REKLAMI GEÇ

DESİAD yönetimi “Bu işte bir umut var” filminin setini ziyaret etti

DESİAD yönetimi “Bu işte bir umut var” filminin setini ziyaret etti

Denizli Sanayici ve İş İnsanları Derneği yönetimi, ana sponsorluğunu üstlendikleri “Bu İşte Bir Umut Var” isimli dokümanter drama türündeki filmin setini ziyaret etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2019 Pazartesi, 17:08

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel döneminde 1940 yılında köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek amacıyla 21 yerde kurulan Köy Enstitüleri’nin tümünün kendisine ait tarlası, bağı, besi hayvanları, arı kovanları ve atölyeleri vardı.

Derslerin yarısı temel örgün eğitim diğer yarısı ise uygulamalı eğitim konularını kapsıyordu. 1.308 kadın ve 15 bin 943 erkek olmak üzere toplam 17 bin 251 öğretmen yetiştiren Köy Enstitüleri, Demokrat Parti iktidarında önce Öğretmen Okulu’na dönüştürüldü, 1954 yılında da kapatıldı.

Denizlili yönetmen Jale İncekol, Cumhuriyet Dönemi’nin aydınlanma serüveninde önemli bir görev üstlenen Köy Enstitüleri’ne konu alan yeni bir film projesine imza attı. Muş Varto’da bir mezrada müzik öğretmeni Aslı Tanrıkulu’nun köy okulu çocuklarıyla kurduğu orkestranın öyküsünü konu alan Müzikli Bir Hikaye ve Lüleburgaz’ın Ertuğrul Köyü’nde kurulan Cumhuriyet Kadınları Korosu’nun hikayesini konu alan Umutlu Bir Hikaye isimli belgesel filmleriyle ülke çapında ses getiren İncekol, Denizli Sanayisi ve İşadamları Derneği’nin sponsorluğunda Köy Enstitülerini konu alan “Bu İşte Bir Umut Var” isimli filmin çekimlerine Denizli’de başladı.

BAŞROLDE KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU ÖĞRETMEN VAR
Kamera önünde 100’ün üzerinde öğretmen ve öğrencinin rol aldığı filmde Köy Enstitüsü mezunu 6 öğretmen de görev aldı. Denizli’de bir okulda yapılan çekimler Buldan Kadıköy’de tamamlanacak. Filmin başrolünü ise Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü’nü bitirip 22 yıl köy okulunda öğretmenlik yapan 83 yaşındaki Yücel Güngör oynuyor. 65 dakikalık dokümanter drama türündeki filmde Köy Enstitüsü’nü bitirmiş bir öğretmenin öğretmenlere yazdığı mektubu konu ediyor.

“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE SELAM DURUYOR”
Yönettiği belgesel tarzdaki filmlerle adından söz ettiren yönetmen Jale İncekol, “Bu İşte Bir Umut Var” filminin son dönemlerde itibarsızlaştırılan öğretmenlik mesleğine selam duran bir film olduğunu söyledi.

İncekol, “Bu film Köy Enstitülerine ve itibarsızlaştırılmak istenen öğretmenlik mesleğine selam duruyor. Farklı kuşaklardan öğretmenlerin mesleklerine duydukları saygıyı, yaptıkları fedakarlıkları anlatın bir film. Çekimlerimizi bu ay sonu tamamlayacağız. Eylül ayında Denizli’de düzenleyeceğimiz gala ile ilk gösterimi yapılacak. Filmle Antalya, Adana, Ankara da çeşitli film festivallerine katılmayı düşünüyoruz” dedi.

DESİAD’DAN ANLAMLI DESTEK
Filmin ana sponsorluğunu Denizli Sanayici ve İş İnsanları Derneği üstlendi. Filmin setini de ziyaret eden, oyuncularla bir araya gelen DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu, Denizli’de bugüne kadar en kapsamlı sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını söyledi.

Konyalıoğlu, “Eğitimle ilgili hepimizin duyarlılıkları var. Köy Enstitüleri eğitim mücadelemizde önemli kilometre taşlarından biri. Doğru olmayan ideolojik tartışmalara kurban gitmesi duyarlılığımızı artırdı. Farkındalık yaratalım istedik ve bu projede dahil olduk. Çok güzel bir film olacağına inanıyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı