REKLAMI GEÇ

Yüzde 600 zamlanan sarımsağın fiyatı el yakıyor

Yüzde 600 zamlanan sarımsağın fiyatı el yakıyor

Denizlihaber.com olarak Salı Pazarı’nda Pazar enflasyonunun nabzını tuttuk. Neredeyse tüm sebze ve meyvelerde ciddi fiyat düşüşlerinin yaşandığı pazarın zam şampiyonu sarımsak oldu. Düşüş Pazar esnafına yaramadı. Keza ekonomik kriz nedeniyle nakdi olmayan müşteri, kredi kartı nedeniyle ihtiyaçlarını marketten karşılıyor. Pazarcıya göre har geçen yıl Pazar müşterisi azalıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2019 Çarşamba, 11:24

Geçen sene astronomik biçimde artan meyve ve sebze fiyatları bu sene düştü. Fiyatların düşüşe eçti geçmesine de şimdi de Pazar esnafını ekonomik kriz vurdu. Keza, cebinde nakdi olmayan marketten kredi kartıyla alışveriş ediyor. Bu da Pazar yerlerindeki satışları yüzde 50’lere varan bir oranla olumsuz etkiliyor.

Pazar enflasyonuna bakıldığında sarımsak ve onu ensesinden takip eden limon pahada tüm ürünleri geride bırakıyor. Limon zamda kendi rekoruna koşuyor fakat sarımsaktaki enflasyon kan donduruyor. Geçtiğimiz yıllara göre neredeyse sinek avlayan Pazar esnafı siftah yaptığına şükrediyor.

PAZARIN REKORTMENİ SARIMSAK VE LİMON
Limonun kilosu geçen sene 6 TL iken yüzde 66 zam görerek bu sene 10 TL’ye fırladı. Fiyatı dudakları uçuklatan sarımsak geçen sene 10 TL iken bu sene yüzde 600 artışla 60 TL’ye kadar yükseldi. Bu durumdan yakınan bazı pazarcılar, sarımsağa tezgahlarında yer vermedi.

DOMATES CEP DOSTU OLDU
Pazarın en ucuz sebzelerinden biri domates oldu. Geçen sene 5 TL’den satılan domates, bu sene 2 TL’den tezgahlarda yerini aldı. Marul, pancar,havuç ve pırasa geçen sene 8 TL iken bu sene 3-4 TL’ye kadar düştü. Geçtiğimiz yıl 8 TL olan barbunya bu sene 6 TL’ye düştü. Fiyatında düşüş olan bir diğer sebze de biber oldu, 1 yıl içerisinde 4 TL’den 2 TL’ye düştü. Ayrıca kabak ve ıspanak da 4 TL’den 2 TL’ye düşen ürünler arasında yerini aldı. Geçen sene 5 TL’den satılan fasulye ise bu yıl 4 TL’den mutfaklarımıza girdi.

ARMUT FİYATI YÜKSELDİ
Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan mandalina tezgahlarda 5 TL’den yerini aldı. Geçen sene de 5 TL olan mandalinanın fiyatı değişmedi.Fiyatı değişmeyen meyvelerden biri de 5 TL ile nar oldu. Geçen sene 10 TL’ye kadar yükselen muz bu sene 7 TL’ye düştü. Kış aylarında severek yediğimiz meyvelerden biri olan ayva 3 TL’den satışa çıktı. Geçen sene 5 TL olan armut en çok zam alan meyve olarak 7 TL’den tezgahlarda satılıyor.

PAZAR ESNAFININ YÜZÜ GÜLMÜYOR
Neredeyse tüm kalemlerde yaşanan ciddi orandaki fiyat düşüşleri, pazarcının yüzünü güldürmeye yetmiyor. Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, ulaşımdan enerjiye gelen dev zamlar yüzünden beli bükülen vatandaş Pazar esnafına göre artık pazara gelmiyor. Cebinde nakdi olmayan vatandaş el mahkum sebze ve meyve ihtiyacını marketlerden görüyor. Denizlihaber’e konuşan Pazar esnafı geçen yıllara oranla müşterilerinin yüzde 50 oranıyla düştü.

İşte pazarcıların kendi ağzından sıkıntıları;

Bayram Dedeli
Fiyatların geçen seneye göre düştüğünü söyleyen Dedeli “Geçen sene pazar daha iyiydi, fiyatlar düştü ancak alım gücü yok. İnsanlar kredi kartıyla alışveriş yaptığı için pazara uğramaz oldular” ifadelerini kullandı.

Yusuf Agda
Pazarın boşluğundan yakınan Yusuf Agda “Geçen sene daha çok insan geliyordu, barbunya 8 TL iken yok satıyordu şu an fiyat düştü alan yok” dedi.

Halil İbrahim Ruşdemir
Krizden şikayetçi olan bir diğer pazarcı ise Halil İbrahim Ruşdemir oldu. Ruşdemir “Fiyatlar düştü ancak gelen yok, krizden kimse alamıyor. Geçen sene 1 kilo verdiğim sebze ve meyveleri yarım kilodan veriyorum, alım yarı yarıya düştü. Lüks yerler hep dolu ancak pazara gelmiyorlar parayı başka yerlerde yiyorlar, garibandan almıyorlar’’ sözlerini kullandı.

Halit Ünsal
Pazarda meyve satan Ünsal “Bu sene her şeye zam geldi kriz var kimse pazara uğrayamıyor. Okulların açılması da bunu etkiledi. Sadece saat 4-5 gibi yoğun oluyor. Kışın daha az satış yapıyoruz” dedi.

Hüseyin İçöz
Geçimini pazarcılıkta kazanan Hüseyin İçöz “Denizli halkı pahalıya alışmış. Ucuz olunca almıyorlar, pahalı olunca kalmıyor. Bolluk var fiyat düşük tüketim yok. Biz para kazanamıyoruz, tüccarlar kazanıyor. 20 kasa da satsam kazancım aynı oluyor’’ ifadelerini kullandı.

Umut Bulut
Genç pazarcı Umut Bulut “Trump doları yükselttikçe bizim paramız azalıyor. Geçen sene haftada 1.000 TL kazanırken, bu sene 200-300 TL anca kazanıyoruz’’ dedi.

Ali Rıza Ekinci
10 yıldır kamyonun arkasında kavun satan Ali Rıza Ekinci “10 yıldır kavunu 2 TL’den satıyorum.Geçen sene daha çok alıyorlardı ama ben de fiyat aynı. Restoranlarda geçen seneye göre benden daha az kavun alıyor. 1300 TL kazanıyorum yetmiyor, iki kere traktöre mazot alıyorum bitiyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı