REKLAMI GEÇ

Doğu’daki kaçak elektriğin faturası Batı’ya

Doğu’daki kaçak elektriğin faturası Batı’ya

MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Nuri Özdeniz, Doğu bölgelerindeki kaçak elektrik kullanımının, batıda bulunanlar kayıp-kaçak bedeli olarak yansıtılmasının da işletmelere ek yük getirdiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Kasım 2014 Pazar, 12:10

Ferah IŞIK/DENİZLİ, (DHA)

MÜSİAD Denizli Şubesi’nin Sektör Kurulu Toplantısı’nda madencilik sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Bir mermer fabrikasında gerçekleştirilen toplantıya MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Nuri Özdeniz başkanlık yaptı. Toplantıya metal ve maden sektörünün temsilcileri katıldı. Toplantıda sektörlerdeki mevcut sorunlar, çözüm önerileri ve izlenmesi gereken politikalar ele alınırken, en önemli sorunun maden ruhsatı verilmemesi olduğu, bunun da ekonomiye büyük darbe vurduğu kaydedildi.

MÜSİAD Şube Başkanı Nuri Özdeniz, sektör temsilcilerinin çözüm önerileri de dinlediklerini ve çıkan raporun ilgili bakanlığa ve AK Parti Denizli milletvekillerine gönderileceğini söyledi. Özdeniz, “Maden ruhsatı ile ilgili izinlerde büyük sorun yaşanıyor. 2012 yılında yapılan bir maden ruhsatı başvurusu halen sonuca ulaşmamıştır. Yapılan başvurulardan sadece yüzde 5’i sonuca ulaşmakta, diğer başvurular için herhangi bir cevap alınamamaktadır. Maden ocakları için ruhsat verilmemesi ekonomimiz için büyük bir kayıptır” dedi.

Doğu bölgelerindeki kaçak elektrik kullanımının, batıda bulunanlar kayıp-kaçak bedeli olarak yansıtılmasının da işletmelere ek yük getirdiğini belirten Özdeniz, OECD ülkelerindeki kayıp-kaçak bedeli oranı yüzde 5 düzeyindeyken Türkiye’de bu oranın yüzde 15’lere çıktığını söyledi.

Bu konuda yetkililerin bölge bazlı bir uygulama çalışması yapmasını istediklerini kaydeden Özdeniz, “Organize Sanayi bölgelerinin sayısı arttırılarak, işletmelerin kullandığı elektrik, su, doğal gaz ve arıtma giderleri düşürülebilir. Ayrıca bu bölgelerde ortak satın alma anlaşmaları ile alımlar daha avantajlı hale getirilebilir. Belediyelerden alınan ruhsatlarla ilgili olarak, başvuru sonuçları aylarca sürmekte, ayrıca şantiye suyu depozito bedelinin çok yüksek olması sebebiyle 10 bin metrekare işyeri için 20 bin liraya varan ücret talep edilmektedir. Bu bedellerin önceki uygulamadaki şekilde sabit bir ücretle yapılması daha uygun olacaktır. Kamu kurumlarında yaşanan bürokratik engellerin kaldırılması, yatırımcının önünü açacak, kamu-sanayi diyaloglarını arttıracaktır” diye konuştu.

 

Yorumlar

Emre Kısmet   -  Bağlantı 30 Kasım 2014, 19:05

Müsiad’cılar madeni bulmuş galiba, hazır AKP iktidardayken şöyle kaymağını yiyelim derdindeler gibi…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı