriledi. Diğer meslek liselerine baktığımız zaman yine aynı durum söz konusu. Çok ciddi anlamda bir azalma var. 2023’te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Ama bu durumda oralara ulaşmamız zor görünüyor. Bunun için bizim de bir şeyler yapmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

“ÖĞRENCİLER MAKİNE KONUSUNDA YABANCILIK ÇEKMEYECEK”
Ara eleman yetiştirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Denizli OSB Bölge Müdürü Taş, “Denizli OSB genellikle tekstil bölgesi. Tekstil bölgesinden de burada arkadaşlar var. Bir gün baktık ki çocuklar burada cezve ile boyayı öğrenmeye çalışıyorlar. Fabrikalara gidip orada bu konuda çalışıyorlar. Bu engel oluyordu öğrenimde bizde geçen yol Güney Ege Kalkınma Ajansı ile iletişime geçtik ve proje hazırladık. Fabrikalara gittiğimiz zaman bu makinaların büyükleri ile karşılaşacaklar. Yabancılık çekmesinler diye aynı makinanın kurutma makinasını ve diğer tarafta boya hazırlama makinası var. Bunlar tamamen geçen sene kazandırılmış olan projeler. Dolayısıyla öğrencilerimiz meslek liselerini bitirdikleri zaman makine konusunda yabancılık çekmeyecekler” dedi.

“OKULUMUZU BİR PİLOT OKULU HALİNE DÖNÜŞTÜRÜP DAHA İYİ RANDIMAN ALMAK İSTİYORUZ”
İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki Mekatronik Bölümü’nü gezdiklerini belirten Denizli OSB Bölge Müdürü Taş, “Oradaki bütün makinalarda aynı şekilde Güney Ege Kalkınma Ajansı kapsamında alındı. Burada robot teknolojisini en iyi şekilde öğrenip iyi hale gelecekler. Buradaki makinalar gerçeklerin minyatürü şeklinde ve öğrenciler zorluk çekmeyecekler. Bu projeyi biraz daha geliştirip öğrenci sayısını arttırdığımız zaman, öğrenci okulu bitirdiği zaman kalifiyeli bir eleman olarak fabrikaya gidecek. Böylece fabrika sahipleri 3-4 yıl tekrardan eleman ve öğrenci yetiştirmek zorunda kalmayacak. Bu da sanayimize bir ivme kazandıracak. Gelecek yıllarda makine bölümünde CNC makineleri düşünüyoruz. Diğer ihtiyaç olan şeylerle ilgili de fabrika sahipleri ile görüşüp hangi bölümler açılması gerekiyorsa o tarafa yöneleceğiz. Böylece OSB okulumuzu da bir pilot okulu haline dönüştürüp daha iyi randıman almak istiyoruz” dedi.

KOMİSYON OKULU İNCELEDİ
Denizli OSB Müdürü Ahmet Taş ve komisyon üyeleri, İl Özel İdaresi 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhami Aksu ile birlikte okuldaki bölümleri dolaştı. Komisyon, okulun Elektrik Elektronik Alan Şefi Erhan Akgün, Tekstil Boya Öğretmeni Nazlı Kayaoğlu ve Dokuma Desen Atölye Öğretmeni Gökhan Savan’dan bölümler hakkında bilgiler aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı