REKLAMI GEÇ

Mülteciler kiraları uçurdu

Mülteciler kiraları uçurdu

Denizli’nin Birleşmiş Milletler Geçici İskan Bölgesi ilan edilmesi ev kiralarını iki katına çıkardı. Mülteci akınına uğrayan Denizli’de kiralardaki artış en çok yerli halkı zorluyor. Emlakçılar, ev sahiplerinin istediği kirayı ve peşinatı sorgulamadan veren mültecileri tercih ettiğini belirtiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2015 Cumartesi, 10:37

Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’de bulunan Birleşmiş Milletler Ofisi aracılığıyla Birleşmiş Milletlere sığınan Suriyeli, Iraklı, İranlı, Afganistanlı mülteciler geçici iskan bölgesi olarak Denizli’ye yerleştiriliyor.

Başta zengin İranlı ve Suriyeli mültecilerin tercih ettiği Denizli kentinde yoğun mülteci akını sebebiyle kiralar iki katına, hatta üç katına çıktı.

İranlı ve Suriyeli mülteciler 600 TL ile 1200 TL arasında ev ve apart kiralıyorlar. İranlı ve Suriyeli zengin mülteciler, tam ev sahiplerinin aradığı kiracılardan. Özellikle İranlı mülteciler, bir yıllık kirayı bile peşin ödüyor.

Mülteciler daha çok Lüks semtleri tercih ediyor. İstiklal, Fesleğen, Suluköprü, Çamlık, Çamlaraltı, Kınıklı, Bağbaşı, Basma Sanayi, Kiremitçi, Çınar, Mehmetçik bölgesinde mülteci patlaması yaşanıyor. Buralarda bulunan en lüks evler ve apartlar İranlı, Suriyeli zengin mülteciler tarafından tercih ediliyor.
Hal böyle olunca yerli halk, son iki yılda katlanan kiralarla baş etmekte zorlanıyor.

ic-mustafa-sarikaya

Emlakçı Mustafa Sarıkaya İranlı mülteciler arasında çok zengin olduğunu belirterek, “Bize çok Suriyeli ve İranlı geliyor. Ben gelen İranlı ve Suriyelilere ev yok diyorum gönderiyorum. Neden mültecilere ev vermek istemiyorum. Çok pisler, yaşadıkları evlere zarar veriyorlar. Çok baharatlı yemek yiyorlar. Evlerde kokudan durulmuyor. Girdikleri bina sakinlerini rahatsız ediyorlar. İranlıların içinde çok zenginleri var. İranlılar ‘Bizde para problemi yok’ diyor. 4 yıl önce 500 TL’ye Lüks kiralık daireler vardı. Şimdi 750 TL oldu. Dolayısıyla bu asgari ücretle geçinen için çok para” dedi.

ic-süleyman-abramak

Emlakçı Süleyman Abramak, kiraların yüksek olmasının mal sahibinin vicdanıyla alakalı olduğunu belirterek, “Kiralar Denizli’de artmadı, uçtu. Kiraların artmasının sebebi mal sahibinin daha çok para talep etmesiyle alakalı. Denizli’de gayrimenkul sahipleri çok şımardı. Evin bedeli aylık 400 TL ise mal sahibi 600 TL diyor. Kiralayacak olan beğenmiyor. Suriyeli ve İranlı mültecilerden 2-3 aile birleşerek bir tane evde kalıyor. Evlerde çok kalabalık kaldıkları, zarar verdikleri, gürültü yaptıkları için ev kiraları mültecilere iki katı söyleniyor. Bu da bizim kendi vatandaşımıza kötü yansıyor. Hemşerilerimiz ev bulamıyor. Geçen gün Çınar’da kiralık bir evde 20 tane Suriyeli kalıyordu. Bu eve kira olarak 1100 TL ödüyorlardı” dedi.

ic-aykut-karaçay

1 YILLIK KİRAYI PEŞİN ÖDÜYORLAR
Emlakçı Aykut Karaçay İranlıların 1 yıllık kirayı peşin olarak ödediğini belirterek, “Zengin İranlı mülteciler, ortalama 750 TL’lik bir evi kiralıyorlar. 1 yıllık ücreti de peşin olarak ödüyorlar. Cebinden 10 bin TL nakit çıkartıyor. Parayı ödeyip geçiyor. Evler ve apartlarda aşırı fiyat artışı var. Ayrıca bu mülteciler Birleşmiş Milletler Ofisi’nden maaş alıyor. 3 yıl önce 400 TL olan lüks bir kiralık ev, şimdi 750 TL oldu. Bizim kendi vatandaşlarımız tepki gösteriyor. Biz önce kendi vatandaşlarımıza ev vermek isteriz” dedi.

ic-recep-yılmaz

Emlakçı Recep Yılmaz, ortalama bir evin kirasının 800 TL olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yanlış politikası sonucu Suriyeli, İranlı, Afganistanlı, Iraklılar ülkemize doldu. Türk aileler kira artışlarından kötü etkilendi. 600 TL’den aşağı ev yok. Ev kiraları Denizli’de 600 TL ile 2 bin TL arasında. İranlılardan çok şikayet geliyor” dedi.

ic-hakan-kayhan

Emlakçı Hakan Kayahan ev sahiplerinin daha fazla kira geliri için evlerini mültecilere kiraladıklarını belirterek, “Caddeye çıkın Türk’ten fazla İranlı, Iraklı var. 400 TL’lik dairelerin kirası 700 TL’ye çıktı. İranlıların gelmesiyle beraber kiralık ev kalmadı. Mal sahipleri daha çok para istiyor. İranlı mültecide para olduğunu gören mal sahipleri, ‘Daha çok ver, bu yetmez’ diyor. 5 yıl önce Denizli’de kiralık daireler doluydu. Şimdi kiralık daire kalmadı. Bizim vatandaşlarımız kiralayacak ev bulamıyor” dedi.

Yorumlar

M.Can   -  Bağlantı 17 Mayıs 2015, 14:32

Zafer ben bu ülkeye vergi veriyorsam önce benim rahatimi ve cebimi düşünmek zorunda bu devlet. Senin kapitalizm dediğine enayilik ayni şey değil biz enayimiyiz hem yer yurt açıyoruz hem bizim vergimizle maaş alıyorlar hem biz zararlı çıkıyoruz.

zafer   -  Bağlantı 16 Mayıs 2015, 19:01

Devlet suriyelileri ülkeye kabul ediyorsa, adamda kirasını peşin peşin ödüyorsa kimseye birşey demek düşmez. Kirayı ödeyemeyen köyüne dönsün. Kapitalizmde kurallar değişmez.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı