REKLAMI GEÇ

Konyalıoğlu, “Koronavirüse karşı daha radikal önlemler alınmalı”

Konyalıoğlu, “Koronavirüse karşı daha radikal önlemler alınmalı”

DESİAD Başkanı Okan Konyalıoğlu, Kovid-19 (koronavirüs) ile ilgili en iyimsir senaryoda bile önümüzdeki yıla sarkacağını belirterek, hem sağlıkta, hem de ekonomide radikal tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Konyalıoğlu, “Önlemler yaşayarak değil, öngörerek alınmalı. İş ve istihdamın korunması için de vergi ve KDV hibeleri başta olmak üzere daha radikal destekler verilmeli” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Nisan 2020 Pazartesi, 10:30

Denizli Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (DESİAD) Başkanı Okan Konyalıoğlu, yazılı bir açıklama yaparak, Kovid-19 ve etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 etkisiyle iç ve dış talebin önemli oranda azaldığını belirten Konyalıoğlu, bazı sektörlerin durma noktasına geldiğini, Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre % 17.81 azaldığını, işletmelerin istihdamı koruma becerisi kırılma noktalarına yanaştığını söyledi.

Kapasiteyi düşürmek veya üretimi durdurmak zorunda kalan işletmelerin kısa çalışma ile hayatta kalma ve istihdamı koruma mücadelesi verdiğine dikkat çeken Konyalıoğlu, “Bu süreçte gelir yaratılamamakta, alacaklar tahsil edilememekte, giderler ise artmaya devam etmektedir. Bir sonraki aşamada işletmelerin nakit akışlarındaki bozulmaların zincirleme etkisiyle istihdam kayıpları başlayacak, işletmeler hayatta kalma mücadelesine gireceklerdir” dedi.

RADİKAL TEDBİRLER ALINMALI
En olumlu senaryoda bile virüsün yayılma hızının Haziran ayında azalacağını, yaraların sarılması ve normale dönme süresinin ise yılın son çeyreğinde veya 2021 yılı başına olabileceğine dikkat çeken Konyalıoğlu, “Bu sürecin yıkıcı etkilerini aza indirmek için vergi ertelemelerinden finansmana erişime, KGF, Eximbank, KOSGEB gibi ilave desteklerden istihdamda sürekliliğin sağlanmasına kadar büyüklü küçüklü birçok kolaylık getirilmiştir. Ancak; etkileri itibarıyla bir savaş niteliğindeki bu mücadelede hayatta kalmak, istihdamı korumak ve savaşın müteakip etkilerini azaltabilmek için mevcut vergi, SGK, idari para cezaları gibi borçların faizlerinin silinerek yeniden yapılandırılmasının, yeni dönemde oluşacak vergilerin (KDV, kurumlar vergisi vb.) belli süre ve esaslarda hibe edilmesinin, elektrik, su ve doğalgaz ödemelerinin Temmuz ayına kadar alınmamasının, teşvik ve destek iadelerine öncelik verilmesinin, SGK ödemelerinin yıl sonuna kadar ötelenmesinin ivedilikle hayata geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Hayatın alışılmış tüm öğelerini yıkarak değiştiren bu virüsle birlikte toplum psikolojisinin de derinden etkilendiğini belirten Konyalıoğlu, “Belirsizlikten beslenen kaygı sadece bireylerin değil, şirketlerin psikolojisini de bozmaya başlamıştır. Covid-19’a karşı bu zor mücadelede son günlerde yaşanan politik gerginlikler reel sektörün psikolojisini daha da bozmaktadır” dedi.

FİLM GİBİ İZLEDİKLERİMİZ BİZİM GERÇEĞİMİZ OLACAK
Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarına rağmen virüsün yayılma hızı nedeniyle vaka sayıları ve kaybedilenlerin katlanarak arttığını belirten Konyalıoğlu, “Bu nedenle, bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınarak 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanan yeni tedbirler çok olumlu karşılanmıştır. Buna rağmen; diğer ülkelerin verisi ile yapılacak basit simülasyonlarla kendi ülkemizde haftalar sonrasını öngöremez isek film gibi seyrettiklerimiz maalesef yakında bizim gerçeklerimiz olacak. Bunu engellemek için, yaşayarak değil uygun projeksiyonlar yaparak belirlenecek ilave tedbirlerin alınması zorunludur. Aksi halde, virüsün bu yayılma hızı ve işletmelerde çalışan kesimin hareketliliği nedeniyle daha fazla vaka, daha fazla ölümler olacak, enfekte olan fabrika çalışanlarından dolayı işletmeler karantina nedeniyle kapanacak ve bu kapanışlar eş zamanlı gerçekleşmeyeceği için gecikmiş tedbirlerin anlamı kalmayacaktır” diye konuştu.

TEDBİRLERİ YAŞAYARAK DEĞİL, ÖNGÖREREK ALMAK ZORUNDAYIZ
Birlik ve beraberlik içerisinde, ekonomi ve sağlıkta gerekli tüm tedbirleri yaşayarak değil öngörerek almak ve öncelikle hayatta kalmak zorunda olduğumuza dikkat çeken Konyalıoğlu, “Sonrasında, yaraların sarılması ve iyileşme sürecini en hızlı şekilde atlatarak, iç ve dış piyasada bekleyen taleplerle birlikte Türkiye çok önemli bir atılım yapacak ve küresel oyuncu olarak büyümesine devam edecektir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı